10 grunde til hvorfor du skal rejse til Kroatien

Dubrovnik

10 fantastiske grunde til hvorfor du skal rejse til Kroatien

Kroatien er blevet en af de mest populære ferie destinationer i Europa, og sidste år havde 16 millioner mennesker besøgt det lille land, og der forventes at endnu flere rejser til landet i år. Men hvad er det egentlig, der har fået rejsende fra hele verden til at forelske sig i Kroatien?

Svaret skal nok findes i en kombination af diverse herligheder. For langs Kroatiens smukke kyststrækning vil du på den østlige del af siden kunne opleve smukke bjerge, smukke naturområder, og det der bliver betegnet som ”den grønne del” af Kroatien. Den vestlige del er til gengæld præget af rå skærgårde, lækre strande, den ene UNESCO kystby efter den anden, fascinerende små øer og rustikke fiskerlandsbyer. Desuden må du ikke gå glip af maden og kroatisk vin. De forskellige regioner er stærkt på vej til at erobre Europa med deres fantastiske udvalg af vine, og derfor må du ikke gå glip af det kroatiske køkken og de mange kvalitetsvine.

 

1. Fordi du kan forene kultur og shopping med badeferie

Dubrovnik er en af Europas smukkeste kystbyer, og den har verden over positioneret sig som et unikum. Dubrovniks mest kendte varetegn er den 2 km lange bymur, som danner rammen om den gamle bydel, der er bygget på dramatiske klippeskær. Siden 1979 har Dubrovnik være optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og sidste år havde over 1 million rejsende besøgt byen. I år kom Dubrovnik på en 6 plads på New York Times liste over steder, du skal opleve i 2017, og det er forståeligt, når man ser dette smukke panorama billede over byen.

Panorama AndrijaCarli

Foto: Andrija Carli

Lad dig blive forført af charmerende gader, arkitekturen, små kunstgallerier, det lækre dalmatiske køkken, den sjove svævebane fra bjerget Srd og fjaka. Begrebet fjaka dækker over de lokales livsstil og går kort ud på, at du aldrig må lade dig stresse. Husk derfor at bevæge dig langsomt gennem byen som de lokale gør, nyd din kaffe og glem alt om uret. Med sin milde middelhavsklima klima er Dubrovnik også et ideelt rejsemål om foråret og efteråret.

Dubrovnik Andrija Carli

Foto: Andrija Carli

Hvis det lugter lidt dyrt, må du endelig ikke miste modet. For du kan sagtens bo 5-10 km udenfor Dubrovniks bymidte i et lejet hus, lejlighed eller på campingplads. De offentlige busser fungerer virkelig godt, og fra mange af de omkringliggende byer kører busserne 2-4 gange i timen til Dubrovniks centrum.

Andrija Carli dubrovnik gade

Foto: Andrija Carli

Dubrovniks mest kendte strand Banje finder du lige uden for den gamle bymur.

Dubrovnik Banje vistit Hvar

2. Fordi der er mange smukke øer

Himmelskønne Hvar  

Kroatien bliver ofte kaldt for “De tusinde øers land”, og med over tusind smukke øer, som findes i forskellige forme og størrelser, er der et paradis for enhver smag. Det er næsten utilgiveligt, hvis du går glip af øerne.

Hvar er Kroatiens mest besøgte ø og kan prale af at have 32o solskinsdage om året. På Hvar finder du rustikke bondesamfund, lavendellunde, charmerende vinmarker og din helt egen bugt, hvor du kan solbade fra morgen til aften uden af skulle tidligt op for at finde et ledigt spot. Du må endelig ikke gå glip af Hvar By, som er Kroatiens svar på Saint Tropez, for på denne mondæne bydel kan du støde ind i Beyonce, Bono og dyre drenge med yachter i millionklassen. Nyd de små gader, hovedtorvet (Hvarska Pijaca), promenaden, charmerende caféer og de smukke renæssancebygninger.

Hvar promenade

www.visit-hvar.com

Rustikke landsbyer som Pitve er kendetegnet ved deres charmerende stenhuse og uspoleret natur. Desuden er mange af stederne på Hvar ideelle for cykelentusiaster. Pitve ligger kun 3 km fra byen Jelsa.

Pitve

Foto: www.visit-hvar.com

På Hvar er der uendelig mange bugter som disse. Fordelen er, at uanset hvor du er på Hvar, kan du finde dit helt eget sted. På billedet ses Jagodna, der befinder sig mellem Sveta Nedelja og Ivan Dolac på den sydlige del af Hvar.

Jagoda Hvar

Foto: www.visit-hvar.com

3. Fordi du kan finde steder, der ikke en blevet opdaget endnu

Naturskønne Mljet 

Det herlige ved Kroatien er, at der altid vil være steder, der er uopdagede. Flere af mine læsere har tippet om øen Mljet, og bedt mig om at holde munden lukket, for de vil gerne have stedet for sig selv – lidt endnu. Men nu er det på tide at afsløre hemmeligheden, for øen er perle uden lige. Mljet er et naturområde, der råder over en stor nationalpark, hvori du finder to salvandssøer, Malo Jezero og Veliko Jezero (Store sø og Lille sø). På øen bor der omkring 1000 indbyggere og her finder du smukke naturoaser, bitte små landsbyer, vinmarker og virkelig god mad. Ifølge en legende boede Odysseus syv år på øen, og når man ser disse skønne billeder, forstår man hvorfor.

Stranden Blace ligger i naturskønne omgivelser ud mod det åbne hav. Du finder den på den sydlige del af øen. Der er lavvandet, og derfor er den ideel for børnefamilier, og alle der ønsker at nyde en ferie i absolut fred og ro.

108-Limuni - Blace-2

Foto: Mljet Tourist Board

Hyggelig restaurant på Kobas.

gdje jesti -kobaÁ

Nyd  lokal vin og lækre fiskeretter

4. Fordi du kan opleve spektakulære nationalparker

Oplev nationalparken Plitvice 

I Kroatien findes der otte forskellige nationalparker, og den mest kendte er Plitvice Nationalpark. Dette spektakulære naturfænomen er umulig at beskrive med ord, og enhver der besøger Kroatien, må en tur forbi Plitvice. Nationalparken blev 1979 optaget på UNESCO´s liste over verdens naturarv, og du kan besøge nationalparken året rundt, og opleve hvor smukt der ser ud på de forskellige årstider. Plitvice Nationalpark består af 16 små søer, der er forbundet med over tusinde vandfald.

Velike kaskade na Donjim Jezerima

 Foto: Ante Bionda

Højdeforskellen mellem den øverste og den nederste sø er 133 meter.

Plitvice

Foto: Ante Bionda

Der kan godt blive lidt trængt på de små stier om sommeren. Derfor er det en god idé, at du væbner dig med tålmodighed, hvis du planlægger at besøge Plitvice på denne tid af året.

Gornja Jezera_Pevalekovi slapovi

Foto: Ante Bionda

5. Fordi alt i Kroatien ligger lige i nærheden  

Kroatien er et lille land, og dette gør den utrolig nem og overskuelig at udforske. Mange danskere tager på kør-selv-ferie , for bilen er den bedste måde at opleve Kroatien på, fordi du får frihed samtidig med, at du har mulighed for at være spontan. Hvis du ikke har bilen med, så fungerer busserne i Kroatien ret godt, og uanset hvor i landet du befinder dig, kan du komme frem til din destination med bussen. Motorvejssystemet er blevet markant forbedret gennem de seneste år, hvilket gør det nemt at komme fra den nordlige del af Kroatien til det sydlige Dalmatien. Som et ekstra bonus er køreturen langs Kroatiens kyststrækning en af de smukkeste, du kommer til at opleve. Jadranska Magistrala er ruten, der forbinder Rijeka med Dubrovnik, og din køretur bliver en anelse længere, men måske en dem, du aldrig glemmer. En af mine læsere har skrevet følgende på vores Facebook:

“Vi kørte til Kroatien får første gang sidste år på Dalmatien (…). Hold nu op, det var fantastisk (…). Vi havde snakket om Italien i år men vi vender tilbage til Kroatien (…) 🌞🌞havde ellers sagt jeg aldrig skulle køre så langt, nu er jeg bare øv over vi ikke har gjort det noget før”.

Af Mette Jensen

image

Jadranska Magistrala

6. Fordi der er mange lækre strande 

Kroatien er kendt for mange af sine lækre strande, og badevandet er noget af det reneste, du finder i Europa. Der er mange stenstrande, men des mere du bevæger dig mod det sydlige Dalmatien, des bedre strande finder du.

Europas bedste strand 

Sidste år blev stranden Stiniva kåret til at være Europas bedste strand af Europes Best Destinations. Den befinder sig på øen Vis, som er den længst beboende ø på den Dalmatinske skærgård. Mellem to dramatiske klipper gemmer sig en lille bugt, som kommer ret tæt på min definition af et lille paradis. Øen Vis er ideel for alle, der ønsker en mere intim ferie i skønne omgivelser. Find flere informationer om øen Vis her

Stiniva

Foto: Vis Tourist Board

Mest børnevenlige strande 

Makarska er det ideelle sted for børnefamilier på grund af de mange smukke strande, der ligger som perler på snor langs den 60 km lange Makarska-riviera. Stenene er meget fine, der er nem adgang til strand og vandet er krystalklart. Langs strandpromenaden finder du legepladser, hyggelige caféer, restauranter og masser af underholdning. Den smukke natur med Biokovo bjerge i baggrunden skaber en smuk kulisse om dette skønne ferieparadis. Desuden er der masser af aktiviter for alle dem, der elsker at være aktive på deres ferie. For i bjergområdet Biokovo kan du tage på vandre- og cykelture, klatre og nyde den smukke natur.

Brela

Brela 1

Foto: Makarska Riviera Beaches

Baska Voda 

Baska Voda 444

Foto: Makarska Riviera Beaches

Tucepi

Tucepi

Foto: Makarska Riviera Beaches

7. Fordi mad og vin smager fantastisk

De forskellige regioner i Kroatien har alle noget særligt at tilbyde, men i denne omgang vælger jeg at fremhæve Istrien. Når valget faldet på Istrien, hænger det sammen med den anerkendelse, de lokale små producenter har fået gennem de seneste år for deres hårde arbejde. Fx er 60 forskellige olivenolier fra Istrien i år med på den prestigefyldte guide Flos Olei 2017. Kroatisk vin høster også mange anerkendte priser, og forrige år blev 20 forskellige vine fra Istrien inkluderet på den anerkendte italienske vinguide Vinibuoni. For nogle dage siden blev Istrien udnævnt til at være “Årets vinregion 2017” af foreningen Munskänkarna, der har eksisteret siden 1958 og har over 25000 medlemmer.

Motovun i den centrale del af Istrien er kendt for sine eftertragtede trøfler.

motovun1

Foto: Motovun Tourist Board

Denne charmerende halvø er kendt for smukke kystbyer, historiske skatte og lækre delikatesser. Sidste år besøgte jeg den charmerede middelalderby Motovun, der ligger på en 277 m høj bjergtop. Stedet er kendt for sine eftertragtede trøfler, der vokser i skovene. Mad med trøfler smager fantastisk, og hvis du vil vide mere om Motovun, kan du læse med her 

8. Fordi du kan rejse tilbage i tiden 

Vi bliver lidt endnu i Istrien. Denne lille by er gennem de seneste år blevet utrolig populær, og mine læsere er fuldstændige vilde med Rovinj. Jeg er også forelsket i Rovinj, og for hver gang jeg besøger den gamle bydel, bliver jeg imponeret over, hvor mange nye ting der er at opleve og udforske. Den gamle bydel er kendt for sine charmerende brostensgader, der alle fører dig til toppen, hvor den smukke Skt. Euphemia Kirke ligger. Den gamle bydel blev anlagt på en halvø, der frem til 1736 var en ø. Efterfølgende er øen blevet forbundet med fastlandet, og er i dag et af de mest besøgte steder i Kroatien. Rovinj er uovertruffen på sin helt egen måde. Læs mere om Rovinj her

© 2007 Maistra d.d., Rovinj; Arch 2007 published by CCN-images

Foto: Maistra

 

De labyrantiske gader er fyldte med lokale kunstnere, der udstiller billeder, keramik og ting til hjemmet. På hvert hjørne er der hyggelige fortovscaféer, restauranter og vasketøj der hænger til tørre på tværs af de små gader. Det er da charmerende.

Rovinjs gade

Foto: Maistra

Rovinj 1

Rovinjs mange charmerende gader.

Rovinj 777

Foto: Erik Lambertsen

9. Fordi priserne er gode i Kroatien 

Da Kroatien blev medlem af EU, valgte de at beholde deres hidtidige valuta kuna, der har nogenlunde samme kurs som danske kroner. Jeg har undersøgt priser på kaffe i de forskellige byer i Kroatien for at give jer et nogenlunde billede af prisniveauet. Mens en gennemsnitspris på kop kaffe i København ligger på 42 kr, koster den dyreste i Dubrovnik 25 kn, men som udgangspunkt koster en kop kaffe omkring 10-12 kn i de fleste Kroatiske byer.

Lidt sjov info om priser på kaffe

Zagreb: 14-16 kn
Osijek: 6-8 kn
Opatija: 8-12 kn
Rovinj: 10-12 kn
Split: 10-12 kn
Dubrovnik: 15-25 kn

Priser på maden

Det er altid en god ide at undersøge hjemmefra, hvor de gode restauranter ligger. Fx kan du spise på den bedste kroatiske restaurant Pelegrini en 3-retters menu for 280 kn. Pelegrini ligger lige ved siden af den UNESCO-beskyttede katedral Sv. Jakov på den charmerende kystby Sibenik.

 Book feriehus i Kroatien her

Pelegrini - terasa

Maden smager fantastisk på Pelegrini.

spageti s morskim jezincem

Lækker mad til god pris 

Eller hvad med at nyde lækkert seafood, der prismæssigt ligger mellem 70-150 kn på  restauranten Draga di Lovrana, hvor du samtidig kan nyde en udsigt som denne?

Draga di Lovrana 1

Draga di Lovrana ligger 388 m over havets overflade, og her får du en fantastisk udsigt over Kvarner Bugten. Her kan du bo, spise, drikke kaffe og endda holde bryllup.

Draga di Lovrana 2

Cevapcici – billigt og godt

Jeg må indrømme, at jeg er kæmpe fan af cevapcici. Disse små grillede kødboller er saftige og fyldte med gode krydderier, og de smager virkelig, virkelig godt. De er pakket ind i en sprød bolle med løg og ajvar ved siden af. Prismæssigt ligger de mellem 20-30 kn, og jo mere nordpå du kommer, des bedre smager de. Pas på, du ikke bliver afhængig.

Cavapcici

Cevapcici er ret vanedannende.

10. Fordi kroaterne er gæstfrie

Kroatien har gennem de seneste år udviklet sig til at være en af Europas bedste rejsedestinationer. Kroaterne har arbejdet hårdt for at vise omverden, at Kroatien er værd at rejse til. De er utrolig gæstfrie, de er ret glade for de danske turister, og de er meget stolte af deres land. Her er, hvad en af mine læsere skriver om kroaterne:

“Vi elsker Istrien og hvad den har at byde på, men skal helt sikkert også opleve “det andet Kroatien”. Noget af det vi værdsætter højest ved Kroatien, ud over den smukke natur, den gode mad og de lækre strande – er gæstfriheden! Du finder meget sjældent en kroater, der ikke udstråler gæstfrihed. De tager næsten alle imod dig med kyshånd, uanset hvor du kommer hen. Denne gæstfrihed oplever du ikke mange steder og det kan vi godt lide”!

Erik Lambertsen

Rigtig god fornøjelse 🙂

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med Novasol

Book feriehus i Kroatien her

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi-2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.