5 myter om Kroatien

Bliv klogere på Kroatien 

Da jeg startede min rejseblog for et år siden, var intentionen at udbrede kendskabet til Kroatien. For jeg kunne forstå, at der var mange ubesvarede spørgsmål, når det kom til Kroatien som rejsedestination. Mine venner, kollegaer og bekendte spurgte ofte, om Kroatien nu var et sikkert land at rejse til. Blandt børnefamilier drejede bekymringen sig mere om, Kroatien var et børnevenligt land, og om priserne var for høje i forhold til standarden? For som en af mine veninder konkluderede, så er priserne i Kroatien lavere end fx i Italien, men kan man regne med, at der er overensstemmelse med kvalitet og pris?

Spørgsmålene er relevante, for de giver et billede af, hvilken viden mine læsere har behov for. Jeg forstår godt den skepsis og bekymring, der kan være forbundet med at rejse for første gang til et forholdsvist nyt land, for hvad er egentlig op og ned, når det kommer til Kroatien? Er der hold i myterne, og hvad kan man egentlig forvente af landet? Lad os starte med at afmystificere de myter der findes om Kroatien en gang for alle.

Panorama udsigt over Zadar.

ZADAR panorama by Velid Jakupovic 7-2

Foto: Velid Jakupovic

1. Er Kroatien et sikkert land at rejse til?

Ja, Kroatien er faktisk et af de sikreste lande at rejse til. Ifølge den prestigefyldte rapport fra Travel & Tourism Competitiveness 2017 indtager Kroatien en 24 plads efterfulgt af Danmark, der kom som nr. 27 ud af 136 lande. De kriterier som rapporten opstiller er bl.a. vold, kriminalitet og terror, som rejsende kan blive udsat for i de forskellige lande. Når man tager i betragning, at Kroatien kun har eksisteret siden 1991, så har landet formået at klare sig vældig godt på utrolig kort tid. Der er ro og orden i gaderne i Kroatien, og man kan færdes trygt, og for langt de fleste besøgende vil deres ferie i Kroatien være ganske problemfrit. Her få du et overblik over de sikreste lande at rejse til i verden.

Rapport Croatiawweek

Foto: www.croatiaweek.com

 Charmende gader på Mali Ston. ulica Ston_IMG_5280_Photo by Boris Jovic

Foto: Boris Jovic

2. Er der overensstemmelse mellem pris og kvalitet i Kroatien? 

Ja, det er der. Kroatien hitter i disse dage, og dette har flere rejsearrangører bemærket. Ifølge Trafikstyrelsen havde 173.000 passagerer sidste år fløjet til og fra Kroatien, hvilket er en stigning på 32 % i forhold til forrige år. En af grundene til denne stigende interesse for Kroatien er, at du kan få kvalitet som fx i nabolandet Italien, men for færre penge. Kroatien byder desuden på fantastiske strande, naturoplevelser, aktiviteter for hele familien og smukke kystbyer, der har en spændende historie og kultur. Derfor er Kroatien et oplagt valg for alle, der ønsker kvalitet til fornuftige penge. Desuden findes der et stort udvalg af huse, så hvis du er villig til at bo 10-20 minutter udenfor de store byer, kan du få meget mere plads, god kvalitet og spare penge. Du kan tjekke her, om Novasol har et hus lige i det område, hvor du drømmer om at rejse til. Højsæsonen er mellem den 15.07-15.08, og derfor skal du regner med at priser på huse, hoteller og værelser stiger i denne periode, så hvis du kan rejse forinden eller efter højsæsonen slutter, vil du kunne mærke det på økonomien.

 

3. Er mad noget i stil med kål og kogte pølser? 

Nej, og du kommer i den grad til at blive overrasket over det brede udvalg af madvarer, der findes rundt omkring i landet. Kroatien er et lille land, men de forskellige regioner har hver deres specialiteter, og derfor vil madkulturen afhænge af, hvilken del af Kroatien du befinder dig i. Halvøen Istrien er kendt for sine lækre udvalg af kvalitetsvine, olivenolie og de eftertragtede trøfler. Maden er sund, råvarerne kommer fra lokale producenter, og på grund af det milde klima på Istrien er det meste af maden økologisk. Langs Dalmatiens kyst finder du det typiske middelhavsmad, hvor solmodne grøntsager samt fisk og skaldyr er i fokus. I hovedstaden Zagreb kan du finde fantastiske restauranter, hvor gode råvarer og kreativitet danner rammen om sublime madoplevelser.

På øen Hvar finder du fantastiske Restuarant Passarola, der severer fantastisk lækkert seafood.

Reastaurant Passarola

Spis lækkert rawfood i charmerende Zadar på The Garden Lounge

Photo by Nikolina Mimic Dujmovic8

Foto: Nikola Mimic Dujmovic

Hvis du er ligeså vild med søde sager som mig, vil du elsker The Garden Lounge i Zadar.

The Lounge gardenPhoto by Nikolina Mimić Dujmović3

Foto: Nikola Mimic Dujmovic

Et af mine yndlingssteder i Zagreb er Restaurant Zinfandel´s, der hører sammen med det 5-stjernede Esplanade Hotel.

Esplanade Zagreb Hotel Zinfandels Food 23

 

4. Er kroaterne venlige? 

Ja, det mener jeg absolut, at de er. Kroatien er et turistland, og derfor vil du opleve, at mange af de lokale kan tale engelsk og tysk, og de gør meget ud af at hjælpe og vejlede de mennesker, der besøger landet. De er utrolige gæstfrie, og som de fleste andre kan de godt lide, når turister behandler dem og deres land med respekt. De ved utrolig meget om andre lande, og de er ret glade for de danske turister. Da jeg spurgte på vores Facebook mine læsere,  hvad der var det bedste ved Kroatien, svarede Gitte Frigaard følgende:

“Jeg tror mødet med det Kroatiske folk er min bedste oplevelse”.

 

5. Er Kroatien cool? 

Kroatien er upcoming og i den grad cool. For en række år tilbage valgte turisterne kun Kroatien som et billigere alternativ til Italien, men de dage er for længst slut. De unge valfarter til Zrce, hvor den ene strandfest aftager den anden, jetsettere og globetrotter kan spottes på det mondænde Hvar by, mens amerikanerne valfarter som aldrig før til Dubrovnik. Det er de lækre strande, party øer, historiske byer, fantastiske naturområder, uopdagede øer og de rustikke små bondesamfund der lokker alle og enhver til Kroatien.

Spis på denne über cool restaurant Passarole i det mondæne Hvar by.

Passarola Res Hvar By

Foto: www.visit-hvar.com

I Stari Grad på Hvar forenes kultur og historie på smukkeste vis.

Stari Grad

Foto: www.visit-hvar.com

I Kroatien kan du finde mange små byer som Mali Ston, som byder på charme og hygge.

ulica malog stona

Foto: Mljet Tourist Board

Små uopdagede bugter ligger som perler på snor på øen Hvar. Her ses bugten Pobij, Gdinj.

uvala-pobij-gdinj-otok-hvar-003-1434967612_huge

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL 

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.