10 tips til hvor du skal rejse i Kroatien

10 tips som kan afgøre din rejse til Kroatien

At vælge feriedestination er ikke helt så nemt, som det måske kunne lyde. For de mest mindeværdige øjeblikke i livet, får vi gennem de oplevelser, som vi har fra vores ferie. Der er mange faktorer som spiller ind, når vi skal vælge det helt rigtige sted at rejse til. På nuværendes tidspunkt modtager jeg en del spørgsmål fra jer brugere, som er interesserede i Kroatien, men som endnu ikke ved, hvor I skal rejse hen. Derfor har jeg skrevet om 10 gode tips til jer uanset alder og status. Forhåbentligt kan disse tips lede dig på rette vej, når du skal beslutte, hvor du skal rejse i Kroatien.

Sponseret: Køb billige flybilletter til Kroatien her

1. Bedste region for børnefamilier 

Istrien er kendt for at være et fremragende valg, når du skal tage hele familien med på ferie. Sidste år rejste vi 3 generationer sammen, og Istrien var den oplagte region at udforske, fordi netop dette sted har meget at byde på for bedsteforældre, forældre og børn. Istrien befinder sig i den nordvestlige del af Kroatien, og langs halvøens kyststrækning finder du den ene smukke by efter den anden, fantastiske faciliteter for børnefamilier og masser af gode aktiviter på land og vand for store og små. Istrien er danskernes foretrukne region at rejse til, og dette skyldes det store udvalg af børnevenlige hoteller, gode campingsteder og børnevenlige strande. Istrien har noget for enhver smag. De pulserende store byer som Porec, Pula og Rovinj er hyggelige at besøge, når du ønsker at opleve kultur, historie og liv i gaderne. Hvis du har bilen, så ligger alt på Istrien med 1 times afstand fra hinanden. Vinmarker, dinosaur fodspor, verdens mindste by Hum, kunstnerbyen Groznjan og middelalderbyen Motovun er blot nogle af de oplevelser, som du kan glæde dig til i Istrien.

Læs mere om Rovinj her

© 2007 Maistra d.d., Rovinj; Arch 2007 published by CCN-images

Dalmatien er også et populært valg blandt børnefamilier, og der er en del fordele ved at rejse til netop denne region. For de bedste strande er at finde i Dalmatien, og så kan Dalmatien også prale af at have flest solskinsdage, mens Istrien er mere plaget af skyer, som trækker over land selv på de varmeste dage i juli. Desuden finder du også nogle af Kroatiens smukkeste byer som fx Split, Zadar, Trogir, Sibenik og Dubrovnik i denne skønne region.

Hvis du vil til Dalmatien med familien, kan vi anbefale:

Camp Solaris i Sibenik http://en.campingsolaris.com

solaris-sibenik

Zaton Holiday Resort nær Zadar.

Læs mere om de bedste familiehoteller her

Zaton 1

 

2. Bedste storbyer

Fordelen ved at rejse til storbyer er, at de kan besøges året rundt. Split, Dubrovnik, og Zadar ligger i Dalmatien og er utrolige populære, fordi de byder på et væld af hyggelige caféer, kulturelle tilbud, fantastisk mad og en utrolig spændende historie. Disse tre kystbyer befinder sig lige ud til Adriaterhavet, og derfor kan du med fordel dyrke dine kulturelle interesser og shoppe samtidig med, at du kan bade i Europas reneste hav. Læs mere om Zadar her

Sponseret: Køb billige flybilletter til Kroatien her

Zadar af Velid Jakupovic

zadar-panorama-by-velid-jakupovic-7

Læs mere om Dubrovnik: Her

TZD 038

 

3. Bedste julemarked

En anden storby som er interessant at besøge om foråret, efteråret og vinteren er hovedstaden Zagreb, som befinder sig i den nordlige del af Kroatien. Zagreb er efterhånden blevet ret populær på grund af byens mange grønne oaser, hyggelige fortovscaféer, Dolac markedet  gode restauranter. Sidste år modtog Zagreb prisen for at have Europas bedste julemarked, og det ser ud til, at Zagreb har gjort endnu mere ud af julehyggen i år.

Zrinjevac af Mirsad Mehulic

zrinjevacmehulic

Madmarkeder, hyggelige stræder med julepynt, gløgg og den underjordiske tunnel Gric, som ligner et juleeventyr er blot nogle af de få oplevelser, du kan glæde dig til denne december i Zagreb. Læs om julemarked i Zagreb her

Læs om min 48 timers guide til Zagreb her.

markovtrgduval-compressor

 

4. Bedste sted af feste for unge og singler

Søger du god musik, sol, strand og fester, som ingen ende vil tage, så må du ikke gå glip af sandstranden Zrce, som ligger på Kroatiens femte største ø Pag. Om sommeren samles smukke unge mennesker, fotomodeller og kroatiske fodboldspillere til champagneparties, clubbing og chillout. Der er masser af gode DJ´s, fester og fantastisk underholdning sommeren lang.

zrce

Sponseret: Køb billige flybilletter til Kroatien her

5. Bedste gastronomiske oplevelse

Hvis du nyder god mad, som er lavet på ordentlige råvarer, er Kroatien et godt valg. I hjertet af Istrien finder du den smukke middelalderby Motovun, som ligger 277 m over havets overflade, og som efterhånden er blevet Kroatiens gastronomiske it-sted. For her vokser de eftertragtede hvide og sorte trøfler, og retterne er efter min mening noget af det bedste, som Istrien har at byde på. Denne halvø producerer også olivenolie, som er i verdensklasse, og i år kom 56 forskellige olivenolier fra Istrien med på den verdenskendte guide Flos Olei 2016. Istrien er også kendt for at producere gode vine, og sidste år blev 20 forskellige vine inkluderet på den prestigefyldte italienske vinguide Vinibuoni. Læs mere om http://smagenafkroatien.dk/besoeg-troeffelparadiset-efteraarsferien-motovun/

motovun1

Intet smager bedre end hjemmelavet fuzi serveret med cremet sauce og revet trøffel.

tartufi-01v

 

6. Bedste restaurant i Kroatien 2016

Restaurant Pelegrini i Sibenik vandt i år for andet år i træk prisen for bedste restaurant i Kroatien, og restaurantens Rudolf Stefan vandt desuden prisen for at være den bedste køkkenchef. Pelegrini har gennem mange år været på toppen af den gastronomiske scene i Kroatien. Maden er inspireret af den traditionelle køkken fra Dalmatien, men kokken Rudolf Steiner har skabt et fremragende koncept, hvor kreativitet og fornyelse er med til at skabe sublime gastronomiske madoplevelser. Restaranten ligger lige ved siden af den UNESCO-beskyttede katedral, Sv. Jakova, som blev opført i 1431-1555. De smukke omgivelser skaber en fantastisk ramme om charmerende Pelegrini. For flere informationer klik her: http://pelegrini.hr

pelegrini-terasa

Fersken med gorgonzola på restaurant Pelegrini.

gorgonzola-i-breskva

 

7. Bedste ø:

Når stjerner som fx Beyonce, Jay-Z, Tom Cruise og Brad Pitt besøger øen Hvar, så får det en kæmpe betydning for Kroatiens turisme, som ingen turistorganisationer eller rejsebloggere kan kankonkurrere med. Øen Hvar fik i år besøg af Bono fra U2, og Bono blev så imponeret over sit måltid, der blev tilberedt af kokken Hrvoje Zirojevic på restauranten Laganini, at han delte sin begejstring på Facebook. Opslaget fik over 100.000 likes og blev delt mere end 4000 gange, og denne form for ”Rockstar-effekt” er fantastisk reklame for kroatisk turisme. Øen Hvar er ualmindelig smuk, og øen gemmer på utallige smukke bugter, blomstrende lavendelmarker, gode strande og historiske skatte fra det venezianske styre. Øen er oplagt for børnefamilier, ældre, unge, rygsækrejsende og velhavende. Færger sejler flere gange i døgnet fra Split til Hvar.

Bono på Hvar sammen med kokken Hrvoje Zirojevic. Sommer 2016, Hvar.

bono-paa-hvar

Den gamle bydel “Stari Grad” på Hvar er i år nomineret til “Bedste destination 2017”.

Vi krydser fingre 🙂

hvar

 

8. Bedste strande

Hvis du planlægger din ferie efter de bedste strande i Kroatien, så er et godt tip, at du holder dig til Dalmatien og de omkringliggende øer. Netop på øen Brac finder du den mest berømte strand i Kroatien. Det er en lang landtage, som strækker sig 1 km ud i Adriaterhavet, og som ofte skifter form alt efter strømforhold, vind og vejr. Stranden ligger i den lille by Bol og hedder Zlatni Rat, som betyder ”Den gyldne kap”. Mange surfere valfarter også til stedet på grund af gode vindforhold. Om sommeren skal du stå tidligt op for at finde en plads, og stedet er derfor  ideelt for unge, par og singler. Som børnefamilie er dette sted NO-GO i højsæsonen, men der skal skal siges, at jeg har set mange familier med større børn, så det kan godt lade sig gøre. Der er legeplads for de mindste, og der er mulighed for at søge skygge unde kølige fyrretræer.

bol-strand

Stiniva stranden på øen Vis

Hvis du gerne vil finde en strand, som er mere intim end Zlatni Rat og som kunne minde om et paradis, så er svaret stranden Stiniva på øen Vis. Øen Vis er kendt for at være en ø-perle på den Dalmatinske skærgård, og i år modtog denne smukke perle prisen for at være den bedste strand i Europa 2016. At dømme ud fra billedet er prisen absolut velfortjent. Øen kan nås med færge fra Split eller en taxabåd fra de omkringliggende øer. Læs mere om dette skønne sted her:

http://smagenafkroatien.dk/bedste-strand-kroatien/

Europas bedste strand 2016 – Stranden Stiniva på øen Vis.

oeen-vis-stiniva-strand

Den hemmelige strand – Stranden Pasjaca

I sommers modtog jeg dette skønne billede af en af vores brugere, som deltog i fotokonkurrencen på vores Facebook side. Stedet Konvali ligger ca. 30 km syd for Dubrovnik, og den smukke strand Pasjaca er simeplthen så smuk. Her er ingen musik, barer er biler. Kun havet og dig. At finde frem til stranden Pasjaca kan væte en anelse besværlig, men så snart du folder håndklædet ud, vil turen være det hele værd.

pasjaca-stranden

 

9. Bedste naturoplevelse

Plitvice Nationalpark blev i 1979 optaget på UNESCO´s liste over verdens naturarv. Denne smukke park kan nydes på alle årstider, og den er ligeså fascinerede om sommeren som om vinteren. Parken består af 16 små øer, som er forbundet med over 1000 vandfald. Højdeforskellen mellem den øverste sø og den nederste sø er 133m, og alt ved dette naturfænomen kan ikke rigtigt beskrives med ord, for det er umuligt. Læs mere om Plitvice National Park her

Gornja Jezera_Pevalekovi slapovi

 

10. Bedste nudiststrand 

Nyd solen, naturen og vandet uden badetøj. Kroatien har en lang tradition for naturisme, og der er rigeligt med strande, som er markeret med FKK skilte, hvilket står for Freie Körper Kultur. Mange mener, at nøgenbadningstradition stammer fra øen Rab, som ligger syd for øen Krk.

Ifølge en legende smed den britiske konge Edward VIII kludene sammen med sin hemmelige elskerinde Willis Simpsom på øen Rab i 1936. Om det er de tyske tursiter der bragte nøgenbadning til Kroatien i 1960´erne eller kong Edward, er ikke helt til at vide. Faktum er, at Kroatien er næst efter Frankrig det land i verden, som har flest FKK strande.

Øen Rab

oeen-rab

 

Bonus tip: Best kept secret i Kroatien

Den maleriske ø Korcula er charmerende, uspoleret og autentisk. Byen Korcula er en gammel middelalderby, som også bliver kaldt for ”Lille Dubrovnik” pga. middelalderfæstningen, som minder en del om bymuren i Dubrovnik.

korcula-sejle

Det tager 1 t 50 min at sejle fra Dubrovnik til Korcula, og turen er et fryd for øjet. På trods af øens lille størrelse er der rigeligt at opleve, hvis du trænger til at gemme dig væk fra omverden og nyde freden, uspoleret natur, små bounty strande og over 200 huler. Der er masser af caféer, gode restauranter og lækkerier, som byder på traditionelle retter og desserter fra det Dalmatinske køkken. På denne frodige ø kan du også finde små landsbyer, olivenlunde og vinmarker. Ægte paradis ø.

korcula-2

Charmerende gader.

korcula1

 

korcula-4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.