Himmelskønne Hvar

Tips til oplevelser på Hvar 

Vi er mange som bliver draget af at rejse til øer, for intet er mere eksotisk end øerne. Og intet er mere spændende end at tage på øhop ferie langs den kroatiske skærgård, der har over 1200 ualmindelige smukke øer, der alle har sit helt eget særpræg.

L 2

Lucisca Bugten

L 4

Vejen til Lucisca Bugten 

Blandt de 1200 smukke Kroatiske øer, er øen Hvar den mest besøgte, den mest glamourøse og uden tvivl den mest cool ø i Adriaterhavet. Hvar er øen, hvor unge og velhavende jetsettere mødes, det er stedet, der er berømt for sine vinmarker og et landskab der er fuld af aromatiske planter som lavendel og rosmarin. Hvar har det hele, og måske er det derfor, at det prestigefyldte Condé Nast Traveller har udråbt øen til at være blandt de 10 smukkeste i verden. Den bliver særlig fremhævet for sin rustikke skønhed, historie og øens fascinerende landskab. Den er ubegribelig smuk, fordi den på en og samme tid en boho-chic og gammeldags. Mens du kan støde ind i Beyonce på Hvar by, kan du samtidig tage cykelturen til landsbyen Pitve, hvor synet af smukt landskabt, små stenhuse og bitte små landeveje vidner om en tid, der er gået i stå. Og måske er det denne kontrast, der fascinerer rygsæksrejsende, campister, kendisser som fx som Brad Pitt, Kevin Spacey og Gwyneth Paltrow og rejsende fra hele verden til at besøge netop denne ø.

Velo Grablje

Landsbyen Velo Grablje 

Zarace 1visit-hvar.com

Tips til oplevelser på Hvar By

Den mondæne Hvar by ligger på den vestlige del af øen og bliver ofte sammenlignet med Saint Tropez, for langs havnepromenaden holder farverige boder til på den ene side, mens der på den anden side ved havnekajen ligger den ene dyre yacht efter den anden. Hvar by er ikke kun for velhavende jettsettere eller festglade hipster, for her kommer rejsende fra hele verden for at opleve og betragte det stemningsfulde torv med masser af charmerende fortovscaféer, historiske mindesmærker fra venetianernes herredømme og øens uendelige mange smukke strande og bugter.

hvar-5874fc0226a268.97767434_huge

Panorma udsigt over Hvar By 

Du kan starte med at fornemme stemningen på en af torvets charmende caféer. Det er et socialt samlingssted, hvor man mødes til en kop kaffe, betragter og bliver betragtet. Der vrimler med mennesker fra hele verden, der er en utrolig hyggelig stemning og beliggenheden er fantastisk til bare at sidde og nyde god lokal vin, god mad og den åbne udsigt til vandet.

Hvar torv

Torvet med Sankt Stefans Katedralen i baggrunden 

Uanset hvor henne du befinder dig på torvet, vil alle veje fører dig til den velbevarede Sankt Stefan Katedral. Kirken blev opført mellem 1500-1600 tallet til ære for paven og martyren, Sankt Stefan, der blev anset for at være beskytteren af byen Hvar. Ved siden af katedralen står det smukke klokketårn fra 1600-tallet, mens du på torvets højre side finder et af Europas ældste teatre fra 1612, som i dag er åben for offentligheden. På samme sted finder du museet for Samtidskunst, der har åbent i højsæsonen fra 9-13 samt fra 17-23.

Hvar by tov og promenade

En af Hvar helt store attraktioner er fæstningsborgen Fortica Spanjola, der blev bygget i 1500-tallet. Det tager lidt over en halv time at kæmpe sig gennem de uendelige mange trappetrin. Fæstningsværket blev bygget som forsvarsværn for lokalbefolkningen, der flygtede fra tyrkerne i 1500-tallet. Panoramaudsigten over byen, havet og Pakleni øerne er uovertruffen. Hvis du ikke er for sart, kan du opleve fangekælderen, der befinder sig under borggården.

Fortica Spanjola 2

Udsigten fra Fortica Spanjola 

Stari Grad 

Stari Grad er Kroatiens ældste by. Øens første beboer kan dateres til 384 f.Kr. fødsel. Oplev de smukke renæssancepaladser, de stemmningsfulde stræder og den hyggelige atmosfære, der danner rammen om Stari Grad. I løbet af sommeren kan du opleve utallige hyggelige arrangementer som fx Stari Grad Summer Festival, hyggelige gadekoncerter og Faros Marathon. Gå endelig ikke glip af renæssancedigteren Petar Hektorovics fascinerende palads med indbygget fiskedam, Skor der er et hyggelig  lille torv og Stari Grads slette der er optaget på UNESCO´s liste over kulturarv.

Skor Stari Grad

Hyggelige gader i Stari Grad (Den gamle by) 

Stari Grad 2

Det palads med fiskedam tilhører den kroatiske digter Petar Hektorovic 

Stari Grad 1

Stari Grad er en af Hvars mest maleriske små byer.

 

Smag på lokale delikatesser og lokal vin på kystbyen Sveta Nedelja

Sveta Nedelja er kendt for sin mange utrolige smukke bugter, fantastiske strande og god kroatisk vin. Søskendeparret Nikola Plankovic og Antonia Buratovic står for at føre familetraditionen videre og udbrede kendskabet til deres fantastiske vine samt dem, som de opkøber fra naboer, så de kan producere over 900.000 flasker om året. Smag på lækkert mad og på nogle af øens bedste vine på Restaurant Bilo Idro.

zlatan-otok-Bilo Idro

 

De bedste strande på Hvar 

Dubrovica – Forførende lækker 

Der findes nærmest ikke et mere ikonisk billede af Hvar end stranden Dubovica. Lige forinden du kommer gennem tunellen til Stari Grad, ligger dette lille paradis gemt i en aflukket bugt med smukke bjerge, der pryder baggrunden. Kunne det blive bedre?

Stranden Dubovica

Lucisce – ikke for børn 

For romantik og intime stunder kan Lucisce anbefales. Måske særligt til par, der ønsker at to bliver til tre. For ifølge en legende har dette sted frugtbare kræfter for par, der ønsker at bliver gravide. Ja, så er du advaret 🙂

Lucisca stranden

Lucisce stranden 

Sandstranden Palmizana på Pakleni øerne

Her finder du gode restauranter, barer, caféer og mange gode strande. Tag på en udflugstur fra Hvar til dette skønne paradis, som du næppe kommer til at fortryde.

Palmizana Pakleni øerne

Palmizana stranden

Bedste lavendelmarker 

De smukke lavendelmarker er ikke længere, hvad de har været på Hvar. Noget af det bedste ved at rejse til Hvar i juni og juli måned har været at opleve de intense dufte og de smukke lillebeklædte lunde, som du kan se på billedet. Det nederste billede er fra nogle årtier siden, og lavendelmarker som disse eksisterer desværre ikke længere på Hvar på grund af store brande, der har været med til at ædelægge en stor del af det, som mange anser for symbolet på Hvar.

Hvar lavander

Velo Grablje

Landsbyen Velo Grablje 

Hvis du forestiller dig at blive mødt af de samme lavendemarker som i Sydfrankring, så kommer du til at blive slemt skuffet. Du kan stadigvæk fx opleve lavendel festival i den lille by Velo Grablje og der findes stadigvæk små lavendelmarker i Humac, Brusje og Zastrazisce.

Zastrazice

Øens mest hippe sted at feste 

Ifølge Condé Nast Travellers Gold List, er Carpe Diem på Hvar en af de bedste beach clubs 2017. Tag en taxa båd til Stipanska, hvor lækre drenge drenge flexer musklerne til et spil volleyball, mens pigerne solbader og sipper champagne. Det er dyrt, det er lækkert og festerne er nogle af landets hotteste. Taxibådene sejler frem til 02.30, og hvis du ikke er klar til at forlade festen endnu, kan du aftale, hvornår du vil hentes.

carpe-diem-beach-hvar-001-1365362875_huge

Carpe Diem Stipanska

carpe-diem-hvar-003-1393620266_huge

Carpe Diem Hvar 

Rigtig god fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.