Halvøen Peljesac er det bedste upcoming sted i Kroatien

Peljesac er Kroatiens bedst bevarede hemmelighed  

Indlægget er udgivet i samarbejde med NOVASOL

Novasol Lille

Ikke langt væk fra de turistede steder, gemmer der sig en halvø, som få kender til, men for ægte insidere er halvøen den bedst bevarede hemmelighed i Kroatien. Jeg er sikker på, at halvøen Peljesac de kommende år bliver et af de mest eftertragtede steder at rejse til i Kroatien, men inden vi når så langt, så kan du stadigvæk nå at nyde halvøens mange herligheder som fx friske østers, vinmarker, lækre strande og den uspolerede natur. Det mest fascinerende ved den 65 km lange halvø er det kuperede landskab med vinmarker, frugtplantager og de små landeveje, der fører dig til familiedrevne vingårde, små æselfarme og landsbyer der byder på autentisk kroatisk spise. Peljesac er ganske enkelt formidabel.

Den kroatiske regering har underskrevet en aftale om, at man inden længe vil gå i gang med at bygge en bro mellem Peljesac og Kroatiens fastland, således at du fremover ikke skal køre gennem Bosnien for at nå frem til halvøen, og dette er vi mange, som ser frem til.

Dingac Visit orebic 12

Dingac. Foto: @visit-orebic

Oplevelser på Peljesac

# 1 Oplev fæstningsmurens fascinerende fortid 

Det mest imponerende ved byen Ston og Mali Ston er forsvarsværket, der stadigvæk troner højt oppe over de to byer. Den gamle mur er 5,5 km lang og forbinder de to byer med hinanden. Fæstningen er med sine 41 tårne, syv bastioner og to fæstninger fra omkring 1300-tallet, da Ston blev en del af republikken Dubrovnik. Formålet med muren var at beskytte saltproduktionen, som stadigvæk i dag bliver fremstilet af havvand, der først bliver lukket ind i store bassiner, hvorefter der sker en udtørring af havvandet, og til sidst kan man endelig skrabe saltet sammen.

Ston_IMG_4409_Photo by Boris Jovic

Foto: Boris Jovic

 

# 2 Løb 42 km, 15 km og 5 km på muren 

I dag kan du nyde udsigten fra muren over saltpanderne, bugten og de små byer. Muren bruges også i dag til løb, hvor du både kan løbe maraton, 15 km og der er også mulighed for at nøjes med en lille 4´er :-). Maraton løbet bliver i år afholdt d. 23. september 2018, og løbet starter kl. 7.30, så løberne kan undgå den værste varme. Læs mere om Ston Wall Maraton her.

 

#3 Lad dig blive forført af byerne Mali Ston og Veliki Ston 

På Mali Ston finder du et mindre centrum med charmerende små gader, caféer og gode restauranter. Men det er byens udsøgte østers, som tiltrækker rejsende verden over. De eftertragtede oysters edulis bliver hentet fra Mali Stons baghave (læs: havet) og sejlet direkte til restauranten Vila Koruna, som befinder sig ved en lille mole. Her kan du nyde de friske og udsøgte delikatesser, mens du naturligvis bestiller vinen Plavac Mali, der stammer fra Peljesac.

ulaz donja ulica Mali Ston _ IMG_4357 _ Photo by Boris Jovic

Indgangene til byen Mali Ston. Foto: Boris Jovic

 

Ston_IMG_4596_Photo by Boris Jovic

De små gyder, stenhusene og farverrige blomster er en stor del af Mali Stons charme. Foto: Boris Jovic

 

ulica a Ston_IMG_5251_Photo by Boris Jovic

Halvøen Peljesac indbyder til en ferie i idylliske rammer, hvor fred, ro og hygge er nøgleordene. Foto: Boris Jovic

 

Visit Ston

Gaden i Ston. Foto: Boris Jovic

Der er også en del for historie og kultur interesserede på Peljesac. Mens du kan nyde roen, de lækre østers og de små gyder på Mali Ston, så byder Veliki Ston på bygninger, der med sin spændende historie er med til at give dig en fornemmelse af, at tiden er gået i stå. Nogle af de mest interessante bygninger er Franciskanerklostret (Sv. Nikola), der blev bygget fra 1300 frem til 1500-tallet. Desuden er Skt. Nikolaj kirken samt Bispepaladset også værd at besøge, mens du lader dig blive forført af Stons hyggelige gader.

 

# 4 Oplev Orebic 

Bjerget Skt. Elias danner en fantastisk kulisse bag byen Orebic, som er kendt for sine mange strande og for at være den største by på Peljesac. Orebic var kendt for at være hjemstedet for mange af Middelhavets sejlere og søkaptajner, og derfor er det stadigvæk i dag muligt at besøge byens spændende Søfartsmuseum. Men de fleste kommer til Orebic for at nyde byens mange lækre strande som fx Trstenica og Skvar.

Orebic af Visit orebic

Orebic. Foto: @visit-orebic

 

#5 Oplev et af middelhavets flotteste klostre på Orebic 

150 m over havets overfade finder du endnu en hovedattraktion på Peljesac, som du ikke må gå glip af. Dette fine Franciskanerkloster (Franjevacki Samostan) er fra 1400-tallet og er bygget i gotisk stil. Udsigten fra klostret er uovertruffen, og på de helt klare dage er det muligt at se øerne Mljet, Korcula og Lastovo.

Franciskanerkloster Orebic Tourist Board

Foto: Orebic Tourist Board

 

# 6 De bedste strande på Peljesac 

Prapratno befinder sig i en aflukket bugt, og stranden er ideel for børnefamilier, for der er lavvandet og vandet er altid krystalklart og dejligt varmt. En del af Prapratno er en sandstrand, mens den anden del er stenstrand. Stranden befinder sig på den sydlige del af halvøen og ligger kun 6 km fra byen Ston.

pra

Foto: Ajaja Kofoed

På den nordvestlige del af Peljesac finder du denne idylliske strand. Loviste har kun 300 indbyggere og er ret kendt sted for deres produktion af figner og mandler. Der er en del andre skønne bugter, som I kan nyde sammen, og disse finder I på Przna, Cesminova, Krizica og Bezdija.

Loviste Visit Orebic

Foto: @visit_orebic

Der er altid plads til at finde dit eget spot som fx her på Podobuce.

Podobuce Visit orebic

Foto: @visit_orebic

Zuljana befinder sig på den sydlige del af Peljesac, og i denne lille bydel er der ikke så meget at foretage sig end at nyde solen, vandet og naturen. Zuljana strand Boris Jovic

Foto: Boris Jovic

 

# 7 Peljesac på surfboard 

Når kroppen har fået den rette kulør, så er det måske på tide, at du oplever Kroatien på et surfboard. Et af de steder hvor vindforholdene er ideelle til at surfe er på Viganj, der befinder sig i nærheden af byen Orebic. Der er mulighed for, at du kan lege hele dagen lang, og alt udstyr til windsurfing og kitesurfing kan lejes hos Water Donkey Windsurfing and Kitesurfing.

Viganj Visit Orebic

Viganj. Foto: @visit_orebic

På Orebic finder du også stranden Skvar, som også bliver kaldt for Skavrski Hawaii, for her er der nemlig også mulighed for at fange de perfekte bølger, men de er ikke ligeså store som på Hawaii.

Skvar Ive M

Foto: Ive Trojanovic

 

#8 Vandring og cykling på Peljesac

De små landeveje, stier og landskabet egner sig perfekt til alle, der ønsker at opleve halvøen tæt på. Der er muligt at vandre og cykle på Peljesac, og i mange af de små byer, kan du leje cykler og udstyr til de lidt længere ture.

Sveti Ilija visitorebic

Skt. Ilija. Foto: Visit Orebic

Der er masser af gode cykle- og vandreruter på Peljesac.

Dingac Ive Trojanovic

Dingac. Foto: Ive Trojanovic.

 

#9 Bedste vinproducenter og restauranter på Peljesac 

På Peljesac bliver der dyrket vin stort set over alt, hvor der er et ledigt areal. Peljesac er hjemsted for en rød drue ved navn Mali Plavac, der i dag kendt so et af de førende mærker i Kroatien. Der er mange anerkendte vinproducenter på Peljesac, og her får du mit bud på tre vinbønder, der er værd at besøge:

 • Grgic
 • Milos
 • Korta Katarina Winery

Tre gode restauranter:

 • Hvis du er på udkig efter gode madoplevelser, så kan jeg anbefale, at du tager en tur forbi Konoba Antunovic, der serverer lækkerier tilberedt over åben ild (Kuna).
 • Kapetanova Kuca (Mali Ston).

Du vil opleve at på mange af halvøens restauranter er stemningen low-key, for som fx på Kobas er det de naturlige omgivelser, som er med til at danne rammen om unikke madoplevelser.

Visit Ston Kobas

Kobas. Foto: Boris Jovic

 

# 10 Unikt feriehus på Peljesac 

Sidst år vandt dette smukke feriehus fra NOVASOL prisen for at være Best Holiday Home Beach House. Du finder huset på Peljesac i en by ved navn Sreser, der i gamle dage var en kendt fiskerby. I dag er den lille by kendt sted blandt rejsende, der ønsker en afslappet ferie i rolige omgivelser. Dette overdådige 5-stjernede feriehus har stort set alt, hvad du skal bruge for at få en ferie, hvor komfort, afslapning og forkælelse smelter sammen i et. Du kommer til at bo lige ud til stranden, der er ikke længere end 300 m til den nærmeste restaurant, og hvis du vil opleve mere, kan du nemt og hurtigt sejle til øerne Mljet, Korcula og Lastovo, der befinder sig lige i nærheden. Det kan næsten ikke blive bedre 🙂

Peljesac hus 1

Læs mere om dette lækre feriehus på NOVASOL.

 

P hus 2

Dette feriehus har alt, hvad du behøver for at få en uforglemmelig ferie i Kroatien.

 

P 2 hus

Snyd ikke dig selv og din familie for at opleve en ferie i fantastiske Kroatien. På NOVASOL.dk kan I vælge mellem mere end 10.000 ferieboliger spredt over hele landet. Find drømme-ferieboligen i Kroatien lige her:

 

 

 

 

4 Kommentarer

 • Theresa siger:

  Hej,
  tak for din gode blog! Vi planlægger en ferie til Kroation til sommer. Vi vil meget gerne til Peljesac, men vi er i tvivl hvordan vi kommer dertil. Vi skal med flyveren, har ikke bestilt noget endnu.

  Har du ellers nogle gode tip til en ferie, vi har 10 dage og er egentlig åbne for det meste, det eneste er, at vi meget gerne vil prøve at komme lidt væk fra alle de turistede steder.

  Mvh. Theresa og Andreas

  • Theresa siger:

   Vi har også overvejer Cres, om man kunne kombinere disse to steder? Selvom afstanden er lidt lang.

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Theresa og Andreas

   Der er to muligheder:
   1) I kan flyve til Dubrovnik, og der er flere busafgange fra Dubrovnik til Peljesac (Orebic). Der er 110 km mellem de to byer, og I busturen varer 2,5 time. I kan tage busen fra Dubrovniks banegård (et mindre sted).
   2) I kan flyve til Split. Der er 134 km fra Split til Orebic med bus, men selve busturen tager lidt under 5 timer. For begge steder kan jeg se, at en busbillet koster under 20€. I Kroatien er busruterne ret godt forbundet, og derfor kan I nemt komme med bus også til Cres, men det afhænger af, hvor I vil sejle fra. Hvis I ønsker en ferie væk fra de turistede steder, så er Peljesac og Cres de helt rigtige steder, og I er på rette spor 🙂 I er meget velkomne til at skrive igen, så jeg kan guide jer til det rigtige sted.
   Tusind tak for de fine ord til min blog.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Theresa siger:

  Hej Kristina,
  tak for svar. Den her blog er virkelig god, vi har brugt den rigtig meget.

  Vi er blevet enige om kun at tage til Peljesac, og så evt. tage til Korcula og Miljet. Vi ville starte med at bo omkring Ston, og så videre til Zuljana og slutte af i Orebic. Eller har du andre forslag? Vi har 11 overnatninger.

  Vil du anbefale at man har nogle overnatninger på de to øer, eller er en endags tur til Korcula og en endagstur til Miljet nok?

  Mange hilsner Theresa og Andreas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.