5 insidertips til bedste naturoplevelser i Kroatien

Bedste naturoplevelser i Kroatien 

I Kroatien er der endeløse muligheder, hvis du ligesom jeg er helt vildt med naturoplevelser. Uanset om du er til vilde ture på vand, i luften eller om du bare elsker at nyde naturen for synet skyld, byder Kroatien på betagende naturoplevelser. Dette indlæg er inspireret af alle jer, der hen over foråret og sommeren efterspurgte unikke naturoplevelser. I dette indlæg får du fem gode tips til fantastiske naturoplevelser i Kroatien, og jeg lover, at der kommer mange flere, for det er umuligt at udvælge fem naturoplevelser, når der i virkeligheden gemmer sig tusindvis af dem i landet. I første omgang tager jeg udgangspunkt i følgende fem:

 

Plitvice Nationalpark 

Jeg ved, at mange af jer kender Plitvice Nationalpark, men denne nationalpark er ret svær at komme uden om, når jeg skal skrive om unikke naturoplevelser. Hvis du kender Plitvice i forvejen, kan du i skippe teksten over og nyde de smukke billeder fra de fire årstider.

Plitvice Nationalpark bliver årligt besøgt af over en million mennesker, og dermed er Plitvice Nationalpark uden tvivl Kroatiens mest populære attraktion. Plitvice har åben hele året rundt, og uanset hvilken årstid du vælger at besøge Plitvice Nationalpark, vil du blive fortryllet af den storeslåede natur, der omringer de 1000 vandfald. Plitvice Nationalpark har været optaget på UNESCO´s liste over verdens naturarv lige siden 1979, og det er ikke kun de 16 smukke vandfald der imponerer, men det er også det omkringliggende skovområde, søer og huler. Uanset hvor i Kroatien du befinder dig, kan du altid komme med bus eller bil til Plitivce Nationalpark, der ligger lige mellem Zadar og Zagreb. Find alle de nødvendige informationer her.

PLItvive 3

Foto: Ante Bionda, Sommer

 

Plitvice 11Ante Bionda

Foto: Ante Biondo, Forår

 

Plitvive 11

Foto: Monika Maric, Efterår

 

Plitvice vinter

Foto: Ante Bionda, vinter

 

22709940_10155506744865622_346433706_n

Foto: Ante Bionda, Vinter

 

Omis

Omis befinder sig kun 25 km fra Split, og er en af de mest charmerende små byer langs den dalmatiske kyst. Når du ankommer til Omis, har du på den ene side af byen det smukke Adriaterhav, mens du på den anden side har udsigt til floden Cetina, der udmunder i Omis. Omis er kendt for at have været en piraterrede i 1400-tallet. Byens historie vidner om en tid, der var præget af mange kampe mellem de rejsende og piraterne, og det var særlig republikken Venedig og Dubrovnik, der var nødsaget til at betale store summer blot for at undgå store ødelæggelser på deres skibe. I dag er der heldigvis ret fredeligt i denne gamle by, men i løbet af sommeren liver byen for alvor op igen, og hvis du er vild med pirater, er der mulighed for at genoplive stemningen, når de lokale afholder forskellige piratarrangementer i løbet af sommerperioden.

 

omis1

Foto: Croatia Week

Den gamle by byder på mange interessante attraktioner, som fx Fortet Starigrad og Fortet Mirabella, som du kan udforske i eget tempo. Ud over skønne seværdigheder, så burde du i den grad prøve en tur langs floden Cetina. Du kommer helt tæt på den smukke natur, mens du suser afsted på vand . Der er mange forskellige aktiviteter og arrangører at vælge imellem, men på hjemmesiden Croatia Rafting kan du finde mange gode oplysninger om rafting, canyoning og trekking. Det koster 300 kr for en person, og turen tager i alt mellem 3-4 timer. Aldersmæssigt kan man være med, hvis man er mellem 7-77 år.

 

Croatiarafting (24)
Foto: Croatia Rafting 

Omis er ikke kunne kendt for sine mange vandaktiviteter. For der er også mulighed for at opleve Omis fra oven, hvis du altså er lige så modig som en af vores læsere, der sendte dette fantastiske billede til os fra i sommers. Zipline Croatia har lavet en fantastisk hjemmeside, hvor du kan se videos og billeder af de forskellige svævebaners længder og højder, som du har mulighed for at afprøve. Dette er helt sikkert suset, du ikke må gå glip af, og det lader til, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvor vildt du vil have, at det skal være. Jeg tænker, at udsigten må være intet mindre end fantastisk. Find flere informationer om zipline i Omis her.

Zipline omis

Billedet er indsendt af Lena Christensen til vores “Fotokonkurrence 2017” på Facebook.

Zipline croatia

Billedet er fra Zipline Croatia Instagram, hvor du kan se deres spændende udvalg af billeder.

 

Velebit bjergene 

Jeg mener, at en af de mest oversete naturoplevelser må gemme sig på Velebit bjergene. Denne bjergkæde strække sig 145 km og er ikke til at overse, når du kører fra Lukovo mod Zadar. Det er en utrolig smuk strækning, fordi man på den vestlige side har udsigt mod det åbne Adriaterhav, mens man på den østlige side har udsigt til Velebit bjergene. Omårdet blev i 1981 erklæret som naturpark, mens Sjeverni Velebit (Nordlige Velebit) og Paklenica er senere hen blevet erklæret som nationalparker. Velebit Nationalpark dækker i dag over 109 km², og er et kendt sted mange forskellige dyrearter og sit rige planteliv. Der findes også en botanisk have med 300 forskellige plantearter, som du kan opleve på nært hold. Billetten til indgangen til nationalparken Velebit koster 45 kr for en person, mens børn under 6 år kan komme med gratis. Et af de mest spektakulære udsigter over Adriaterhavet er, når man står på toppen af Sjeverni Velebit. Der er mange forskellige vandre og cykelruter, som du kan følge, men det er en god idé, at du første omgang tager på en guidet udflugtstur med arrangører, der kender området godt. I dette tilfælde kan Raftrek Adventure Travel anbefales, fordi de er dygtige og grundige med at lede de rejsende sikkert gennem bjergene, og fordi de også tilbyder en forsikring. Det er altid dit egent ansvar at tjekke, hvorvidt du er forsikret ordentligt. Tjek deres priser og informationer her:

Zavižan, Velebit

Foto: Aleksandar Gospic. Zavižan, Velebit

 

Paragliding, Velebit, Sveto brdo

Foto: Alkesandar Gospic Paragliding, Velebit, Sveto Brdo

Der er gode forhold, hvis du elsker at cykle eller vandre på Velebit bjergene, men hvis du virkelig er tosset med følelsen af adrenalinen, der pumper i kroppen, så burde du ikke gå glip af den ultimative oplevelse. Du får mulighed for at svæve over det smukke landskab i en paraglider. Tandem-letovi er et ambitiøst firma, der holder til forskellige steder i Kroatien, og uanset hvor i Kroatien du befinder dig, kan du derfor finde inspiration på deres hjemmeside. Find flere informantionerne her.

 

Imotski – Oplev to unikke naturfænomener 

 

Imotski Tourist BoardFoto: Imotski Tourist Board

Imotski er en by, der befinder sig tæt på Makarska og ligger nord for Biokovo. Byen er kendt for sine to naturfænomener, som har tiltrukket rejsende fra hele verden til denne ellers ukendte lille by. De blå og den røde sø er efterhånden blevet symbolet på Imotski, og disse to naturfænomener er ganske særlige, fordi de ikke er blevet set andre steder i Kroatien. Den røde sø (Crveno Jezero) som ses på det ovenstående billede har fået sit navn på grund af de stejle røde klipper, der omringer søen. Den røde sø er den dybeste karstsø i Europa og er ca 500 m dyb. Det er umuligt at tilnærme sig søen på grund af de tre næsten vertikale skråninger, der omringer søen. Udsigten er ret uhyggelig fra oven. Myten beretter, at hvis du formår at kaste en sten i søen, vil du hurtigt blive gift. Selv om at det lyder simpelt, er det ganske besværligt på grund af omgivelserne og søens dybde, men hvis du er meget ivrig, kan du spørge de lokale om hjælp, for de kender et godt trick som vil med garanti sikre, at din sten lander i søen, og at dit ønske dermed går i opfyldelse.

Den blå sø (Modro Jezero) som du kan se på det nederste billede har fået sit navn på grund af søens helt krystalklare vand. Søen ligger i et dybt synkehul, der med stor sandsynlighed er dannet på grund af et brud med en underjordisk hul. Søen er 200 m dyb, men dybden varierer alt efter, hvilken årstid det er. På de meget varme sommermåneder kan søen helt udtørre, mens det aldrig er tilfældet med den røde sø. Når søen udtørrer er det traditionen blandt de lokale at tegne fodboldbane op og spille en omgang bold. Det er nemt og sikkert at komme helt tæt på den smukke blå sø, får der er gode stenstier, der fører dig hele vejen ned til søen, som i øvrigt om sommeren også bliver brugt til at svømme i.

Imotski Den blå sø Modro jezero

 

Foto: Imotski Tourist Board

Du kan også nyde en fuldstændig fantastisk udsigt fra fortet Topana, der blev bygget i det 10. århundrede, og som står højt oppe på klipperne lige i nærheden af den blå sø. Udsigten over den blå og røde sø er ganske enkelt uovertruffen.

Topana Kelsey

Foto: Kelsey Grose

Se lige den helt fantastiske video og kom tæt på de to søer her.

 

Øen Galesnjak – Kærlighedsøen 

Den hjrteformede kærlighedsø Gelesnjak skabte en sensation over hele verden, da Google Earth fangede dens unikke form tilbage i 2009. Siden hen har den ubeboede ø tiltrukket forelskede par fra hele verden, som kommer på en enkelt dags tur til øen og for at bade. Faktisk kunne man allerede i 1806 finde den hjerteformede ø i en atlas over det Dalmatinske kyst, men den vakte for alvor genlyd over hele verden efter, at den blev spottet på Google Earth. Øen er et perfekt sted at campere, slappe af og svømme i det krystalklare vand. Der er ikke så meget at foretage sig, fordi øen er ubeboet, men du finder næppe et mere romantisk sted at nyde solnedgangen med din udkårne end på “The island of love” :-). Det er muligt at sejle til øen Galesnjak fra Zadar eller Pasman, men hvis du lejer en privat båd, kan du altid komme til denne lille ø, uanset hvor i Kroatien du befinder dig. Øen er ubeboet og privatejet, men der er ingen, der er blevet nægtet adgang til øen. Hvis du skal campere og vil overnatte, skal du ansøge om tilladelse, men så vidt jeg ved, har ingen indtil videre fået afslag.

GAlesnjak Zadar Region

Foto: Zadar Region

Fælles for de sidste fire naturfænomener er, at de ofte er oversete, og derfor vil du opleve, at der endnu ikke er alt for mange mennesker på Galesnjak, Imotski, Omis og Velebit. Desuden kan alle de fem byer og øer besøges året rundt, mens aktiviteter på vand og i luften kan prøves i løbet af foråret og sommeren.

Håber du har fundet lidt inspiration til din kommende ferie.

 

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL.

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.