Familieferie på øen Vir

Alle travle børnefamilier bør holde ferie på en ø

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL.

Novasol Lille

I år besluttede vi os for at bo på en mindre kendt ø, som kun ligger 26 km fra kystbyen Zadar. Øen Vir er som mange andre mindre kendte øer fantastisk for dem, der ønsker at holde ferie i fuldstændige rolige omgivelser. Og så kan de mindre kendte øer noget helt særligt. For de stille omgivelser, de lokales rolige tempo samt den omkringliggende natur medvirker til, at du kommer helt ned i ferie-gear. Der er heller ikke meget andet at foretage sig end at nyde det bedste fra Middelhavet, spille spil, spise is og nyde hinandens selskab. Øen Vir indbyder til hygge, ro og masser af uforglemmelige familiestunder, hvor kvalitetstid er et centralt omdrejningspunkt. Vi fik en ferie lige efter vores smag, og øens fantastiske beliggenhed bød på utallige skønne oplevelser, når vi havde lyst til at udforske andre bydele. Vi planlagde intet på forhånd, men tog en dag ad gangen og fik masser ud af vores ferie.

At dømme efter mange af mine læseres spørgsmål, så kan jeg se en stor efterspørgsel i, at mange af jer ønsker at kombinere en byferie med ø-ferie. Fordelen ved denne rejsemodel er, at mange af Kroatiens kystbyer ligger tæt på de små øer, og derfor er det nemt at sejle videre til øerne, når man har set og udforsket de større byer.

 

VIr parasoller

Stranden Jadro er ret populær, men det er altid muligt at finde en plads. Stranden ligger inde i centrum, hvor du også kan finde caféer, restauranter, en bager og masser af små boder.

 

Vir stranden 4

Adgangen til stranden er nem, vandet er lavvandet, så det egner sig ret fint til børn. Her ses et mindre “Aquapark” på Jadro stranden.

Vir stranden 55

På øen Vir finder der mange gode bugter med fine strande som fx ved Prezida.

Øen Vir

Huset ligger på øen Vir og befinder sig på Zadars skønne skærgård. Øen har siden 1976 været forbundet med fastlandet med en bro og ligger kun 26 km fra Zadar. Vir er Kroatien 20. største ø og har omk. 1600 indbyggere. Vir kan prale af at have næsten 300 solksinstimer om året, så vi fik rigeligt med sol, da vi var der for to uger siden. En ældre mand der boede tæt på huset fortalte, at der ikke havde været regn i Zadar og Vir siden februar, men til gengæld er der rigeligt med solskin, og det var jo det, vi var kommet efter. På Vir er igen hoteller, men til gengæld er der virkelig mange lækre feriehuse, ferielejligheder, campingpladser og fyrtårnet Vila Lanterna, som du kan bo i. Det er en ø, der er under stor udvikling, og jeg tror, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer mange flere turister til øen.

 

Hvordan var det så at bo i hus?

Vi har prøvet at bo på hoteller, ferielejligheder og i år fik vi afprøvet, hvordan det er at bo i et stort feriehus, som vi fik gennem NOVASOL. Dette store hus gav os en masse frihed, fordi børnene kunne frit lege i haven, sove når de havde brug for det, og når de vil hoppe i swimmingpoolen, så skulle vi selvfølgelig med. Stranden lå kun 150 m fra huset, og dette betød, at vi om formiddagen tog på stranden, og legede indtil drengene skulle sove middagslur. Huset havde alt, hvad vi havde behov for, og vi kan se, at et feriehus er helt klart en god løsning for vores familie. Med små børn er det næsten umuligt at komme ud og spise (vi prøvede dog en enkelt gang i Zadar), og derfor var det dejligt nemt at bestille mad fra det lokale spisested og spise sammen omkring det store runde bord, hvor vi alle kunne sidde sammen og nyde maden. Når de små var færdige, kunne de lege videre i haven.

Dette hus havde plads til 10 personer, og vi har fire familier, der rejste sammen. Det var vildt hyggeligt og meget afslappende, fordi vi alle havde vores eget badeværelse, soveværelse og “vores egen terrasse”. Der var to køkkener og fire udendørsterrasser. Et andet plus ved huset var den øverste terrasse, hvor vi om aften kunne se den smukke solnedgang, mens vi nød et glas vin. På den ene side havde vi udsigt til vandet, mens vi på den anden side havde udsigt til de smukke Velebit bjerge, der danner en fantastisk kulisse. Luften fra bjergene er så ren, havet er skønt og varmt at bade i og vi nød udsigten til vandet, mens vi så solen gå ned.

HUSET3

Vi talte meget om, hvor rummeligt huset var, for vi var mange mennesker, men fordi pladsen i huset var så godt udnyttet, så var der altid en ledig terrasse, hvor man kunne trække sig, hvis man havde behov for det. Huset fungerede super godt, og det betød en del, når vi var 10 personer, der boede sammen. Jeg er stor fan af NOVASOLS all-inclusive koncept, der går ud på, at alle kedelige forbrugsomkosninger som fx el, vand og opvarmning er inkluderet med i prisen, så du ikke ender med ubehagelige overraskelser. Desuden satte vi som stor børnefamilier stor pris på, at der med i all-inclusive konceptet også var sengelinned og håndklæder, så det kan vi virkelig anbefale til alle jer, der ikke gider at have kufferten fyldt med sengetøj til 5 + håndklæder 🙁

 

HUSET børn                                                                                                                  Sjov i vandet.

 

HUSET9

Udsigten til stranden.

 

Terrasse vele

Udsigten til Velebit bjerge fra husets terrasse.

 

Vir solnedgang

Solnedgang fra terrassen.

Øen Vir har en helt fantastisk beliggenhed. Det tager kun 25 minutter at køre til Zadar, og så ligger mange små og mindre byer som fx Nin og Privlaka lige i nærheden. Øerne som Kornati, Dugi Otok og Telascica kan du nemt sejle til enten fra Vir eller Zadar. På denne måde fik vi både oplevet en autentisk lille ø samtidig med, at vi også fik udforsket Zadar og tog på en enkelt udfulgtstur til Dugi Otok. Øens helt fantastiske beliggenhed betød, at vi kunne opleve en hel del uden at planlægge noget som helt på forhånd, for som mange af jer ved, så er det umuligt at planlægge, når man har små børn med.

Vir promenade

Strandpromenaden.

Nova pekara zafreb

Nova Pekara Zagreb diskede hver morgen de fineste lækkerier for under 10 kn.

 

Vir burek

Burek til morgenmad 🙂

Lige ved siden af bageriet lå der et lille spisested. Her lavede de hver dag friske “lepine”, som er det orginale brød, de små cevapcici kommer i. De blev tilberedt i en stenovn, og smagen var ikke til at tage fejl af. Uimodståelige lækre var de. Desuden kunne vi også købe kylling på spyd til 50 kr. Den var ret stor, så der var nok til os 5. Man kunne også bestille langtidsstegt pattegris og lam på spyd. Det var virkelig godt.

Vir lepine

Lepine i the making 🙂

Vir lepine 3

Lepine.

 

Vir velebit

Man kunne nyde maden med synet ud til Velebit bjerge.

 

Vir4

 

Restauranter var der faktisk en del af. Her kunne man spise en god frokost eller aftensmad for under 40 kn. Dette sted lå lige ved stranden Jadro i centrum af byen. På dette spisested fik vi serveret tun med “blitva”. Blitva er en kombination af kartoffel, spinat, olivenolie og nogle steder serveres blitva også med en smule hvidløg. Det passer ret godt til fisk, og du finder blitva på de fleste kroatiske restauranter.

BlitvaJPG

Blitva med tun.

 

Vir vinmarker

Charmerende vinranker på øen.

Vir mig

Små charmerende landeveje.

Vir Crvena sijena

På den vestlige del af øen finder man Crvene Stijene. Det er øde klippestrande, krystalklart vand og så er udsigten til Velebit bjergene fantastisk på en helt klar dag.

 

Hyggedag i Zadar

Der er mange af jer, der er begejstrede for kystbyen Zadar og med god grund. Der er rigeligt at gå på opdagelse i, når man besøger Zadar og særlig den gamle bydel Stari Grad. Sidste år modtog Zadar prisen for at være Europas bedste rejsedestination og i år blev den gamle bymur optaget på UNESCO´s liste over verdens kulturarv. Zadar er lig med caféliv, stemningsfulde stræder, hyggelige torvpladser, kultur, historie, smuk solnedgang, arkæologiske fund og god mad. Byen er uovertruffen og skal opleves. Læs mere om min guide til Zadar her:

 

Zadar port

Zadar skal nydes i roligt tempo.

 

Zadar gade

Zadars hyggelige stræder.

 

Zadar installation

Insatllationen ved havnepromanden “En hilsen til solen”.

Zadar mig

Når man glemmer at tage sine linser med og bruger -7,5, så er det et kæmpe problem, for de fleste optikere sælger ikke linser til folk, der bruger så stor en styrke, som jeg gør. Heldigvis hjalp Optika Anda i Zadar med denne kæmpe udfordring, så jeg kunne nyde min ferie. Så tusind til til Optika Anda for jeres kæmpe hjælp. I fortjener i den grad at blive nævnt her på bloggen.

 

Optika Anda

Kan godt fortælle jer at vores trækvogn med tre unger gled gennem disse glatte stræder. Det var jo dejligt nemt at have den med 🙂

Zadar smukt

Siden 1600-tallet har Narodni Trg (Folkets Torv) været et samlingspunkt for byens indbyggere.

 

KLOK

De mange trappetrin til klokketårnet kan være en hård tur, men panoramaudsigten over Zadar er ganske enestående og derfor hele umagen værd.

Zadar donat

Udsigten over Skt. Donat kirken, det romerske forum og havet.

 

Restaurant Gostionica i Zadar

MAD 2

 

MAD 1

 

MAD 3

På denne restaurant fik vi god mad og sad i en charmerende have midt inde i byen. Vi var fire voksne og tre børn, der fik forret, hovedret samt drikkevarer for 1200 kr.MAd 4

 

Udflugtstur til Dugi Otok

Der er mange øer, du kan sejle til fra Zadar og der er 3-4 øer, du kan sejle fra Vir. Efter at have prøvet at rejse med forskellige rejsearrangører, så kan jeg klart anbefale, at I sejler med Zadar Archipelago. De gør et ordentligt stykke arbejde og arrangerer mindre ture, hvor der er sørget for de bedste oplevelser fra Zadars skærgård.

DUGI oTOK 1

Turen til Dugi Otok fører dig gennnem mange af Kroatiens ubeboede øer.

 

Dugi otok 3

Mange sejler til stranden Sakarun på Dugi Otok, fordi den anses for at være en af de smukkeste strande i Kroatien. Der er lavvandet, og det er helt små sandkorn på bunden, mens det er stenene du skal ligge på stranden. Jeg synes, at Sakarun er et smukt sted, men fortrød inderligt, at jeg ikke fik set de to strande, der ligger lige ved det gamle fyrtårn Veli Rat.

 

Dugi Otok2

Så fint og krystalklart.

 

Sakarun1

På Sakarun er der tre små barer, der serverer sandwich, kaffe og andre drikkevarer. Prisen er pebret, men så kan du spise i byen Bozava, hvor der er flere gode spisesteder, og hvor du får meget mere for pengene. Det tager 10 minutter at køre fra Sakarun til Bozava, men så får du god mad, god is, god kaffe og fantastisk klart badevand.

 

Bozava3

Bozava på øen Dugi Otok

Bozava1

Bozava, Dugi Otok

Bozava2

Feriehus til fornuftige penge

Øen Vir har en fantastisk beliggenhed, for du kommer til at bo tæt på kystbyen Zadar og den charmerende by Nin. Desuden kan du sejle til mange lækre øer, der befinder sig lige i nærheden. En anden bonus ved at bo på Vir er, at du kan leve der for billige penge, og så er feriehuse lidt billigere end i de større byer.

Du kan benytte den nedenstående søgeboks for at finde frem til skønne feriehuse i Kroatien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.