5 unikke øer langs Kroatiens smukke kyst

 


Tips til fem enestående øer i Kroatien 

Det er ingen hemmelighed, at jeg er helt vild med de kroatiske øer. Jeg skal opleve to af dem i år, og nedtællingsuret er allerede sat i gang. Jeg er meget fascineret af øerne, de lokales livsstil og ikke mindst den smukke natur. Nogle kan kede sig, mens jeg elsker den ro og stilhed, jeg kun kan finde på øerne. De kroatiske øer byder på eventyrlige oplevelser og med over 1200 unikke øer, bliver din eneste udfordring at vælge, hvilken ø der passer til dine behov. Hvis du ikke kan nøjes med én, kan du tage på øhop ferie og med fordel forene badeferie med kulturrejse. For mange af øerne har en rig historie, der går tilbage til oldtiden og hvis historiske mindesmærker kan findes på mange af øernes imponerende bygninger, og derfor er der aldrig helt kedeligt på øerne. Desuden er der en række fordele ved at rejse til øerne som fx:

 • Der er en del penge at spare ved at bo på øerne. Øen Hvar ligger i den dyre ende, men hvis du er villig til at bo uden for byen ved de charmerende bugter, kan du bo godt til en fair pris. På øen Vis kan du fx bo i charmerende gamle stenhuse til ret billige penge. Se med på NOVASOLS brede udvalg her
 • Hvis du vil undgå alt for mange mennesker, er øerne det bedste valg.
 • På øerne findes nogle af landets absolut bedste strande.
 • I højsæsonen er der mange færgeafgange fra fastlandet, og der er som regel ret nemt at rejse til øerne eller fra ø til ø.  Der er både mulighed for at tage bilfærgen eller den lidt hurtigere katamaran, der også er billigere i pris. Der er dog flest afgange fra Split, og her har du mulighed for at leje din egen båd, sejle med forskellige rejsearrangørere på en dags ture eller tage på øhop ferie.
 • Øerne er kendte for deres lækre mad, der er lavet på hjemmedyrkede grøntsager, friskt fanget fisk og kødretter der laves på gamle traditioner. Desuden må du aldrig gå ned på god kvalitetsvin fra de lokale vingårde, som du også kan besøge.
 • NOVASOL har ferielejligheder og feriehuse på alle de nævnte øer, og hvis du rejser uden for højsæsonen er der virkelig mange penge at spare. Se deres brede udvalg her.

Øen Dugi Otok – Noget ud over det sædvanlige 

Dugi Otok betyder på dansk “Den lange ø”. Denne ø er en af de smukkeste, der gemmer sig i Zadar regionen. Der er ikke meget at foretage sig på øen, men det gør nu ikke spor, for øen er simpelthen et fryd for øjet. Uanset hvor du bevæger dig hen, bliver du mødt af noget af det bedste, som moder natur har skænket os.

Dugi Otok Ivo Dunatov

Foto: Ivo Dunatov

Mange valfarter til Dugi Otok for at opleve stranden Sakarun, der ligger ud mod det åbne hav. Stranden er kendt for at have de smukkeste azurblå nuancer og befinder sig i en smuk aflukket bugt med pinjeskoven i baggrunden.

Dugi otok Saharun Beach by Velid Jakupovic-2Foto: Velid Jukupovic

Når du ønsker at opleve mere, kan du tage en tur til den nordlige del af øen, hvor det gamle fyrtårn Veli Rat fra 1849 stadigvæk står. Fyrtårnet regnes for at være et af de smukkeste i Kroatien, og hvis du søger efter unikke boliger, så er der mulighed for, at du kan have fyrtårnet helt for dig selv. På begge af sider af fyrtårnet, ligger to smukke strande, udsigten er uovertruffen, og prisen er for dem med den helt store pengepung. Til gengæld kan du nyde en smuk solnedgang som denne,  som ikke koster penge 🙂

Svjetionik Veli Rat Dugi otok, Mladen Radolović Mrlja

Foto: Mladen Radolovic

Sydvest for øen Bibinj finder du Brbinjscica grotten, der er et kendt sted blandt undervandseventyrere. Du må endelige ikke gå glip af nationalparken Telascica, hvor du også finder den fascinerende saltvandssø Mir. Søen er 300m bred og 900 lang, og den lokker på en varm sommerdag, men hop endelig ikke i medmindre du elsker den lidt slimede og klistrede fornemmelse.

Dugi otok Telascica Bay 05

Foto: Zadar Tourist Board

De omkringliggende byer er autentiske og charmerende på hver deres måde, og hvis du har tid, kan jeg varmt anbefale, at du besøger den imponerende nationalpark Kornati.

Uvala Velike Vruje, NP Kornati, Mladen Radolović Mrlja 29.09.2016

Foto: Mladen Radolovic

image

Kornati / Foto: Novena Ltd.

Øen Korcula – Autentisk og charmerende

På den sydlige del af Dalmatien finder du Korcula øen, som er den største ø på Dubrovnik-Neretva regionen. Den bliver ofte kaldt for ”Lille Dubrovnik”, fordi den kendte bymur også pryder den gamle bydel i Korcula, men i lidt mindre udgave end i Dubrovnik. Den gamle bydel er utrolig hyggelig at udforske, og det er nok at bruge et døgn i byen Korcula.

En af Korulas mange smukke bugter.

Korcula 2

Foto: Korcula Tourist Board

Tag en gå tur langs den hyggelige promenade, træd indenfor i den 700 år gamle katedral Skt. Marko eller udforsk Marco Polo Museet. Som du sikkert kan regne ud, så hævder Korcula også at være Marco Polos fødeø,  og siden der aldrig er blevet fundet nogle videnskabelige beviser for dette, så kan du selv bedømme, hvorvidt du vil tro på denne påstand,

Skt. Marko Katedral

Katedrala Sv. Marka

Foto: Korcula Tourist Board

Hvis du vil udforske den smukke natur, de omkringliggende bugter, strande og den fantastiske vin, skal du nok regne med at bruge to til tre dage. Korcula er kendt for at være øen, hvor du kan finde frisk hvidvin fra fx Grk og Posip, men hvis ikke du når at besøge de mange vingårde, kan du i den gamle bydel smage på et bredt udvalg af vine på Wine Bar and Shop 800. Tag cyklen (100 kn pr. dag) og udforsk vinmarker, grønne lunde, smukke strande og øen der stadigvæk ligger fuldstændig uberørt hen. Sidste år kom Korcula på New York Times liste over steder, du skal opleve i 2016. Der var ingen tvivl om, at det havde mange rejsende fra hele verden bemærket, for der er noget utroligt charmerende og autentisk over Korcula.

Korcula Vaja JPG

Foto: Korcula Tourist Board

Øen Vis – Paradis strande i idylliske omgivelser 

Vis er den yderst beboende ø i den Dalmatiske skærgård. Frem til 1989 har øen være et lukket militært område, men øen er gennem de seneste par år kommet for alvor på landkortet efter, at Europas bedste strand 2016 blev kåret. Stiniva stranden skal opleves, for den er utrolig fascinerende med de dramatiske klipper der rejser sig fra hver deres side, og danner rammen om en utrolig smuk bugt.

Læs mere om øen her

oeen-vis-stiniva-strand

Foto: Vis Tourist Board

Nu valfarter turisterne til denne lille billedskønne ø, som er kendt for sine klippeformationer, Modra Spilja grotten med det smukkeste blå lysindfald og de mange gode muligheder for at snorkle og dykke omkring på øen. Vis har små 5000 beboer, og stemningen er afslappet, og livsstilen kan bedst beskrives  som easy-living, når det er bedst. Derfor gælder det om at gå i samme rolige tempo som de lokale.

Luka

Foto: Vis Tourist Board

Jeg er særlig vild med de gamle stenhuse, der er omrringet af pinje- figen-  og oliventræer. Det milde klima på øen medvirker til, at der rent faktisk vokser over 300 forskellige urter. Så kan du kun forestille dig, hvor lækkert maden smager. Hovedbyen Vis og Komiza ligger i hver deres ende af byen, men ikke mere end 15 minutter fra hinanden. Her finder du små markeder, caféer og et fint udvalg af restauranter. Vis er øen, hvor du finder fred og ro i de mest idylliske omgivelser.

Øen Mljet – Tilbage til naturen

Øen Mljet er på mange måde uopdaget, for mens mange kører lige forbi den, så er der er en lille del af mine læsere, der har bemærket  denne skønne oase. Mljet er et kæmpe naturområde, der råder over en stor nationalpark med to smukke slatvandsøer ved navn Malo Jezero og Veliko Jezero. På øen kan du ro i kajak, komme tæt på naturen, bade på stranden Blace og udforske den underjordiske grotte, der er kendt for at være stedet, hvor nymfen Kalypso havde holdt Odysseus til fange gennem syv lange år. Øens 1000 beboer lever deres liv i fred og ro uden de store forstyrrelser fra omverden – i hvertfald ikke endnu.

Mljet 1

Foto: Andrija Carli

Mljet 2

Foto: Andrija Carli

Øen Hvar – Glamour og underspillet luksus 

Hvar By er øens mest pulserende by, for her mødes de kendte og de rige, rygsæksrejsende, børnefamilier og du og jeg. Hvar By kan rumme os alle, og når du en gang har gået en tur langs den skønne havnepromenade, drukket din kaffe på torvet ved Skt. Stefan Katedralen, kæmpet dig til toppen af Fortica Spanjola, besøgt Stari Grad, så kan du bevæge dig fra den ene smukke bugt til den anden. På Hvar behøver du ikke at planlægge meget, for det hele handler om at opleve de små steder i dit eget tempo. De små lavendelbyer som Humac, Brusje og Velo Grablje ligger uberørte hen og fuldstændig uspolerede. Der er intet bedre end af nyde Hvar på cykel, for der er noget rustikt og charmerende over de gamle bondesamfund, og så er der noget forførende og eksotisk over strande som Dubrovica og Lucisce. Hvis du er til hotte fester, skal du forbi Carpe Diem og feste igennem. Det er lidt dyrt, men hvem tænker på prisen, når man har det sjovt? 😊

En af mine læser beskriver sin tur til Hvar således:

Min mand og jeg har været på Hvar, og vi var vilde med det🙂 vi kørte rundt på øen og fandt de smukkeste laguner og skønneste natur. Vi boede i Stari Grad, som har alt, hvad man kan ønske sig. Meget autentisk.

Marsha Williams

Læs mere om mine tips til oplevelser på Hvar her

Stranden Dubovica

Foto: visit-hvar. 

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL .

Du kan se et bredt udvalg af feriehuse og booke her

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

 

4 Kommentarer

 • Thomas Westergaard siger:

  Nu kan jeg se artiklen er sponseret. Hvor meget at det det står er så dikteret af Novasol og hvad kan vi som læsere stole på?

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Thomas

   Tak for dit spørgsmål. Det er et meget relevant spørgsmål,som jeg meget gerne vil besvare. Jeg har indgået et samarbejde med Novasol, som er blevet offentliggjort på Smagen af Kroatiens hjemmeside og på Novasols hjemmeside. Siden foråret har jeg skrevet indlæg, der er sponsoreret af Novasol. Et centralt omdrejningspunkt har fra start været at udbrede kendskabet til Kroatien og vise gennem billeder, fortællinger og læsernes historier, hvor meget Kroatien har at byde på. Det har været indlæg som “5 myter om Kroatien”, “10 grunde til hvorfor du skal rejse til Kroatien” og vi har vi afholdt Facebook live, hvor alle læsere kunne sende deres spørgsmål, som jeg skulle besvare om Kroatien. Det var godt givet ud, for så kunne vi samle alle spørgsmålene, inden mange danskere pakkede kufferten.

   Indlægget om øerne
   Novasol har huse på mange af landets små øerne, som jeg bl.a. nævner i indlægget.
   Svaret på dit spørgsmål kan derfor opsummeres kort og enkelt: Du kan stole på alt, hvad der står i teksten, fordi indholdet bygger på faktuelle oplysninger om øerne. Når jeg kommer med en påstand, så forsøger jeg altid at underbygge den med belæg. Øerne er fuldstændige fantastiske, og de fortjener at bliver præsenteret på en ordenlige måde med de rette billeder, som jeg lægger stor vægt på.

   Når jeg skriver, at I så kan se på et hus fra Novasol, så er det egentlig op til den enkelte læsere, om de vil se på huset (trykke på linket), og hvis det har interesse, er det fint, men hvis du allerede har besluttet dig fx for at bo på en campingplads, så behøver du ikke at trykke på linket. Mere er der sådan set ikke i det. Desuden har Novasol været meget lydhøre over for mine ideer, og jeg har fuld frihed over, hvad jeg ønsker at nævne/ skrive.

   Hvis du læste mit indlæg om “Familieferie i Rabac”, nævner jeg alle de gode ting, der var ved at bo på et hotel. Men der var også nogle minusser, som jeg bl.a. beskriver i dette indlæg, og nu skal vi bo i hus til sommer, og da kommer jeg også til at skrive om fordele og ting der kunne være bedre ved denne form for feriebolig.

   Jeg håber, at jeg fik besvaret dit spørgmål.

   Venlig hilsen,
   Kristina

 • Hans siger:

  Hej Kristina
  Ved du om det er nemt at finde badesko i butikkerne dernede? Vi skal til Zadar som jo er en forholdsvis stor by.
  Mvh Hans

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Hans
   Ved Zadar og stort set alle de mindre og større byer kan man finde små boder, som forhandler gode badesko. Der er mange forskellige varianter, og når I er i Zadar, kan I være sikre på at finde et stort udvalg. Rigtig god tur til Zadar.

   Mange hilsner,
   Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.