Dugi Otok er øen, du skal opleve

Øen Dugi Otok

Mens øen Korcula er blevet hele Kroatiens nye ø darling, så er Dugi Otok fortsat lidt ukendt endnu på den fede måde. Derfor var det en fornøjelse i år at ligge på øde strande, som jeg næsten kunne have for mig selv og nyde roen og det fuldstændige fantastisk rene hav. Det var også en fornøjelse at skrive sammen med de af jer, der rejste til Dugi Otok, og det glæder mig enormt meget, at I også synes, at Dugi Otok er en oplagt ferie destination. Nederst på bloggen kan du læse om mine 7 bedste tips til oplevelser på øen, og så får du et godt insidertip.

Hvad kan de ukendte øer gøre for dig? 

De ukendte øer tilbyder travle mennesker en moderne form for luksus, og selv om at der ikke vrimler med mennesker, så er det umuligt at kede sig på Dugi Otok. Den fantastiske natur, spændende grotter, nationalparker, naturparker og sjove undervandsaktiviter for hele familien er blot nogle af de oplevelser, du kan se frem til på Dugi Otok. Øen byder på en afstresset ferie, hvor du kobler fuldstændig af og kommer helt ned i tempo. Der er ingen vilde fristelser end ren og rå natur, ubegribelige smukke bugter, eksotiske strande og hyggelige fiskerlandsbyer. Det eneste du skal bruge er et håndklæde, en solhat, en god bog og en drink 🙂

Fyrtårnet Veli Rat er fra 1849, udsigten er enestående, og de to strande der ligger ved fyrtårnet skal opleves.

Veli Rat Dugi Otok

 

Øen Dugi Otok 

Dugi Otok tilhører Zadar regionen og er den største blandt Zadars mere end 300 unikke øer. Men så stor er den heller ikke, for den er kun 45 km lang og 1-4 km bred, så det er ret nemt at komme rundt omkring øen. På Dugi Otok bor der 1700 indbyggere, og det er muligt at komme rundt omkring til alle af øens små byer med bil eller taxa. Selv om at du er kommet til en mindre ukendt ø, så er der mulighed for at du kan bo på det 4-stjernede hotel Maxim, der er et skønt udvalg af NOVASOLS feriehuse, og på øen findes der to campingpladser, der hedder Camping Kargita, som ligger i nærheden af fyrtårnet Punta Bianca og Camp Manderino, der ligger i nærheden af landsbyen Soline. Desuden kan du holde øje med de forskellige arrangementer, der i løbet af sommeren og sensommeren afholdes i de 12 små landsbyer rundt omkring på øen. Fx afholdes der snart “Summer blues jam festival” og “Småkagefestival”, og så findes der også få arrangementer for børn. Hold dig opdateret med arrangementer på øen her . Desuden er Dugi Otok helt fantastisk at opleve om foråret og om sensommeren på grund af øens milde klima.

 

Hvor i alverden befinder vi os? 

Dugi Otok ligger ikke langt fra Zadar, og det er den yderste ø, som du kan se på billedet.

Kort Dugi Otok

 

Fiskelandsbyen Bozava 

Den lille fiskerlandsby er lille, hyggelig og nem at gå på opdagelse i, for der er ikke særligt meget at foretage sig end at nyde den smukke havudsigt, bade, spise god mad og nyder lækre is. Dette er et af de steder, I kan sejle med bilfærgen fra Zadar til Bozava og omvendt. Dette er et rigtigt hyggeligt lille sted, som er værd at besøge.

Bozava, Foto: Aleksandar Gospic

Bozava A Gospic

Man har en fantastisk havudsigt fra den lille sti.

Bozava træ

 

Den lille sti i Bozava fører der gennem mange smukke klippestrande.Bozava vej

 

Vandet er krystalklart.

Bozava vand

 

Hvem kunne ikke tænke sig at bade i dette lækre vand?

Bozava klart vand

 

Ren nydelse.

Bozava2

 

I sommers var der 36 grader, da jeg besøgte Dugi Otok. Derfor drak vi masser af vand og spiste en del is på denne hyggelige isbar ved navn Contes.

Bozava isbar

 

Lille med lækkert udvalg.

Bozava is

 

I Kroatien skal kaffen skal nydes, mens du sidder ned og slapper af, for cofee-to-go er NO-GO.

God kaffe

 

Udsigten fra terrassen til den hyggelige lille fiskerby Bozava.

Bozava blomster

 

Sejltur til Dugi Otok 

Jeg skulle naturligvis også opleve Sakarun strand, da jeg i år boede på øen Vir. Det viste sig, at jeg kunne tage en færge direkte fra Vir kl. 9 og være hjemme igen kl. 17.00. Prisen var 250 kr, hvilket var ret billigt, for ellers koster heldagsture som disse omk. 400-500 kr. Der var mad og drikkevarer ombord, en sljivovic og lidt snack på tilbagevejen, hvilket lød ret billigt. Det eneste vi skulle betale ekstra for var en taxa, som skulle fragte os fra Bozavna til Sakarun, da de store sejlbåde ikke kan komme til den lavvandede bugt. Selve sejlturen kunne have været bedre, hvis denne rejsearrangør havde informeret de rejsende lidt bedre om tidspunkter, planen for dagen og hvis alle havde fået deres måltid som lovet. Heldigvis var vi så begejstrede for øen, at vi lagde oplevelsen bag os og valgte at nyde dagen i fulde drag. Jeg har efterfølgende fundet ud af, at et af de bedste selskaber I kan rejse med er Zadar Archipelago. De sejler hver dag med et mindre hold, og du får kvalitet for dine penge.

 

Stranden Sakarun

Der var tre små barer på Sakarun. Denne bar var absolut den hyggeligste. Her kunne man nyde en kop kaffe og små forfriskninger, mens man kunne nyde synet af det azurblå hav. Du kan fx få varme sandwich og pandekager, men du får meget mere for pengene, hvis du spiser fx i Bozava.

Sakarun 30

 

Vandet var så varmt, og de helt fine sandkorn var så behagelige at træde på.Dugi otok 22

 

Dette er ellers et sjældent syn på de kroatiske strande.

Dugi Otok2

 

Sådan ser det ud. I vandet var det de fineste sandkort, mens resten af stranden var en stenstrand.
Sakarun parasol

 

Solskin, blå himmel og azurblå hav.

K

 

Hvad synes jeg om Sakarun? 

Jeg synes, det var dejligt at opleve en ægte sandstrand. Du må endelig huske at se Sakarun fra bakketoppen ved hovedvejen, for der er panoramaudsigt over denne smukke bugt som taget ud af et postkort. Det er virkelig noget af et syn. Der findes skygge kun på den ene del af stranden, hvor der også ligger en mindre bar/caffe gemt helt i hjørnet. Toiletforholdene var ret dårlige, hvilket er ærgerligt, særlig når der kommer så mange turister for kun at opleve denne strand.

Læs om Sakarun stranden her

7 tips til fantastiske oplevelser på Dugi Otok 

  1. Veli Rat 

Hvis du skal på en dags tur til Dugi Otok, så er strandende ved fyrtårnet Veli Rat nogle af de bedste. De er mindre besøgt, vandet er krystalklart, og så bor du lige i nærheden af det gamle fyrtårn fra 1849, som regnes for at være et af de smukkeste. Der er også mulighed for at bo i det gamle fyrtårn. Veli Rat ligger på den nordvestlige del af øen, og der ligger to gode strande lige omkring fyrtårnet.

Veli Rat, Foto: Zadar Tourist Board Sakarun strandBoris Kacan

 

2. Lej en gummibåd i oplev øen i eget tempo

I år fortalte en dansk familie, at de havde lejet en gummibåd med 60 HK for €120 og havde den fra 9-21. De fik af udlejeren et kort over, hvilke øer og steder der var værd at opleve. Dette er helt sikkert noget af det bedste, du kan gøre, når du er i Kroatien. Der er mange private udlejer, som er villige til at sejle dig rundt, men så er prisen også derefter. Du skal under alle omstændigheder altid huske at undersøge, hvorvidt du er forsikret, hvis et uheld skulle ske.

Veli Rat, Foto: Aleksandar Gospic

Veli Rat Gospic

 

3. Grotten Strasna Pec 

Grotten Strasna Pec betyder noget i stil med “Den frygtindgydende grotte”, og den befinder sig lige ved Savra, der ligger i nærheden af Kornati Nationalpark. Grotten 10 m bred og 7 m høj, og er spændende at udforske fordi den vidner om, at tidlig menneskeliv har fundet sted. Der er bl.a. blevet fundet en flintekniv, som kan spores tilbage til stenalderfolkene. Grotten har siden 1900-tallet tiltrukket tursiter og herunder kan bl.a. nævnes den Østrigske Regent Franz Joseph, men under Første Verdenskrig blev grotten lukket helt frem til 2007. I dag er det igen muligt at nyde synet af de smukke kalkstenssøjler og udforske det spændende biologiske arter.

Foto: Tourist Board Dugi Otok.

Grotten Strasna Pec Dugi Otok

 

4. Saltvandssøen Mir

På den sydlige del af øen finder du saltvands søen Mir, som hører til nationalparken Telascica. Saltvandsøen er 900m lang og 300m bred og blev dannet, da den sidste issted fandt sted. Man kan gode svømme der, men det kan hurtigt blive en noget klistret fornemmelse. Du må endelig ikke gå glip af naturparken Telascica, hvor du kan opleve ubeboede øer, små bugter og skønne strande. Det er også

Saltvandssøen Mir, Foto: Zadar Tourist Board

Dugi otok Telascica Bay 05

 

5. Nationalparken Kornati

Der er rigtigt mange forskellige selskaber, der tilbyder at sejle fra Dugi Otok eller Zadar til Kornati øerne. Selve nationalparken består af 89 enestående øer, og sejlturen er ganske eneklt noget af det smukkeste jeg har oplevet. Du kan finde alle informationer om Nationalparken Kornati her.

Kornati, Foto: Novena Ltd.

Kornati7

 

6. Dykning: 

Der er forskellige udbyder, og hermed får I listen over dykkerskoler på Dugi Otok. I kan altså dykke på Bozava og Kornati.

 

7. Bedste insidertip: 

Grotten Golubinka gemmer sig 300 m fra Brbinjscica bugten. Du kan sejle dertil med private arrangører eller med fx Zadar Archipelago.

Golubinka, Foto: Ivo Dunatov

Grotten Golubinka

 

 

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi-2

2 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.