Insidertips til oplevelser i Dubrovnik

Dubrovnik

Oplevelser i Dubrovnik

I det fjerne hjørne af Europa ligger en smuk by, som er placeret på Kroatiens sydligste spids. Siden dens eksistens har den været udsat for dramatiske belejringer, jordskælv og krige, men byen og dens borgere har altid formået at rejse sig igen. Denne by har noget ganske særligt over sig, som hverken kan fremhæves med enkelte attraktioner eller byens dramatiske historie, for det unikke ved denne by skal findes i dens helhed. Der er naturligvis tale om Adriaterhavets perle, Dubrovnik. Byens helhed består af kulturhistorie, som er at finde på hvert gadehjørne, de smukke strande, vingårde, et væld af gastronomiske oplevelser, kontrasterne mellem de røde terrakotta tage og det azurblå hav, domkirkens kuppel, caféer som er gravet ind i muren og endelig byens sommerfestival med folkedans, jazz og ballet til sent ud på natten. Det er stemningen, atmosfæren og byens attraktioner, der tilsammen danner en harmonisk helhed om en af verdens smukkeste kystbyer, som siden 1979 er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I år kom Dubrovnik på en 6 plads på New York Times liste over byer, du skal opleve i 2017.

Dubrovnik

Foto: Andrija Carli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TZD 038

Foto: Dubrovnik Tourist Board

Hvorfor skal du opleve Dubrovnik?

Når grækerne praler af Mykonos, og når italienerne imponerer omverden med Toscana, så har kroaterne deres Dubrovnik. Om sommeren valfarter verdensstjerner, trendsættere, filminstruktører, Game of Thrones-fans og du og jeg. Fælles for os alle er, at vi forventer noget særligt af denne by, og vi vil gerne overraskes, imponeres og overvældes. Derfor er spørgsmålet, om Dubrovnik egentlig kan leve op til disse forventninger?

Andrija Carli dubrovnik gade

Foto: Andrija Carli

Dubrovniks gamle bydel er bygget på dramatiske klippeskær og beskyttet af en høj middelaldermur mod det smukke Adriaterhav. Den øvrige by danner rammen om den prægtige gamle bydel, og fra bjerget Srd er udsigten som taget ud af en film. Der er noget storslået, dramatisk og enestående ved Dubrovnik, og måske er det netop derfor, at indspilningerne til kultserien Game of Thrones finder netop sted i Dubrovnik. Men denne by har længe før Hollywoods eksistens været populær, og når du besøger den i dag, vil du opleve en middelalderby hvor poesi, kultur og historie mødes, og hvor tiden stadigvæk står stille.

Boskoviceva Ulica AndrijaCarli

Foto: Andrija Carli

Historien bag Dubrovnik

Som mange andre kroatiske byer bærer Dubrovnik også på en dramatisk historie. Der har være stor uenighed om byens oprindelse, men arkæologiske fund har slået fast, at der har været en græsk bosættelse helt tilbage i Antikken. Dubrovnik har ligesom Zadar været under romersk og derefter byzantisk herredømme, og i 1205 kom Dubrovnik under Venezias herredømme. Historien beretter også om tyrkernes indflydelse i Europa, og i 1526 kom byen under tyrkisk besiddelse. I 1667 blev byen ramt af et kæmpe jordskælv, som desværre ødelagde adskillige kirker, klostre og det gamle rådhus. Men byens borgere var indstillede på at genopbygge byen, og derfor blev husene langs hovedgaden Placa og domkirken Skt. Blasius hurtigt genopbygget efter jordskælvet. Dubrovniks skæbne blev også udfordret, da den i 1806 kom under fransk besættelse og i1814 under Østrigs herredømme, hvilket desværre betød, at byen mistede alle sine privilegier. Fra 1919 blev Dubrovnik en del af Jugoslavien, men derefter kom Anden Verdenskrig, som blev efterfulgt af et kommunistisk styre med Tito i spidsen. 90erne var præget af borgerkrigen og et splittet Jugoslavien, og Dubrovnik blev desværre beskudt med 2000 missiler primært på grund af sin historiske og symbolske betydning. Men efter omverdens fordømmelse blev byen fredet, og som historiens gang så ofte har vist, har dalmatinci formået af genopbygge det ødelagte med hjælp fra UNESCO. I dag er Dubrovnik igen blevet Kroatiens mest besøgte by.

Dubrovnik Andrija Carli

Foto: Andrija Carli

Værd at opleve i Dubrovnik

Bymuren

Dubrovniks næsten 2 km lange bymur er en af Europas mest velbevarede. Den er 25 m høj, og derfor får du en fantastisk udsigt, uanset på hvilket hjørne du står på. Fra bymuren kan du også få øje på 15 velbevarede tårne og to hjørnefæstninger. Der er i alt tre indgange til bymuren: Stradun ved Pile gaten, ved Fort Saint Johns og ved havnen. Om sommeren skal du helst undgå at bymuren i eftermiddagstimerne, men ellers husk vand og behagelige sko samt en solhat.

Inden du skal udforske byen, kan jeg anbefale, at du køber Dubrovnik Card, som der er virkelig gode besparelser på forskellige oplevelser. Du kan vælge mellem forskellige kort alt efter, hvor længe du skal opholde dig i byen. Kortet kan bestilles online her

Priser 2017:  

Voksne: 120 kn (Der regnes med at billetterne stiger snart til 155 kn)

Børn: 5-18 30 kn

Børn under 5 år: gratis

Der er penge at spare for studerende (husk studiekort), og dem som har Dubrovnik Card.

Dubrovnik - Marko og jeg

Min bror og jeg for mange år siden 😉

Crkva Sv Vlaho

Kirke Sv. Vlaho – Foto: Dubrovnik Tourist Board

Den gamle bydel – Stradun 

Dubrovnik skal opleves i rolig tempo, og den bedste måde at gå på opdagelse i den gamle bydel er ved at bevæge sig langsomt og nyde de små kroge, hyggelige caféer og de yndige butikker, hvor lokale fx udstiller deres kunst og keramik. Husk at nyde deres fantastiske udvalg af is, kroatisk mad og det lokale madmarked. Desuden må du ikke gå glip at byens bedste attraktioner, som er Rektors Palads, Det Fransciskanske Kloster og Sponza Paladset.

Stardun

Foto: Andrija Carli

Klaustar u Dominikanskom samostanuAndrijaCArli

Det Fransciskanske Kloster – Foto: Andrija Carli

Fotomuseet War Photo Limited

Dette museum befinder sig midt i den gamle by og har til formål at vise, hvordan krig og globale konflikter ser ud på almindelige printfotografier og skærmdisplays. Borgerkrigen fra 1990erne er også veldokumenteret, og udstillingen viser krigens uhyggelige, rå og rædselsfulde ansigt.  Stedet er lukket mellem november og april.

Priser 2017:

Voksen: 50 kn

Studerende: 40 kn

Grupper (+10): 40kn

Svævebanen

Hvis du ønsker at få en uforglemmelig panorama udsigt over Dubrovnik, de omkringliggende øer og kyststrækningen, vil jeg anbefale, at du tager svævebanen fra bjerget Srd. Svæveturen tager 4 minutter, og for 70 kn får du en fantastisk udsigt over Dubrovnik og de omkringliggende øer. På toppen finder du en lille butik og Restaurant Panorama, hvor du kan nyde lækkert mad, mens du nyder udsigten fra deres smukke udendørsterrasse. Svævebanen har åbent hele året rundt. Billetterne kan købes online på Dubrovnikcablecar.com

Priser 2017:

Voksen tur/retur: 130 kn

Voksen one way: 80 kn

Børn (4-12) tur/retur: 60 kn

Børn (4-12) one way: 40 kn

Børn under 4 år (gratis)

Pogled sa Srđa

Udsigten fra bjerget Srd – Foto: Dubrovnik Tourist Board

Øen Lokrum 

Lokrum danner rammen om indspilningerne til Game of Thornes, og øen befinder sig lige uden for Dubrovniks gamle havn. Det er en smuk lille ø, og domkirken er øens største attraktion. Ifølge en legende var det Richard Løvehjerte, der byggede domkirken efter han i 1192 forliste efter et korstog. Der er mulighed for at leje en kajak og ro rundt om Lokrum øen (8 km), hvilket er en utrolig hyggelig oplevelse, for du kommer til at passere grotter og steder, hvor der også er mulighed for at snorkle. I højsæsonen sejler en lille færge hver halve time mellem Dubrovnik og Lokrum, og selve turen tager 10 minutter. Om foråret og efteråret sejler færgen en gang i timen.

Lokrum Andrija Carli

Foto: Andrija Carli

Trsteno Arboretum

Trsteno Arboretum er en fantastisk smuk grøn oase, som befinder sig 25 km fra Dubrovnik. Det er et af Europas ældste arboreter og haven kan prale af at have en stor samling af planter og træer fra hele verden. Udsigten er betagende fra terrassen mod Trestenos havn, og den smukke fontæne som forestiller Neptun med nymfer blev bygget i 1736. Det er hyggeligt og fredeligt, og desuden har dette sted også dannet rammen om Game of Thrones indspilningerne. Hvis du er vild med serier, kan vi varmt anbefale, at du følger Vi Elsker Serier, der også har lavet en guide til de bedste serie locations.

Trsteno Luka

Foto: Renco Kosinozic

Trsteno 1

Foto: Andrija Carli

Buza Bar – Hole in the Wall

Buza Bar (Hole in the Wall) befinder sig lige uden for byens mure på klipperne og lige ud mod havet. Det er et af Dubrovniks bedste steder, hvis du skal nyde en cocktail. Der er altid fyldt op, og derfor er det en god ide at væbne dig med tålmodighed.

buza1

Besøg bystranden Banje 

Denne hippe strand har en perfekt beliggenhed med dirkete udsigt til Dubrovniks bymur. Her mødes de rige, hippe og mest trendy. Nu er jeg hverken rig eller trendy, men jeg har været der, og det var faktisk ret sjovt i de unge dage. Halvdelen af stranden er privat og derfor er der fede rytmer dagen lang, hvis man er til de

Dubrovnik Banje vistit Hvar

 

Lidt sjov info om folk fra Dalmatien

Fjaka – Hvad er det?

Når du besøger Dubrovnik skal du væbne dig med tålmodighed, for alting går lidt langsooooooomt. Og det er der naturligvis en god forklaring på. For folk fra Dalmatien tager tingene lidt mere med ro, de er mere tålmodige end du og jeg, og de har en fantastisk evne til at undgå hverdagens stress og jag. Årsagen til dette skyldes Fjaka (udtales fyaka,) hvilket bedst kan beskrives som en form for livsstil, hvor du ikke må lave noget. Selv når du ligger på stranden og slapper af, må du ikke tænke på noget, for tankerne kan også være med til at stresse sindet. Denne livsstil må endelig ikke forveksles med dovenskab, for fjaka bliver anset for at være en gave fra Gud, som er skænket til folk fra Dalmatien. Måske er det derfor, de er 7 dage om at svare på mine mails 😉 I virkeligheden finder jeg fjaka fascinerende, for når jeg besøger Dalmatien, får det mig til at reflektere over, hvor hurtigt alting går i mit liv. Når du derfor besøger Dubrovnik, skal du glemme uret, undgå at skynde dig og huske at fjake 🙂

map-dubrovnik-location1

 

 

 

5 Kommentarer

 • Tina Larsen siger:

  Hej
  Vi skal hele familien til Dubrovnik (6 voksne) til august. Vi kunne godt tænke os at vide hvor langt der er ned fra bjerget til fods. Det er ikke lykkedes mig at finde det nogle steder på nettet, så tænkte om der er en viden om det her 🙂

  Med venlig hilsen
  Tina, Billum

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Tina

   Jeg prøver at forhøre mig, og giver besked videre i løbet af denne uge. Venlig hilsen, Kristina

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Tina

   Alt efter hvor din tur starter, så har jeg hørt, at det bedste du kan gøre er, at finde din rute på google map. Det er en zig zag rute, og du kan sagtens tage turen til Srd. Lige nu er der nærmest hedebølge i Kroatien, så start tidligt om morgen og husk at medbringe masser af vand og doe sko. Jeg har hørt at turen kan tage 30-45 minutter alt efter hvor mange gange, du stopper op for at tage billeder. Jeg håber, I får en fantastisk tur til Dubrovnik.
   Mange hilsner,
   Kristina

 • Cem siger:

  Hej Kristina,

  Super god blog.

  Min kone og jeg skal til Kroatien, Dubrovnik.

  Kan du anbefale nogle gode restauranter? 🙂

  Er øen Mljet et godt sted at besøge?

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Cem

   Tak for ros og hvor lyder det skønt med en tur til Dubrovnik. Ja, der er virkelig en del gode steder, og så er jeg sikker på, at I også sikker på, at I finder helt impulsivt en del gode steder. Her er nogle bud, og så håber jeg I kan bruge informationen til noget.
   1) Restaurant 360 (Dyr men kvaliteten er også derefter).
   2) Nautika (Serverer mad efter det Dalmatinske køkken, har en skøn beliggenhed med udsigt til bymuren. Maden smager virkelig lækkert, og kvaliteten er helt i top.
   3) Pantarul (stemningen er low-key, stemningen er hyggelig og det er simple fiske- og kødretter tilberedt af friske råvarer, der stammer fra regionen Konvale, hvor stortset alt er økologisk.
   4) Sesame (Dette super hyggelige sted henter hver morgen friske råvarer fra madmarkedet, og maden bliver derfor tilberedt derefter. Stilen er uformel og hyggelig.

   Du må endelig skrive, hvis der er andet, jeg kan hjlpe med. I ønskes en rigtig god tur til Dubrovnik.
   Mange hilsner,
   Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.