10 tips til oplevelser på skønne Istrien

Idylliske Istrien

Den hjerteformede halvø Istrien ligger i den nordvestlige del af Kroatien, og denne charmerende halvø er uden tvivl   danskernesforetrukne region at rejse til. Mange som besøger Istrien, kommer tilbage år efter år, og nogle af mine læsere er så vilde med denne halvø, at de kalder den for deres andet hjem. Derfor kunne spørgsmålet lyde på, hvad der er så fantastisk ved Istrien?

Svaret er, at Istrien er fyldt med kontraster og er indbegrebet af alt det, som mange af os forbinder med ordet ”hygge”. For på Istriens vestkyst finder du nogle af Kroatiens smukkeste kystbyer som fx Porec, Rovinj og Pula, mens Istriens bagland er kendt som “Det grønne Istrien”, hvor charmerende bjerglandsbyer pryder landskabet. Desuden er Istrien også kendt for sine arkæologiske levn fra romertiden, nationalparker og nogle af landets bedste gastronomiske oplevelser gemmer sig netop på denne halvø. Istrien er desuden i år blevet kåret til at være årets vinregion af verdenskendte forening Munskänkarna. Desuden er det nemt at komme rundt omkring i Istrien, og stort set alt ligger kun med 1 times afstand fra hinanden, hvilket betyder at du kan opleve meget på forholdsvis kort tid.

Porec

På Istriens vestkyst finder du Porec, som byder på meget mere end lækre strande og gode naturområder, for byen er også populært rejsemål på grund af sin rige historiske arv. For kulturinteresserede er der rigeligt at foretage sig, for her findes nemlig et fint udvalg af gamle kirker, museer, romersk torv med to templer og venetianske paladser.

Porec 1

Foto: Istria Tourist Board

Den gamle bydel emmer af hygge og charme. De stemningsfulde brostensstræder er fyldte med små butikker, restauranter og caféer, og byen er utrolig hyggelige at udforske for hele familien. Byen er særlig kendt for katedralkomplekset, Euphrasius-basilikaen, der i 1997 kom på UNESCOs liste over bevaringsværdig verdenskulturarv.

Du kan se et bredt udvalg af feriehuse på Istrien her

Porec 2

Foto: Istria Tourist Board

Katedralen ”Eufrazijana” efter opkaldt efter biskop Eufrasius, og historien fører os tilbage til det 4. århundrede, hvor kristendommen allerede blev indført i Porec. Genstande som døbefonden, atriet, basilikaen og biskoppaladset vidner om sjælden religiøs arkitektur i Europa. Kirkerummet af udsmykket med de fineste moasikker, der er de mest kendte eksemplarer af sin art i Europa. Porec er uden tvivl en de mest populære destinationer på Istrien, og du må under ingen omstændigheder gå glip af denne skønne by.

 

Rovinj

Der er noget ganske særligt over Rovinj, som får flere af os til at komme tilbage år efter år. For Rovinj er charmerende på sin helt egen måde. Her finder du restauranter lige ud til vandet, historiske mindesmærker fra fortiden, og vasketøj der hænger til tørre mellem de smalle borstensbelagte gader.

Rovinj Erik S

Foto: Indsendt af Erik Lambertsen

Rovinj vasketøj

Foto: Indsendt af Anja Dress

Rovinj 1

Ved havnepromenaden finder et dejligt madmarked, hvor du kan købe delikatesser fra de lokale landmænd. Her er olivenolie med trøfler, solmodne grøntsager, ost, frisk frugt, honning med nødder og vin. Rovinjs helt store attraktion er den gamle bydel, og her er det vigtigt, at du tager dig god tid, når du går gennem byens smalle gader. Langs gaderne finder du små butikker, værksteder og gallerier, og selv om at den gamle bydel ikke er særlig stor, så er der bare så meget at se og opleve, og derfor er det ikke nok at besøge Rovinj på en enkelt dag.

Rovinj maistra3

Foto: Maistra

De gamle labyrintiske brostensgader fører dig gennem utallige spændende butikker til toppen af bakken, hvor kirken Skt. Euphemia står. Kirken blev bygget mellem 1725-1736, og er værd af besøge. Du kan læse mere om Rovinj og alt hvad der er værd at opleve her

 

Pula

Pula er kendt for at være den største by på halvøen Istrien, og har omkring 57.000 indbyggere. Pula har ligesom de ovenstående byer været underlagt flere forskellige former for herredømme som fx illyrere, antikke grækere og romere, italienere og efter Anden Verdenskrig blev Istrien en del af Jugoslavien. Pula er derfor en ret mangfoldig by, og indbyggerne har mange forskellige nationaliteter.

Pula arena

Foto: Istria Tourist Board

Byens mest kendte attraktion er den romerske arena, som blev bygget for 2000 år siden, og minder en del om Colosseum i Rom. Arenen blev bygget af kejseren Vaspesianus til hans elskerinde Antonia Cenida, og er i dag en stor del af indbyggernes historiske bevidsthed. Om sommeren bliver her afholdt skønne kulturarrangementer, rockkoncerter, klassisk musik, og en af de helt store attraktioner er Pula Film Festival.

Pula koncet 1

Foto: Istria Tourist Board

Pula er utrolig hyggelig og emmer af stemningsfulde torve, gode caféer, fantastisk udvalg af restauranter en skøn havnepromenade til lange aftenture. Lidt uden for byens centrum finder du Verudela området, hvor der ligger mange gode strande, og hvor badevandskvaliteten er i top.

Pula strand

Foto: Istria Tourist Board

Limfjord

Ja, du læste rigtigt. For mellem Vrsar og Rovinj finder du Limski Kanal, som blandt danskerne kaldes for Limfjorden. Limksi Kanal er et beskyttet naturområde og er 10 km lang, og 600 m bred og synet fra oven kan på ingen måde måle sig med de smukke syn, der venter dig, hvis du tager sejlturen. For sejlturen langs kysten byder på det smukkeste landskab, Istrien har at byde på, og desuden får du mulighed for at snorkle, bade og ro i kajak på Limski Kanal. Selve området er også kendt for fiske- og muslingeopdræt, og på restaurant Lim og restaurant Viking smager fisk og skaldyr formidabelt. Informationer om billetpriser

Limfjord kroatien

Foto: Goran Sebelic

Vrsar

Vrsar er ikke ligeså kendt som Porec og Pula, men denne lille maleriske fiskerby er ideel til alle, der søger er ferie i rolige omgivelser. Vrsar befinder sig i nærheden af Rovinj og Limski Kanal lige ud til vandet, og byen er simpelthen så hyggelig.

Vrsar MAistra 2

Foto: Maistra

De smalle stræder, gamle stenhuse på bakketoppen samt de mange forskellige strande er ideelle at udforske om sommeren. Vrsar skærgård består desuden af 18 ubeboede øer, og der er mulighed for at besøge dem, hvis du søger en smuk udsigt over byen fra vandsiden.

Hum

I den centrale del af Istrien finder du verdens mindste by Hum. Byen ligger godt gemt mellem bjergene, og det er en af de slags byer, som mange kører forbi. Her er ikke vildt meget at opleve ud over byens porte og tårne fra 1562, smuk natur og absolut fred og ro. Byen er sjov at opleve, og det føles som at gå totalt tilbage i tiden.Hum3

Foto: Igor Zirojevic

Hum1

Foto: Igor Zirojevic

Groznjan

Kunsterbyen Groznjan er lille bitte og har kun 200 indbyggere, men ikke desto mindre er den et besøg værd. Mange af de lokale kunstnere udstiller deres håndværk i de små gamle stenhuse. Overalt i Groznjan pryder farverige blomster de små brostensbelagte gader. Nyd en skøn frokost i denne maleriske lille by eller spis god på en af byens gode restauranter.

Groznjan 1

Foto: Istria Tourist Board

Groznjan gade

Foto: Indsendt af Anja Drews

Groznjan charme

Foto: Indsendt af Anja Drews

Groznjan natur

Foto: Indsendt af Anja Drews

Groznjan

Foto: Istria Tourist Board

Rabac

På Istriens østkyst findes et skønt lille paradis med små bugter, huse og hoteller lige ud til vandet, en lang strandpromenade som både egner sig til tidlige løbeture og hyggelige aftenture langs vandet. Denne gamle fiskerby er blevet ret populær blandt turister på grund af byens mange små strande.

rabac-sommer

Foto: Kelli Jo Deatherege

På Rabac findes mange virkelig gode legepladser til de mindste, der er en strand med blå flag og en rigtig god hundestrand. De fleste strande på Rabac er stenstrande, men adgangen til vandet er nem og bandevandskvaliteten er helt i top. Langs strandepromenaden findes der små bagerier, små bode med det mest nødvendige til ferien og nogle enkelte restauranter.

rabac-12

Hvis du skal spise godt, så kan det betale sig at køre en tur til Labin, og ellers findes der et stort supermarked 5 km fra Rabac, hvor vi valgte at handle. Dette feriested er skønt for alle dem, der ønsker at bo i rolige omgivelser med ren afslapning og vand lige i nærheden.

 

Labin

Når skyerne trækker over Rabac kan du med fordel køre 5 km til den smukke gamle bydel i  Labin. Byen er omringet af skønne vinmarker, og panoramaudsigten over Rabac bugten er så smuk. De smalle og stejle brostensgader er hyggelige at udforske, og Labin er utrolig charmerende på sin helt egen måde med de farvestrålende paraplyer der hænger som perler på snor i luften.

labin

Du må endelig ikke gå glip af klokketårnet Sankt Justus, der blev bygget i 1623. Den er 33 m høj, og de smalle trapper var lidt uhyggelige, men udsigten derfra fra var angsten værd.

 

Naturparken Kamenjak

Naturparken Kamenjak befinder sig på halvøen Prematura på den sydligste spids af Istrien. Jeg mener, at dette sted er noget af det bedste, Istrien har at byde på, for her finder du rå natur og skønne klippestrande, som jeg ikke har set andre steder i Kroatien.

Kamenjak prematura

Foto: Goran Sebelic

Naturparken er 10 km lang og halvanden km bred, og her findes et utal af klippestrande og bugter, som venter på at blive udforsket. De små støvede stier egner sig til løb og cykling med fantastisk udsigt til det smukke hav. Stedet er desuden meget populært blandt dykkere og windsurfere, og så er her perfekte forhold til at snorkle.

Helle fra rejsebloggen www.helles-univers.dk har skrevet om 5 fantastiske strande, som hun har besøgt på sin rejse til Istrien. Hendes billeder er fantastiske, og hun løfter sløret for nogle strande, som jeg ikke har nævnt endnu på bloggen. Derfor kan du hente mere inspiration til din kommende rejse til Istrien ved at læse på Helles blog her. 

Kamenjak

Foto: Goran Sebelic

Kamenjak 55

Foto: Indsendt af Diana Lind

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.