Alt hvad du skal vide, inden din tur går til Kroatien

Hvad skal du vide, inden turen går til Kroatien?

Novasol Lille

Indlægget er udgivet i samarbejde med NOVASOL. Dette indlæg sætter fokus på de mest stillede spørgsmål fra læserne. I indlægget kan du finde gode råd og praktiske oplysninger om fx køreturen, valutaen, motorvejsmærkater og de mest nyttige apps til din rejse i Kroatien.

 

# 1 Hvilken valuta bruger man i Kroatien?  

Kroatien har været medlem af EU siden 2013, men de har valgt at beholde deres egen valuta, som er den Kroatiske Kuna (HRK). Det gode er, at den Kroatiske Kuna har nogenlunde sammen kurs som danske kroner, og på nuværende tidspunkt svarer 100 kr til 99, 49 kn ifølge Danske Bank. I Kroatien er det også muligt at betale med euro, men jeg vil altid anbefale, at du betaler med Kuna, for så undgår du, at dit beløb ikke bliver rundet op, hvilket kan medføre, at du ender med at betale lidt mere, end det er nødvendigt. Stort set alle butikker, indkøbscentre, restauranter og caféer tager imod kreditkort. Hvis du hæver penge ved en bankautomat, så kan du højst hæve 2000 kr. om dagen.

Du kan læse mere på bloggen om, hvordan du sparer penge på feriebolig, restauranter og transport her.

BRELA 11

Brela, Makarska. Foto: Makarska Riviera Beaches

 

# 2 Hvordan kommer jeg billigst rundt i Kroatien? 

Busserne i Kroatien er moderne, og busruterne er godt forbundet med både de store og mindre byer. Det bedste er, at priserne på busbilletterne er billige, og derfor er der mange penge at spare, hvis du vil opleve flere forskellige byer på din rejse. Hvis du fx rejser fra hovedstaden Zagreb til den sydlige del i Dubrovnik, så skal du af med omk. 30 € for en tur på 388 km. De fleste busbilletter kan desværre ikke bestilles online, men skal købes ved automater på busstationer eller i bussen. Med bussen kan du billigt og sikkert komme nemt omkring i Kroatien og opleve byerne i eget tempo, inden du beslutter dig for at rejse videre til næste by. På denne måde kan du både være spontan og have frihed til at rejse, når det passer dig. I det følgende får du eksempler på afstande og priser mellem de mest populære byer:

Pula – Rovinj (45 min) 4,50-7 €

Split – Makarska (1 t 15 mm) 5-7 €

Split – Dubrovnik (4 t 30 min) 13-20 €

Zadar – Plitvice National park (1 t 30 min) 13-15 €

 

# 3 Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal på kør-selv-ferie til Kroatien? 

Der er tre ting, som du skal huske, inden du pakker bilen:

 1. Husk at der skal være minimum en sikkerhedsvest i bilen. I Tyskland er det et lovkrav at have en sikkerhedsvest i tilfælde af ulykker, og hvis du ikke ejer en sikkerhedsvest endnu, så kan det ende med, at du får en bøde, hvis du bliver stoppet af politiet på den tyske motorvej. Du kan fx købe en sikkerhedsvest i IKEA for billige penge, og de findes i stort set i alle størrelser
 2. I Kroatien er det et lovkrav, at du medbringer ekstra pærer til bilens lygter, en førstehjælpskasse, sikkerhedsvest og en advarselstrekant med i bilen.
 3. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du undlader at købe motorvejsmærkater, når du kører gennem Østrig og Slovenien. Hvis du bliver stoppet af politiet, så kan du regne med, at bøden er på over 1000 kr. Du kan bestille motorvejsmærkater på FDM, men de kan også købes på tankstationer rundt omkring i Østrig og Slovenien. I en række af tyske byer er der blevet indført miljøzoner, hvilket betyder, at du også skal investere i et miljømærke. Du kan læse mere på FDM, hvilke byer der er omfattet af denne lov.

Motorvej flot

 

#4 Hvornår er det bedst at rejse til Kroatien?

De fleste rejser i juli og august, og det er også på dette tidspunkt, at højsæsonen starter, men dette er ikke ens betydende med, at disse måneder er de bedste at rejse på. Hvis du har mulighed for at rejse i juni og september, så er du en af de heldige. Der er en række fordele ved at rejsen uden for højsæsonen, som betyder, at du sparer penge på ferieboligen, der er færre turister og temperaturerne er mildere end i juli og august. I juni er der omk. 24-26 grader, mens der i september er omkring 22-24 grader. Du kan udforske mange af de eftertragtede byer som fx Dubrovnik, Zadar, Rovinj og Split i eget tempo, og der er mulighed for at være spontan uden at bekymre dig om lange køer på motorveje eller på færgerne, hvis du vil opleve en af Kroatiens smukke øer.

Plitvice

Plitvice Nationalpark besøges årligt af 1 million turister, men hvis du fx besøger Plitvice i juni, kan du nyde dette idylliske vidunder i fred og ro. Foto: Plitvice Nationalpark

 

# 5 Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg lejer bil i Kroatien?

Den bedste måde at udforske Kroatien på er med bil. Der er en del af mine læsere, der efterlyser road trips i Kroatien, og landet er ideelt til enestående køreoplevelser. Kroatien har med sine mange nationalparker, øer og UNESCO byer en del at tilbyde for de nysgerrige. Derfor er der også mange af jer, der har spurgt om, hvad man skal være opmærksom på, når man lejer en bil i Kroatien. De fleste store firmaer som fx Hertz og Avis er at finde i mange af de kroatiske byer, og biludlejning foregår stort set på samme måde som i Danmark, men det er vigtigt, at du er opmærksom på følgende, inden du udlejer en bil:

 1. Hvis du planlægger at køre fra fx Split til Dubrovnik, så skal du køre en kort tur gennem Bosnien for at nå frem til Dubrovnik. Dette skal du oplyse biludlejningsfirmaet om, for nogle firmaer ønsker ikke at udleje deres biler, hvis du skal køre gennem Bosnien. Jeg har taget denne korte tur mange gange, og der er intet farligt forbundet med turen, men det drejer sig mere om, at vejforholdene er dårligere i Bosnien end i Kroatien.
 2. En del andre biludlejningsfirmaer tillader, at du kører gennem Bosnien, men så skal du højst sandsynligt betale mere i pris.
 3. Det er meget fristende at besøge de omkringliggende lande, når du er i Kroatien. Hvis du fx planlægger at køre til Bosnien, Montenegro eller Italien, skal du oplyse biludlejningsfirmaet om dette. Det kan lade sig gøre, men så bliver prisen også lidt dyrere.

 

# 6 Hvilke apps er gode, når jeg søger unikke oplevelser i Kroatien?

Der er efterhånden kommet en del gode og brugervenlige apps, der alle har til formål at opdatere dig med de seneste nyheder om de bedste oplevelser i Kroatien. Det har aldrig været nemmere at finde frem til den bedste restaurant, vinbar, diskotek eller strand lige i nærheden af din placering. Her er tips til 3 apps, du ikke kan undvære på ferien:

 • Croatia Travel Guide by Triposo. Appen guider dig gennem bl.a. Split, Porec, Dubrovnik og Zagreb. En anden plus ved denne app er, at du kan bruge den offline.
 • Istria Gourmet Guide. Hvis du planlægger at besøge halvøen Istrien, så kan du få unikke tips til de bedste restauranter, vinbarer, olivenlunde, vinture og bedste steder at gå på trøffeljagt.
 • Der er mange spektakulære nationalparker i Kroatien, og fælles for mange af dem er, at det vil tage flere dage at udforske dem til ende, men ved at downloade appen Krka National Park, Plitivce Lakes National Park og Mljet National Park kan du få det fulde overblik over, hvad der er værd at udforske nærmere-

 

# 7 Hvad gør jeg, hvis uheldet er ude?

 • Hvis uheldet er ude, skal du først og fremmest ringe til 112.
 • Politi: 192
 • Brandvæsnet: 193
 • Ambulance: 194
 • Vejhjælp: 1987
 • Sikkerhed og hjælp til søs: 195
 • Det er altid vigtigt at have en god rejseforsikring med på ferien, så alle familiens medlemmer er dækket ind.
 • Du skal huske at medbringe det blå EU-sygesikringskort, hvis du skal opsøge en læge i Kroatien. Du kan læse mere om, hvad det blå EU- sygesikringskort dækker over her.

# 8 Hvordan kan vi bo godt i Kroatien for billige penge?

Vi er en familie på 5, og økonomi betyder derfor en del, når vi skal vælge, hvor vi skal bo. Vi vil gerne udforske de lækre steder, og i år går turen til Kroatiens mest glamourøse ø, som er Hvar. Vi skal bo i et lækkert hus med kun 5 m til stranden, og så er der kun 8 km til Hvar By. Vi er fire familier der skal bo sammen, og vi er endt med at betale 4500 kr. pr. familie for en uge på en ø, der netop er kåret til at være blandt 5 bedste steder at rejse til i Europa i 2018. Læs mere om Hvar her.

T

Noget af det bedste ved dette feriehus er denne smukke terrasse.

Hus 3

Du kan sammen med din familie få en fantastisk ferie i Kroatien. På NOVASOL.dk kan I vælge mellem 10.000 forskellige ferieboliger i hele Kroatien.

Du kan søge efter din feriebolig i søgeboksen her: 

 

 

 

 

4 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.