Kør-selv-ferie guide til Kroatien 2017

Kør-selv-ferie til Kroatien 

Kroatien var i 2015 danskernes 5. foretrukne land at køre til. Hvorfor? Fordi det ikke ligger alt for langt væk, du får meget for pengene, og hvis du betaler for ordentlig kvalitet, er standarden højere end fx i Italien. Du får ganske enkelt mere for dine penge, men det er ikke kun økonomien, det skal komme an på, når du vælger at tage på ferie til Kroatien. Vi har alle sammen forskellige forventninger til vores ferie, og det er vigtigt, at disse forventninger bliver indfriet, når vi vælger at bruge vores kostbare tid og penge på en ferie i udlandet. Kroatien kan i mine øjne ikke skuffe, for landet har så meget at byde på. Kroatien har længe været en uopdaget rejsedestination for mange danskere, men dette billede er ved at ændre sig. For mange har fået øjnene op for denne lille perle, og jeg tror, vi går en god sommer i møde.

image

 

Kan man køre til Kroatien med 3 små børn under 4 år?

Så længe jeg kan huske, har min familie altid kørt på ferie til Kroatien, og det er virkelig noget, som jeg kan anbefale alle familier. Min far pakkede bilen om aften, og vi skulle altid køre tidligt om morgen ved 4-tiden, så vi kunne nå at være i Tyskland inden kl. var 7 om morgen. Vi kørte altid i weekenden, for så slap vi for lastbilerne og alt for lange køer. Når aftenen nærmede sig, tog vi en tilfældig afkørsel i Østrig og kunne fortætte mod Zagreb næste morgen. Vi var tre børn + en sød, men til tider utålmodig labrador på bagsædet. Kør-selv-ferie er, hvad man gør det til. Vi har altid haft det sjovt og hyggeligt, fordi vi talte meget sammen, hyggede og fandt på en masse kreative lege. Kærlige drillerier var der masser af, og det gik oftest ud over lillebroren, som for det meste af tiden blev nødt til at indordne sig de regler, som hans teenage søstre fandt på 😉 Stemningen var altid i top, fordi ferien stod for døren, men det er også nemt at rejse med større børn, så spørgsmålet er, om du overhovedet kan rejse med små børn til Kroatien?

Sommerferie 2016

Sidste år skulle vi for første gang rejse med vores 3 drenge på 11 måneder, 2 år og 4 år. Nogen vil mene, at vi var ret modige, men som mor havde jeg lært at stole på mit eget instinkt, når det kom til mine børn, for jeg kendte dem bedst. Og selvfølgelig havde jeg gjort mig en del tanker og overvejelser om alle de uforudsigelige situationer, som kunne opstå, men som udgangspunkt havde jeg tiltro til, at de godt kunne klare køreturen. Vores plan var at køre om natten fra København, og vi var allerede oppe kl 4 om morgen, hvor vi hurtigt pakkede bilen og kørte mod Rødby. Vi skyndte os ikke, og når der var brug for en pause, så tog vi den. Jeg havde købt en del små overraskelser (småting fra Søstrene Grene), og når den mindste blev urolig, så fik han lidt nyt at lege med og blev distraheret på den måde. Jeg vidste, at de nok vil sove en del om formiddagen, for den tidlige vækning og sejlturen, havde gjort dem så trætte, at de sov næsten hele formiddagen. Jeg vidste også, at eftermiddagen vil være hård for dem, så derfor brugte vi en del af tiden på restepladserne, hvor de kunne lege så længe de ville. De brugte en del krudt på restepladsen, og derfor sov de omkring 19.30. Vi havde faktisk regnet med at være i Østrig omkring 18-19 tiden, men vejrarbejdet omkring den sydlige del af Tyskland medvirkede til, at vi endte med at være i Østrig først omkring kl. 22. Derefter tog det ca. 4-5 timer at køre til hovedstaden Zagreb, så vi endte med at tage turen i et stræk. Jeg må indrømme, at de slet ikke var så slemt indtil klokken blev 22, for der ville jeg bare sove. Denne sommer ville vi så gerne være med til at fejre en særlig fødselsdag, så vi rejste på en fredag, hvilket vi aldrig plejer at gøre. Vi kører som regel i weekenden, for da må de store lastbiler ikke køre på vejene. Denne fredag var der en del lastbiler på vejene, der var fredagstrafik om eftermiddagen og vejarbejdet gjorde, at vi brugte fire timer mere på rejsen, end vi havde planlagt, men den del blev vi bare nødt til at tage med som en del af oplevelsen.

Vores rute:

København → Nürnberg (gennem Regensburg) → Passau → Linz → Graz → Maribor → Zagreb

På grund af vejarbejde i den sydlige del af Tyskland og de mange lastbiler på vejene, så tog turen 23 timer i alt. Men vi har kørt det en del gange til Kroatien på 17 timer, og jeg tror, at vi sagtens kunne have nået det på 18 timer, hvis ikke det havde været for køen og vejarbejde.

 

Er det vanskeligt at finde rundt i Kroatien med bil?

Nej, for Kroatien er et lille land, og det er ret nemt og overskueligt at finde rundt i med bil. Bilen er den bedste transportmiddel til at opleve Kroatien på, og det er hurtigt at køre fra fx den nordlige del af Rijeka til Split. Desuden kan man også være mere spontan, for bilen giver en anden form for frihed, når du ønsker at opleve noget bestemt eller når du ønsker at være spontan. Når du kører på de små veje, kan du pludseligt få øje på en lille vej, som kan føre dig til toppen af et bjerg, hvor der gemmer sig fantastiske oplevelser. Sidste år kørte vi til Zagreb, Rabac, Labin, Motovun og Rovinj. Det var en fantastisk tur, og igen i år tager vi bilen til Dalmatien.

image

 

Hvordan er vejenes stand, og er motorvejene godt forbundet?

Motorvejsystemet er blevet markant forbedret de seneste år takket være nogle ret omfattende forbedringer og nye forbindelser. Der er direkte forbindelser fra Zagreb til Pula, Rijeka, Zadar og Split. Der arbejdes på nuværende tidspunkt på en direkte motorvej mellem Rijeka til Dubrovnik, og dette er vi mange, som glæder os til. Hvis du ikke skal skynde dig og ønsker at opleve Kroatiens smukke kyststrækning, kan jeg anbefale, at du følger Jadranska Magistrala, som forbinder Rijeka med Dubrovnik. Denne kyststrækning bliver ofte sammenlignet med Highway 1, som  strækker sig mellem Los Angeles og San Francisco, og hermed kan jeg kun sige, at Jadranska Magistrala er smukkere 🙂 Der er ikke særlige mange steder i Europa, hvor du finder en så smuk kyststrækning med næsten konstant havudsigt.

image

image

 

Økonomi?

Jeg har prøvet at skrive om alle de udgifter, som er forbundet med kør-selv-ferie. Udgifter som benzin, overnatning og mad er noget, du selv skal beregne. De vigtigste udgifter finder du her:

 

Sejlturen

Der findes to færgeruter, som forbinder Tyskland med Danmark, og så kan du naturligvis køre  fra Jylland til Tyskand. Vi plejer altid at tage Rødby-Puttgarden, fordi motorvejene i det østlige Tyskland generelt er mindre belastede end i vest. Dette har vist sig at være en stor fordel, og derfor vælger vi igen i år at følge den rute, som jeg beskrev i det ovenstående.

Færgeforbindelser Varighed: Afgange: Selskab:
Gedser –Rostock 1 time 45 min Op til 11 afgange om dagen Scandlines
Rødby- Puttgarden 45 minutter 48 afgange om dagen Scandlines

 

Vignetter og miljømærkat:

Når du kører til Kroatien, skal du huske vignetter, som du skal klistre til din forrude, når du kører gennem Østrig og Slovenien. Der er forskel på priser, og disse afhænger af længden af din ferie og dit køretøj. Desuden har over 40 byer i Tyskland indført miljøzoner for at skåne miljøet. Derfor skal du også være opmærksom på, om du skal købe miljømærkat til din bil. Vignetter og miljømærkt kan købes på FDM´s hjemmeside. Du kan også købe dem på forskellige benzintanke eller små bomme tæt på grænsen til Østrig eller Slovenien, men vi har været udsat for, at de ofte er udsolgt, så du sparer en del tid på at være godt forberedt hjemmefra.

Priser for 2017:

Østrig / Bil Priser 2016 Bil
10 dage 67 kr.
2 måneder 194 kr.
Slovenien / Bil
7 dage 118 kr.
1 måned 239 kr.
Tyskland
Miljømærkat 150 kr.

 

Husk refleksvest

Du skal medbringe en refleksvest, når du kører gennem Tyskland, Østrig og Kroatien.  Vesten skal leve op til EU’s standarder og være i enten gul, rød, eller grøn. Det skal være placeret i nærheden af føreren. Du skal have en for hver person, der forlader bilen, når der fx opstår motorstop.

 

Vejafgift i Kroatien

I Kroatien betaler man vejafgift, og jeg har hørt, at priserne for motorcykler og biler kommer til at stige inden sommerferie, derfor vil jeg opdatere priserne, så snart der kommer nye informationer. Du kan betale ved bomme med kuna, euro, amerikanske dollar eller kort.

Kroatiske kuna (HRK) har nogenlunde samme kurs som danske kroner (DKR)

Priser for 2017 bliver opdateret, så snart HAK kommer med nye ændringer.

Motorvej Rute Vejafgift
A1 Zagreb – Split 174 HRK
A2 Zagreb – Macelj 48 HRK
A3 Zagreb – Lipovac 122 HRK
A4 Zagreb – Gorican 42 HRK
A5 Zagreb – Osijek 116 HRK
A6 Zagreb – Rijeka 70 HRK
A7 Rupa – Rijeka 8 HRK
A8 Rijeka – Pula 54 HRK
A9 Pula – Umag 43 HRK
Krk Bridge 35 HRK

 

Beregn prisen for vejafgift:

Beregn prisen på din rute ved at klikke på følgende link:

http://htourist.net/info.php?nyelv=2

 

Vigtige informationer

 

Vejhjælp hvis uheldet er ude:

Hvis du får brug for vejhjælp, kan du ringe til Kroatisk Auto Club: 987.

 

App som din guide på Kroatisk motorvej:

Kroatisk Auto Club (Hrvatski Auto Klub – HAK) har udarbejdet en app, som kan holde dig  opdateret om fx uheld, lukkede veje,  benzinpriser og vejudgift. Download appen på App Store ved at søge på: HAK.

HAK app

 

Brochure:

Her finder du de vigtigste råd og informationer om sikker kørsel på kroatiske motorveje. Klik her for flere informatiner: http://www.mup.hr/UserDocsImages/AKTUALNE%20TEME/brosura_ljeto_ceste.pdf

 

Fartgrænsen i Kroatien: 

image

Huskeliste:

Pas
Kørekort
Registreringsattest
Sygesikringsbevis
Rejseforsikring
Solskærm til bagerste sideruder
Det grønne kort (bevis på at din bil er ansvarsforsikret)
Det røde kort (bevis på at din bil er kaskoforsikret)

 

60 Kommentarer

 • Tom siger:

  Fra hovedlandet i Danmark kan man i øvrigt køre direkte til Tyskland uden færge.
  Fin guide (-:

 • Efter vi nu i mange år har holdt vores ferie i Medulin spidsen af Istrien, har endda en Campingvogn stående der, den har vi lejet ud, og så snupper vi den nye vogn til en tur på fastlandet, skal se på plitwize og ned mod Split.
  Når man først kommer til Kroatien, så blegner Italien og Frankrig. Skøn vand man aldrig bliver træt af.
  God tur til alle.

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Leila

   Tusind tak for din kommentar. Hvor lyder det fantastisk, og hvor lyder det skønt med en tur til Plitvice og Split i det smukke Dalmatien. Jep, jeg er helt enig med din sidste kommentar – Kroatien har noget særligt, og jeg er glad for at høre, at der findes andre, som også er faldet for Kroatien 🙂

   Rigtig god aften til dig.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Poul Bøgebjerg siger:

  Familie på 4. Mor, Far, 2 børn på nu 13 og 15 år.
  Efter 2 år med ferie i Zaton holiday resort, ( i 2012 og 2015 ) i Dalmatien, hvor udflugterne bl.a har været Plitvice jezera, Skradin vandfaldende (Krka) og Kornica, går turen i år til Istrien, nærmere bestemt Fazana, lige nord for Pula, er der noget man bare skal se i Istrien, der måler sig med ovennævnte seværdigheder, som er et besøg værd?

  Vi har også været i Italien ( Ikke lige os ) vi er faldet på halen over Kroatiens skønne natur og store gæstfrihed.

  Super med denne side, som jeg blev anbefalet af en af mine kollegaer ( Ronni Andersen ) 😉

 • Kristina B siger:

  Hej Poul
  Jeg er glad for at høre, at I har besøgt Dalmatien og oplevet så utrolig meget. I bliver ikke skuffede over Istrien, men det hele kommer an på, hvilke forventninger I har til regionen. Istrien er utrolig charmerende, og jeg tror, I får meget ud af turen.
  Fra Fazana kan I sejle til mange omkringliggende byer, som har en fantastisk historie og er utrolige smukke. Ud over must-see byerne Rovinj, Pula og Porec kan jeg anbefale:
  – Tag på en smuk sejltur gennem betagende natur langs Limfjord, og spis fantastisk middag på Restaurant Fjord eller Viking Lim Fjord. Limfjord befinder sig mellem Vrsar og Rovinj. Her får I det bedste fra Middelhavet, og selvom at indretningen på restaurant Fjord er kedelig, så er deres udendørsteresse charmerende, og maden smager fremragende.
  – Hvis I gerne vil lidt væk fra turisterne, kan jeg anbefale, at I tager en sejltur til øen Cres, den er fantastisk smuk, og man bliver hurtigt betaget af den ro, som er at finde i mange af de små byer. Desuden regnes stranden på Cres, som hedder Lubenice, for et af Kroatiens bedste. Og jeg er helt enig. I kan altid finde ud af fra Fazana, hvad de forskellige arrangører tilbyder af sejlture.
  – Hvis I er på udkig efter kulinariske oplevelser, må I endelig ikke gå glip af Motovun, som er en gammel middelalderby. Den befinder sig i det centrale Istrien på toppen af et bjerg. Den kunne på mange måder minde om Toscana, men det er den ikke, og den er charmerende på sin helt egen måde. Desuden er der utrolige mange gode cykelruter, hvor I kan tage børnene med og komme helt tæt på naturen i Motovun.Trøflen kendetegner Motovun, og derfor kan I spise udsøgt mad, hvor trøflen er i fokus.
  – I kan også besøge den hyggelige olivenmark hos producenten Chiavalon (husk at booke et besøg på deres hjemmeside). På gården får du en guidet tur på deres marker, og I kan smage på små delikatesser fra Istrien, mens du lærer alt om, hvordan du kan smage forskel på billig og god olivenolie. Stedet befinder sig i nærheden af Fanaza og er nemt at finde på cykel. Værterne er fantastisk søde.
  – desuden findes der i Istrien mange gode muligheder for at snorkle, hvis børnene ønsker at prøve noget sjovt.

  Håber du fik svar på dit spørgsmål. Ellers er du velkommen til at skrive igen.

  Hvis din kollega kender mig fra folkeskolen, må du endelig hilse ham mange gange:-)

  Mange hilsner
  Kristina

 • Kristina Kristina siger:

  Hej Poul

  Jeg glemte at skrive, at hvis I ønsker at besøge olivenolie gården Chiavalon, er området omkring ideellt at udforske på cykel. Afstanden fra Fazana til Chiavalon gården er omkring 6,5 km. Og jeg ved ikke, om der er en sikker cykelrute fra Fazana til Chivalon. Ellers tager turen små 10 minutter i bil.

  Rigtig god fornøjelse og god tur.

  Mange hilsner
  Kristina

 • Camilla Rasmussen siger:

  Hej Kristina. Dejlig beskrivelse. Vi har været i Kroatien 4 gange nu. Dejlig skøn natur og billigt. Vi har dog svært ved at finde steder at køre hen. Vi har været på Pag. Skøn ø. Ston ved dubrovnik. Pula og porec og plitvice. Pt er vi i biograd ved zadar. I går kørte vi til Nin. Kender du nogle gode steder at besøge? Vi har 4 børn på 11 13 14 og 16 år med og en skøn Rottweiler. Lyder dejligt med køreture op i bjergene og vi vil gerne bade skønne steder med hunden og se flere små skønne byer. Spise dejlige og billige steder. Håber du kan hjælpe da jeg har Google og spurgt i diverse fb grupper uden megen hjælp.

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Camilla
   Tak for din besked. Jeg vil meget gerne hjælpe jer, men det afhænger af, hvor længe I er i Kroatien endnu, og hvor langt I er villige til at køre? PS. Det er imponerende, hvor meget I har nået at opleve. Kan du sende dit svar til vores mail info@smagenafkroatien.dk, så kan jeg svarer jer ret hurtigt.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Michael Lindholm siger:

  Hej,

  Fedt med input når vi har valgt at turen i år skal gå til Istrien 🙂

  Vi vil ikke tage turen i et stræk. Er der en anbefaling af et overnatnings sted i nærheden af Munchen? En campingplads.

  Spændende at høre fra jer.
  Camping hilsner

  Michael

  • Henning muncan siger:

   Hej.
   Jeg selv plejer at overnatte på noget som hedder ibis som er et budgget hotel, altså billigt men fint til overnatning.

 • Mette rask lange siger:

  Hej vi skal til at planlægge en sommerferie tur til Kroatien , det jeg vil spørge om , er der specielle steder som er velegnet til handicappede , vi har en søn på 26 år , han er lammet fra brystet og ned og sidder i kørestol. Vi søger ikke hoteller , men fx et stort hus hvor der er plads til ca 14 – 15 mennesker . Der skal også være adgang til strand med kørestol . Med venlig hilsen Mette rask lange .

 • Supee siger:

  Hvem siger 🙂
  Sommerferie i juli.
  Jeg og min søn på 9 år er ved at planlægge en camp til Kroatien,
  Vi vil køre fra Danmark til ? i lægge vores gummibåd med et lille telt i stævnen som en backpacker på vandet :).

  Vi elsker små uspolerede samfund, med gode lokale spisesteder, sandstrande, samt masser af børn til at leje med 🙂
  Vi elsker havet og vil bo på vandet.
  Vi er ikke søspejdere men foretrækker at være i det lokale samfund frem for i et turisthelvede.

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Peter
   Hvor lyder det fantastisk. Det må være en dejlig oplevelse for din 9-årige søn, og sikke nogle dejlige minder I får skabt sammen. Jeg kan heller ikke undvære havet, og jeg skal som udgangspunkt altid bo lige lige havet, og det har jeg givet videre til mine børn. Hvor tager i hen i år?

   Rigtig god sommerferie til jer 🙂

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Marianne siger:

  Hej Kristina. Det er en super fin hjemmeside/blog du har 🙂 Vi er en familie på 4, der for første gang skal til Kroatien. Vi er vant til at rejse meget, men har aldrig været i Kroatien, og derfor vil vi gerne have dit input til, hvor vi evt skal være. Jeg havde egentlig først set på Dubrovnik og halvøen ud for, men blev så inspireret af dig mht øerne, så jeg kigger nu på Split området, da vi også gerne vil til Plitvice. Det er unge mennesker, som vi har med, og måske skal vi bo et sted, hvor der ikke er alt for kedeligt, omvendt, så skal det heller ikke være for turistet. Hvad har du af anbefalinger? mvh Marianne

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Marianne

   Tak for de søde ord mht. bloggen .-) Jeg vil meget gerne hjælpe dig med at finde et sted, der passer til dine/ jeres behov, men jeg vil lige høre, hvor gamle børne er, så jeg kan være lidt mere konkret?

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Anja Schiermer siger:

  Hej Kristina
  Hvor er det en fin blog du har og spændende når ikke man har været i Kroatien før. Vi er to voksne som skal opleve landet for første gang i år. Vi kører selv derned:) Vi vil gerne opleve det smukke og helst ikke hvor der er for meget turister. Vi elsker at bade og se det autentiske. Jeg kan finde noget omkring hvor det er godt for børnefamilier eller single og unge men tænker du der er et sted for nogle som os der ville være godt at opleve. Vi har i mange år kørt til Italien. Lavendel markerne- den gode mad og smukke strande er lige os og gerne nogle smukke byer:)
  Gode hilsner Anja

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Anja
   Hvor dejligt at I skal til Kroatien i år 🙂 Der er flere gode steder, som jeg kan anbefale til par, der netop har de krav til rejsen. Først og fremmest kan I rejse til den skønne ø Hvar (Læs mere om den under “Strande og Øer), hvor I netop kan finde mange af de ting, som I efterlyser. Det er nemmest, hvis I kører til Split, og derefter er der mange afgange med bilfærge til øen. Det er primært Hvar By (hovedbyen på øen), der er besøgt og ellers er der så mange gode byer og bugter langs øen, der er værd at opleve og som ikke er spoleret.
   Det andet forslag kunne være øen Korcula, som er kendt for deres fantastiske udvalg af vine, god mad og masser af strande og familiedrevne vingårde, som man kan besøge (Læs mere om øen under Øer og Strande – 5 unikke øer langs Kroatiens smukke kyst). Ellers er der havløen Pelejesac, og der skal I ikke med bilfærge. Oplev smukke byer som Mali Ston og Veliki Ston, skønne strande som zuljana og campingpladsen Prapratno, som er mere intim og ikke overrendt af turister. Peljesac er autentisk, uspoleret og ganske enkelt smuk. Jeg håber, at der var lidt inspiration at hente 🙂 Ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Karin siger:

  Hejsa. Fin blog med masser af god information. Vi skal til Kroation for første gang her til sommer, og nu tillader jeg mig at spørge til en ret praktisk ting – som jeg ikke synes, jeg kan finde beskrevet hverken på din side eller andre steder: Ang møntfoden, Kuna. Er det nødvendigt at have den lokale valuta som supplement til kort, eller tager butikker etc også Euro? Og hvad med de vejafgifter man skal betale undervejs – kan man betale med Euro?
  Har du erfaring med, hvor det evt er smartest at veksle?
  På forhånd tak. Vi glæder os til 10 dage ved Pula på Istrien.
  vh Karin

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Karin
   Jeg kommer kort ind på valutaen i indlægget omkring “5 tips til Kroatien på budget”, hvor jeg anbefaler, at det er bedre at betale i Kuna, fordi man kan risikere, at de runder € priserne op. Jeg plejer altid at veksle, når jeg kommer til Kroatien, men det kan du også gøre hjemmefra. Hvis du medbringer kort med kan du max hæve 2000 kr om dagen. Ved vejbomme tager de imod alle udenlandske kort, € og kuna. Hvis der er andet, du vil spørge om, så er du velkommen til at skrive igen 🙂 Det kan være, at jeg skal uddybe emnet nærmere, så tal for tippet.
   Rigtig god tur til skønne Istrien – håber I får en dejlig ferie 🙂

 • Jan siger:

  Hej Super fin blog – masser af god information. Vi er en familie på 3 voksne som påtænker en kort ferie i Kroatien – Istrien eller Dalmatinigen i uge 28/29. Vi vil ikke planlægge noget hjemme fra , men finde overnatning når vi kommer frem – er der nogen som har erfaring hermed. – er det helt håbløst?
  Mvh Jan

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Jan

   Tak for ros 🙂 Kroatien melder om et rekord stort antal turister, og hvis jeg var jer, vil jeg virkelig lige tjekke, om der er noget som helst ledigt i de områder, I regner med at besøge. Jeg er sikker på, at I sagtens kan finde ledige steder, men måske er kvaliteten heller ikke derefter, og så risikere I at holde ferie et sted, som ikke helt lever op til jeres forventninger. Derfor vil mit råd være, at I kan tjekke allerede fra nu af, hvordan der nogenlunde ser ud med reservation de steder, I regner med at besøge. Beklager hvis jeg ikke er super konkret, men det er virkelig svært at forudse 🙂 Rigtig god tur til jer og håber I får en god oplevelse i Kroatien.
   Mange hilsner,
   Kristina

 • Brian Schultz siger:

  Hej, tak for en god guide og insperiation.
  Vi drager for første gang til Kroatien i næste uge, destinationen er Pine Beach hvor vi skal bo i hytter/bungalow på stranden. Kender du området deromkring byen Pakostane? Vi søger at komme ud og sejle, gerne til vandfald ( det har vi set på nogle billeder derfra).
  Hilsen Brian

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Brian
   Jeg er meget ked af at ikke have set din kommentar for som regel plejer jeg at svare med det samme. Beklager mange gange. Håber I har fundet ud af det og fik besøgt nogle gode steder med vandfald.

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Miriam Jørgensen siger:

  Hej
  Kommer fra den Gamle Yugoslavien/Slovenien. Bo i Dk, faktisk i mange år… All My life…Har været igennem Kroatiske kysten/i mine unge dage…Så flot, bliver man aldrig træt, og kører til Spanien, Frankrig, Italien, men men Kroatien vender og kalder altid tilbage..😄💞 Er den nogen med nogle spørgsmål, så må i endelig spørge !!
  Mvh
  Miriam

 • Lena siger:

  Hej Kristina. Tusind tak for en fantastisk bolg med virkelig god info.
  Vi skal til Kroatien i sommeren 2018 i uge 29-30 i vores autocamper. Vi er 2 voksne og 3 børn på 4,7 og 10.
  Det er første gang vi skal til Kroatien. Jeg bliver helt forelsket i kyststrækningen som du beskriver, så den skal vi helt sikkert prøve. Men hvad kan du ellers anbefale vi skal opleve?
  Hilsen Lena

  • Kristina Kristina siger:

   Kære Lena

   Hvor lyder det skønt med en tur for hele familien. I næste uge skriver jeg om naturoplevelser, hvor nogle egner sig både til store og mindre børn, og der kan du læse, om der er noget inspirerende for din familie at opleve. Eller er der noget specifikt, I er på udkig efter? Tak for din søde ord mht. bloggen. De er meget værdsat.

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Claus siger:

  Super flot side du har lavet.
  Jeg overvejer at køre derned til sommer (start juli). Det ser ud som en overkommelig køretur med børn på 11,15 og 18.
  Hvis man går efter vand, vand og sol, hvad er så det bedste sted ?
  pft
  Claus

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Claus

   Det er en overkommelig tur, og jeg tænker at starten af juli lyder som et fint tidspunkt at rejse til Kroatien på. Når du har lidt større børn med, så vil jeg forslå, at I kører til området omkring kystbyen Zadar. Det er virkelig et godt omårde, fordi der også er en del for de større børn. I dette område er I altid sikret masser af solskin, fantastisk badevand, og så kan I sejle til en del spændende øer, der ligger lige i nærheden eller prøve en masse aktiviteter i området. Zadar er en spændende kystby der emmer af liv, gode caféer og masser af spændende at opleve. Derfor tænker jeg, at Zadar vil været et godt udgangspunkt for din familie. Skriv hvis der er andet, som jeg kan hjælpe med.

   Mange tak for ros til bloggen.

   Mange hilsner,
   Kristina

 • Trine siger:

  Hej Kristina
  Hvilke by ville du anbefale til 2 voksne 1 på 19 år og 1 på 13 år, som bare vil have strand, pool og gerne en masser lækker mad, det må gerne være lidt luksus over det:)

 • Stine Krogsgaard siger:

  Kære Kristina.
  Sikke en imponerende hjemmeside.
  Vi overvejer at køre til Kroatien i august med vores to børn på 3 og 5 år.
  Kan du anbefale nogle steder/campingpladser, der er gode for de små?
  De elsker selvfølgelig sandstrande og pools.
  Tusind tak på forhånd.
  Kh Stine

  • Kristina Kristina siger:

   Kære Stine

   Jeg kan anbefale området omk. Makarska, hvor I kan finde uendlige mange lækre strande og gode campingpladser. Desuden kan I kan også finde et mindre besøgt sted, som er intet mindre en fantastisk. Stedet hedder Prapratno og ligger på halvøen Peljesac. Skriv endelig hvis der er andet jeg kan hjælpe med.
   Mange hilsner,
   Kristina

 • Chrsitina siger:

  Kære Kristina
  TAK for en skøn blog og masser af ideer og tips.

  Vi har aldrig være i Kroatien og jeg faldt tilfældigt over din blog og vi vil besøge Kroatien næste sommer (ferien i år er planlagt)

  Vi rejser 5 personer ( mor, far 3 børn i alderen 5, 8 og 14)og elsker roadtrips – har været i USA flere gange og elsker det frie i dette …

  Er det dyrt at leje bil i Kroatien ? Jeg kan ikke rigtig finde ud af om vi selv skal køre derned eller om vi skal flyve og leje bil?

  Jeg ved heller ikke hvad vi skal se? Jeg har fundet SÅ mange dejlige billeder på Instagram af dette fantastiske land.

  Vi vil rigtig gerne opleve noget historie, natur og naturligvis lækre strande til sjov og leg …

  Vi regner med at bruge 14 dage …
  Er det overhovedet muligt?

  Jeg har svært ved at skabe mig et overblik over landet – hvor tingene ligger osv.

  Jeg tænkte at du var den helt rigtige til at spørge.

  Er det nødvendigt at booke hotel/lejlighed hjemmefra – eller kan man gøre det “hen af vejen” i sommerferien?
  Ellers skal ruten og ferien jo planlægges helt i detaljen…? Eller kan man vi et sted hele ferien og køre ud derfra?

  Puha – sikke en masse spørgsmål 😱
  Og ja, jeg er i MEGA god tid. Men jeg elsker at planlægge og arrangere – det er en stor del af ferien syntes jeg ✔️✔️

  Mange tak på forhånd

  Christina & Co

  • Kristina Kristina siger:

   Kære Christina

   Tak for din kommentar og for dit spørgsmål. Jeg kan så godt forstå dig, for hvad skal man egentlig se og opleve, når man planlægger at rejse til Kroatien og køre gennem landet. Hvis du elsker roadtrips og har kørt så mange gange gennem USA, så vil Kroatien være så nemt. Det er et lille land, vejene er godt forbundet, og så er kysttrækningen et af de smukkeste i Europa, for du vil opleve at have panoramaudsigt over Adriaterhavet hele vejen fra det nordlige Rijeka til Dubrovnik. Det er denne kyststrækning, der er ret interessant, for hvis I flyver til Zagreb, kan I leje bil fra lufthavnen. Det er ikke dyrt at leje bil, men I skal bare sørge for at leje gennem de anerkendte firmaer (taler ud fra erfaring). Det er billigt at spise og drikke i Kroatien, men der er nogle byer, hvor det er dyrere at drikke kaffe og spise ude, og her er der tale om Dubrovnik. Men hvis I lejer bil i Zagreb, så kan køre til Rijeka og tage hele strækningen til Dubrovnik (ca. 550-600 km). Top 10 ting I kan opleve: 1) Plitvice Nationalpark 2) kystbyerne Zadar 3) Krka Nationalpark Kystbyen Sibenik 4) Trogir 5) Split (I mange af kystbyerne finder I UNESCO besvare bygninger). 6) Du må endelig ikke gå glip af den smukke by Omis, hvor I kan river rafte på floden Cetina. Det er en fantastisk naturoplevelse, som er helt unik. Eller prøv zipline hen over bjerge og byer i Omis – helt unikt.
   7) Makarska (60 km lang strækning med den ene smukke strand efter den anden). 8) I kan sejle med bilfærgen til øen Hvar og Brac (Fantastiske øer med masser af liv og smukke bugter). 9) Besøg den smukke halvø Peljesac der byder på gamle gyder, stemningsfulde gader og smukke strande. 10) Endelig er der Dubrovnik, som er byen I skal opleve. Alle disse steder kan du læse mere om på bloggen. Skriv endelig hvis jeg skal uddybe noget mere. PS. Det er altid godt at være i god tid 🙂

   Tak for de fine ord til bloggen 🙂

   Mange hilsner
   Kristina

 • Irene siger:

  Hej Kristina,
  En rigtig fin side du har her:-)
  Vi har købt nogle billige flybilletter til Split til sommer, og jeg er meget overrasket over, hvor dyre hotellerne er. Vi vil leje en bil og se det fantastiske område, men hold da op: Hvis der skal være en pool, koster hotellerne 1500-3000 kr. pr nat for to voksne og en 14-årig.. Er der en booking-hjemmeside, du kan anbefale, eller en tour-arrangør, der kan hjælpe os med at finde nogle OK steder til en rimelig pris?
  Vi har tidligere været i Kroatien/Istrien/Cres, sidst i 2013, hvor der var helt fine priser.
  Jeg kigger på de sædvanlige hotelbooking sider og såmænd også direkte på hotellerne. Hvis der er antydning af strand, så bliver det dyrt. Jeg troede, Kroatien var et billigt land i stil med Grækenland.
  Vi er både interesseret i øerne og nord/syd for Split.
  Mange hilsener
  Irene

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Irene

   Ja, det lyder ret dyrt, og jeg kan fortælle dig, at efterspørgslen i de store byer er nærmest eksploderet de seneste år, og det tyder på, at det fortsætter. Det er naturligvis mange penge, og årsagen til, at øen Cres var billigere er, t den ligger godt gemt fra det hele og er fuldstændig fantastisk med sine mange lækre strande. Jeg kender ikke nogen rejsearrangører, og jeg har nok den samme adgang til informationerne, som du har. Er det primært hoteller du er interesseret i, og vil øerne som Brac og Hvar også have interesse?

   Tak for rosen 🙂

   Mange hilsner
   Kristina

 • Pernille Alstrup siger:

  Hej Kristina
  Sikke en fed blog du har lavet- genial når man nu skal afsted for første gang til Kroatien. Vi er en familie på 4, med to børn, som på det tidspunkt lige vil være fyldt 1 år og 3 år. Og vi er simpelthen i vildrede over,hvor vi skal tage hen? Har du nogle steder, som du kan anbefale? Vi vil gerne bo i feriekomplekser eller lejligheder eller mobilhomes- bare ikke hoteller. Og ja så må de selvfølgelig også meget gerne være børnevenlige til små børn og med en by tæt på ( gerne i gå afstand). Vi elsker afslapning ved pools men også at komme ud og opleve noget- og ja så er vi stor fan af naturen men vi har hørt fra flere at Kroatien skulle være fantastisk smuk. Vi kan heller ikke finde ud af, om vi skal køre eller tage flyveren. Har I været afsted med så små børn i bil? Og kan du eventuelt dele lidt ud af dine anbefalinger hertil? vi tænker at tage afsted i en 14 dages tid.
  Mvh Pernille

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Pernille

   Hvor lyder det dejigt med et tur for hele familien til sommer. Jeg synes, at Rabac fungerede ret godt for vores familie med de små, da på daværende tidspunkt var 1, 2 og 4. Men på dette sted, var der ikke ret meget at opleve, medmindre man havde bil og kunne køre forskellige steder, for det var en ren afslapningsferie. Ellers kan I prøve at bo i nærheden af Pula, hvor der er flere oplevelser både for jer og de mindste, og så tænker jeg, at boligsøgningen måske kan bedre komme i gang, for så kan I se, hvad der er ledigt i de områder.

   Jeg har kørt til Kroatien med 3 børn på 1, 2, og 4. Hvis dine børne trives med at køre lange ture, så kan det sagtens lade sig gøre, men det er en ret laaaang tur, som skal planlægges grundigt. Du kan måske hente lidt mere inspiration på min kør-selv-guide og tips til alt hvad du skal huske:

   http://smagenafkroatien.dk/tips-koer-selv-ferie-tips-2017/

   http://smagenafkroatien.dk/koer-selv-ferie-kroatien/

   Håber du kan finde lidt flere informationer på guiden. Og du er velkommen til at skrive igen, hvis du skulle få brug for mere hjælp.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Rasmus Johnsen siger:

  Hej Kristina.

  Tak for en god blok. Hvilken rute anbefaler du til Istrien? Vi påtænker at overnatte omkring München. Kan du anbefale overnatnings steder?
  Vi skal til Vodnjan-Cabrunici. Uge 28-29.

  Mvh

  Rasmu Johnsen

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Rasmus
   Jeg plejer at køre til Zagreb, og der følger vi den rute, som du kan læse lidt mere om her på bloggen: http://smagenafkroatien.dk/koer-selv-ferie-kroatien/ (Vores rute). Vi plejer at køre direkte til Kroatien uden at overnatte, så den del kan jeg desværre ikke være behjælpelig med.

   Jeg håber, du får en god ferie i vidunderlige Vodnjan.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Heidi Laugesen siger:

  Sikken fin blog du har, og fedt du vil svare på spørgsmål 🙂
  Vi påtænker at køre til Kroatien for første gang, vi har 4 børn med på 1 år 7 år , 8 år og 10 år.
  Vi vil gerne være et sted hvor der er noget for dem alle vandmæssigt gerne både pool og strand – vi elsker gåture og vil gerne være et sted hvor der ikke er alt for mange mennesker og hvor det er muligt fx at gå ind til en lille by.
  Kan du anbefale et sted?

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Heidi

   Jeg tænker, at I vil blive ret glade for Istrien. Der er flere gode steder, og hvis I flyver fra fx KBH, så er der direkte fly til Pula. Fra Pula er der en række gode steder, I kan bo. Der er fx Vrsar, som et et mindre men gaske godt sted, og så vil I bo tæt på den skønne by Rovinj. Der er også flere gode steder, som du kan tjekke her som inspiration, og når I beslutter jer for noget mere konkret, så er du altid velkommen til at skrive igen, så jeg kan guide dig lidt bedre 🙂 Tak for de fine til bloggen.

   Steder på Istrien:
   http://smagenafkroatien.dk/top-10-bedste-familiehoteller-kroatien/

   I dette indlæg kan du læse om de første to spørgsmål, da de har mest relevans for dig:

   http://smagenafkroatien.dk/10-mest-efterspurgte-svar-novasols-facebook-live/

   Mange hilsner
   Kristina

 • Christina siger:

  Vi flyver til split, hvor skal opleve the falcony center. Vi lejer en bil herfra til øen Mljet, hvor vi har lejet et hus. Vi er dog meget i tvivl i forhold til om vi skal tage de to færger eller igennem Bosnien og så kun have én færge. Kan man få bilen med? Er det for farligt / besværligt med papirer igennem Bosnien/Herzegovina? Nogen gode råd? Vi tager afsted d 22/6Mvh Christina

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Christina

   Hvis I skal sejle fra Split, så vil lige høre, hvilke to færger I tænke at tage (hvilke færgeafgange er der tale om). Det er ikke farligt at sejle gennem Bosnien, men du skal tjekke med din forsikring, om den dækker i Bosnien, da landet ikke er medlem af EU. Hvis det fx er Jadrolinija I sejler med, så er det en bilfærge, hvor der er mulighed for, at I kan tage bilen med. Når i lejer bil, skal I også være opmærksomme på, om I har tilladelse til, at tage bilen med til Bosnien, for jeg ved, at der er nogle firmaer, hvor det enten ikke er tilladt eller hvor det koster mere at leje. Du må endelig skrive, hvis jeg kan hjælpe dig med andet.

   Mange hilsner
   Kristina

 • christina siger:

  Hej igen. Vi har lejet en bil fra split, så jeg håber at alle formalia er i orden. Jeg tænkte bare om det var muligt, at sejle incl bilen fra split/Trogir og til Mljet. Jeg synes ikke selv at kunne finde noget. Ellers må vi bare køre langs vandet ned til Prapratno. Selvom vi godt nok skal igennem Bosnien.
  mvh

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Christina

   Jeg kan kun se, at I kan komme med katamaren til Mljet (Sobra), og så vidt jeg kan se på de kroatiske sider, så er der ingen bilfærger der sejler til Mljet fra hverken Split eller Trogir. Det lader til, at I får en ret spændende ferie. I ønskes en god sommer.
   Mange hilsner,
   Kristina

 • Christel winther siger:

  Det er en super god side – tak for rigtig gode råd! Vi fik lige ekstra mod på at tage køreturen om en uge til Kroatien med 3 børn under 6! Det er super gode tips! Hvis man skal overnatte et sted undervejs, er det så overkommeligt at finde teltpladser eller bør man booke til turen derned? Vi tror ikke vi holder til et helt langt stræk. Og ved du hvordan telt politikken er i Kroatien? I Norden er der jo fri teltning… Bh Christel

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Christel

   Wow, 3 børn under 6 år 🙂 Jeg havde forrige år 3 børn under 4 år, og det gik alligevel, for det er, hvad man selv gøre det til. Jeg ved ikke så meget om teltpolitik, men jeg tror, det er muligt at finde noget undervejs uden at booke, for dette er steder, hvor man som regel opholder sig kortvarigt. Men hvis du finder ud af noget, så må du gerne skrive tilbage, så jeg evt. kan dele med andre læsere, hvis de vil benytte sig af teltpladser. Jeg tænkte, om du kan danne dig et hurtigt overblik ved at tjekke denne side ud:
   https://www.pitchup.com/tents/croatia/

   Du må endelig skrive, hvis der er andet, som jeg kan hjælpe med. God sommer til dig og familien.
   Mange hilsner
   Kristina

 • Rikke siger:

  Hej
  Super fin guide!
  Vi er 2 familier der skal køre til Kroatien i uge 27 i 2019 🙂 vi er dog lidt i tvivl om ruten .. vi kan ikke finde ud af om det skal være gennem Østrig eller Tjekkiet .. kan se at de fleste vælger Østrig, men hvorfor egentlig? Er der ikke mindre kø i Tjekkiet? Ville du booke hotelværelse i forvejen eller håbe på at der er nogle værelser? Vi har nemlig tænkt os at tage en overnatning på vejen der ned 🙂 hver familie har 1på 6 og 1 på 2 år med..

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Rikke

   Vi vælger Østrig, fordi det er den hurtigste rute ift. hvor vi skal rejse til i Kroatien. Det er en tur, som er hurtigt overstået, og det er også en smuk tur, hvor vi i høj grad nyder landskabet. Så det hele handler om, hvor I skal hen i Kroatien og om det kan betale sig tidsmæssigt. Mht. bestillingen, så overnattede vi sidste år i Østrig og det var et helt fantastsik sted, hvor der både var en badetøj, et dejligt legeområde og dyr, som var til fornøjelse for de mindste. Der kommer et indlæg med bileder og adresse snart. Rigtig god tur til Kroatien.

   Mange hilsner
   Kristina

 • Cecilie siger:

  Hej Kristina
  Vi har aldrig overvejet Kroatien før, men med dine fantastiske billeder/beskrivelser, kan vi nu slet ikke vælge😍

  Vi er 2 voksne og vores datter på 3 år. Hun er meget udadvendt og vil gerne snakke med andre børn, så vi tænkte at et hotel eller campingplads, ville være sjovest for hende. Kan du anbefale et super sted for en 3 årig, hvor der både er andre børn, skønne pools og evt. børneaktiviteter? Ps. Det er uge 25-26 vi vil tage afsted.
  På forhånd tak
  Vh Cecilie

 • Lisbeth siger:

  Hej Kristina.
  Vi har overvejet at køre til Kroatien i uge 28 2019.vi er 2 voksne 2 unge.
  Vi vil bare læsse teltet og vores cykler og køre der ud af. Vi er til smuk natur og oplevelser.vi vil overnatte i Østrig og måske også ved Bled på vejen.kan du anbefale nogle smukke steder i selve Kroatien med gode udflugt mulighed og snorkling.
  Mvh Lisbeth

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Lisbeth

   Vi kørte forbi nationalparken Krka i går, og jeg lægger flere billeder af stedet i dag og i morgen. Her kan man bade ved vandfaldene, vandre eller cykle ude i naturområdet, som i hvertfald tager 2-3 dage at udforske. Der er også små byer som fx Omis, hvor I kan river rafte (alle kan fra 7-77 år), slå telte op, og jeg mener også, at man kan snorkle. Der er svævebaner, lækre badestrande og masser at udforske og så kan man slå teltet op. Håber det var svar nok og ellers skriver du igen 🙂 Mange hilsner, Kristina

 • Huyen Weile siger:

  Hej Kristina tak for en dejlig hjemmeside . Vi kører til Pula imorgen og skal være der 10 dage vi er en familie på fem med tre piger på 12,14,17 hvad kan du anbefale i Pula området af oplevelser både kulturelle og naturoplevelser vh Huyen

 • Anna Bak siger:

  Hej Kristina
  Tak for gode rejsetips. Vi skal køre til Kroatien og overvejer at tage bilfærge fra Split til Hvar, som du nævner. Men synes der er 117 forskellige dårlige færgelinks – kan du anbefale et?
  Mange hilsner
  Anna

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Anna

   Det er umuligt at bestille hjemmefra – jeg har ikke fundet ud af det. Men færgen Jadrolinja sejler ret ofte, og det eneste, som I skal gøre er at sejle til Splits havn, hvor den store bilfærge ikke er til at overse. I kan købe billetter lige ved siden af, og så plejer man ikke at vente på lange køer – håber I fandt frem til det.
   Mange hilsner
   Kristina

 • Bethina Tecza Jensen siger:

  Hej Kristina
  Tak for en super blog!
  Vi skal til Kroatien – forhåbentlig – til sommer for første gang – 2 voksne med børn på 13 og 18 år. Vi kører “kun” til Pula og Krk. Tænker at køre længere ned til næste år 🙂
  Kan du anbefale noget lækkert, god og autentisk – noget vi bliver nødt at gøre…
  Vi skal helt sikkert til Rovinj.
  Og mon du kender en vingård med gode til fornuftige priser?
  Bedste hilsner Bethina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.