Kroatien på budget

5 tips til Kroatien på budget 

Når du rejser til Kroatien er der mange fordele, som du kan glæde dig over. Der er mange flotte strande, naturoplevelser og byer at vælge imellem, maden smager forrygende godt og noget af det bedste ved Kroatien er, at du kan få pengene til at række længere uden af skulle gå på kompromis med kvaliteten. Vi ved alle sammen, at ferie koster penge, men med god planlægning og små kompromiser, kan du holde en fantastisk ferie og overholde dit budget. For i Kroatien får du Value for money selv for store børnefamilier som vores. Læs med og få gode tips til økonomien på ferien her.

ulice Mali Ston _ IMG_4260 _ Photo by Boris Jovic

Foto: Boris Jovic / Mali Ston

1. Spis godt og billigt

Det er nemt at falde for de store restauranter, som befinder sig lige ud til hovedstrøget, men mine erfaringer har lært mig, at de små restauranter, der ligger lidt væk fra de store gader er mindst ligeså gode. Du kan få noget af den bedste og mest autentiske mad på små spisesteder, der går under navnet ”Konoba”. I Kroatien fortæller hver region sin egen historie, og dette gælder også madkulturen. I Dalmatien blev Konoba i gamle dage brugt som et sted, hvor man opbevarede madvarer, og maden blev også tilberedt på selve stedet. I dag findes konoba mange forskellige steder i Kroatien, og de fleste af dem byder på autentisk spise, og maden bliver stadigvæk på en del af stederne tilberedt ”ispod zare” (i en brændende varm stenovn), hvilket giver de friske fisk og kødretter en ekstra lækker smag.

Konoba Didov San i Zagreb er en favorit blandt de lokale, for maden smager fantastisk og prisen er god. Uden reservation er det nærmest umuligt at finde et ledigt bord.

restoran_didov_san-151113-compressor

Billig og god streetfood i Kroatien

Det herlige ved streetfood er, at du lige kan stille sulten, mens du er på farten, og så synes jeg, der er noget befriende og uformelt ved at nyde en bid mad ude i en park eller på en bænk med udsigt til havet.

Hvis du har fundet et godt bageri, skal du prøve en burek, som er en lille dejrulle, du enten kan få med ost, kød eller kartofler. De smager så godt, og alle i familien er vilde med vores lokale bageri, der serverer dem helt sprøde og varme og morgen for knap 10 kn. De kan også spises til frokost. Okay, også til aftensmad 🙂

 

BUREK 1

 

De små velsmagende cevapcici består af små oksekødsruller med det lækreste brød, lidt ajvar og friske grøntsager og de smager himmelsk. Tilpas krydrede, tilpas tilberedt og tilpas lækre! De må under ingen omstændigheder serveres med pomfritter, men det gør de mange steder, og så er det altså ikke den ægte vare, du får. Des tættere du kommer på grænsen til Bosnien, des bedre smager de, men der findes også en del steder i hovedstaden Zagreb, som serverer cevapcici på den helt rigtige måde. De fås mellem 20-30 kn og  i mange forskellige udgaver. Ikke noget med at tæller kalorier, vel 🙂

Cavapcici

Køb dine varer i supermarkederne

Du kan handle billigt ind i de store supermarkeder som fx Konzum og Plodine. I alle supermarkeder findes der er en slagter, som skærer frisk pålæg og kød efter dine behov. Gå efter de små madmarkeder, hvor frugt, grøntsager og andre lokale delikatesser fås til gode penge. Du skal huske at spørge efter prisen, inden varerene lander i kurven.

 • Undgå de store restauranter der ligger midt inde i centrum
 • Går efter små spisesteder som fx KONOBA
 • Prøv kroatisk streetfood som fx burek, cevapcici eller strudel.
 • De lokale bagere byder på så mange lækkerier til under 10-12 kn. Søde sager som krafna, strudel og kremsnita er et must.
 • Gå på de lokale madmarkeder og køb frisk frugt og grøntsager.
 • Kør lidt udenfor byen og køb varer i de helt store supermarkeder som Konzum og Plodine.
 • Betal i kuna. Undgå at betale i Euro, så dit beløb ikke bliver rundet op.

 

2. Hvilken type boligtype skal man vælge?  

Når vi skal vælge mellem forskellige boliger på ferien, så handler det om vores vaner og vores behov. Mens nogle elsker at bo tæt på naturen i campingvogn og køre fra den ene ende af landet til den anden, er der andre, der foretrækker at bo på hotel og betale sig fra hverdagens gøremål som mandlavning, rengøring osv. Og så er der dem, som ønsker at bo i huse, og som foretrækker den frihed og luksus, der kan være forbundet med fx at bo lige i nærheden af de faciliteter, man elsker,  uden at skulle dele boligen med andre. Desuden er der mange, som nyder at komme tæt på den kroatiske kultur, fordi huse fortæller en personlig historie, som man næppe kan finde på hotellerne. Som udgangspunkt er huse og lejligheder altid billigere end hoteller. Desuden findes der uendelige muligheder, når det kommer til camping, hvor der også er en del penge af spare.

Jeg har prøvet at bo på mange forskellige steder, men jeg må indrømme, at jeg aldrig har været på campingferie, men det kan være, at det også skal prøves en dag i fremtiden. Sidste år boede vi på et skønt hotel på Rabac, og det var der mange fordele ved, men der var nogle enkelte ting, som ikke fungerede for vores børnefamilie. Der var fx ikke elevator til anden sal, hvilket var irriterede, når barnevognen og de små skulle bæres op. Aftensmaden på hotellet var sat til 18.30, hvilket var sent for os. I år rejser vi tre generationer sammen og skal bo i et skønt hus lige ud til havet. Vi glæder os til at afprøve denne boligtype og til at dele vores erfaringer med alle jer.

Desuden har NOVASOL med deres All-inclusive koncept gjort det simpelt og nemt for rejsende, når de lejer feriehuse i Kroatien. Det er slut med fx at tænke på at medbringe sengelinned og håndklæder. En anden fordel er, at el, vand og opvarmning også med i prisen, så du på forhånd kan holde dig til dit budget uden ubehagelige overraskelser. Læs mere om hvad du får med NOVASOLS all-inclusive koncept her

 • For at finde det rigtige sted skal du tænke over, hvilke krav du/ I har
 • Det kan være krav som fx bo tæt på havet, der skal være swimmingpool, nem adgang til vandet eller mange legekammerater til ens børn.
 • Jo flere I rejser, des billigere bliver det, hvis I fx vælger at bo i et stort hus sammen.
 • Højsæsonen i Kroatien er mellem d. 15.07-15.08, men hvis du kan rejse lidt før eller efter højsæsonen, så er der virkelig mange penge at spare.

Du kan se et bredt udvalg af feriehuse og booke her

3. Kan man bo i nærheden af storbyerne billigt?

Ja, det er muligt at bo i nærheden af Dubrovnik billigt, men så skal du også indgå små kompromisser som fx at bo lidt udenfor byen.

 • Bo 30 km fra Dubrovnik i fx Konvale regionen i den lille landsby Popovici. Der er mange penge at spare, og så kan du komme helt tæt på de mindre, men mere autentiske landsbyer, hvor der er utroligt charmerende og hyggeligt. Desuden kommer du til at bo i nærheden af en af de mest ikoniske strande, der findes på den sydlige del af Dalmatien, hvilket er Pasjaca stranden. 
 • Samme udgangspunkt gælder byer som Split, Rovinj, Pula, Rijeka og Zagreb. Find noget i en radius på 10-20 km fra de store byer, og så vil der være en del penge at spare.
 • De billigste øer er Dugi Otok, Vis, Mljet og halvøen Peljesac.
 • Husk at det er meget billigt at bo på øerne, hvis du altså undgå hovedbyerne som fx Hvar By og Korcula.

Læs om mine insidertips til de bedste strande i Kroatien 2017 her

Konvale

Foto: Andrija Carli

4. Hvilken trasportmiddel er den billigste og nemmeste? 

Hvis du ikke har bilen med, så er bussen den bedste og billigste måde at opleve Kroatien på. Det er super nemt, sikkert og billigt at komme rundt med bussen i Kroatien. Busforbindelserne er virkelig godt forbundet, og det er billigt at rejse fra fx Dubrovnik til Zagreb. Mange af billetterne kan købes på selve dagen, men der er også mulighed for at reservere nogle af billeterne på buscroatia.com, hvor alle de nedenståede priser er taget fra:

Her får du et kort overblik over billetpriserne 2017: 

 • Zagreb-Split (411 km) Pris: 150-220 kn
 • Split – Dubrovnik (227 km) 100-140 kn
 • Split – Plitvice NAtionalpark (276 km) 130-160 kn
 • Pula – Rovinj (36 km) 35-45 k
 • Zagreb – Plitvice (137 km) 90-105 km
 • Split – Zadar (158 km) 80-145 kn
 • Rijeka – Zagreb (166 km) 85-155 km

5. Oplev Kroatien udenfor sæsonen 

Alle kroatiske nyheder melder om, at landet går endnu et rekordår i møde, hvad angår antallet af turister. Det er sjovt at besøge landet i højsæsonen, men Kroatien er helt fortryllende, når du kan opleve landet i fx maj og september, for der er vejret godt og lige tilpas til at udforske mange af Zagrebs hyggelige stræder, gå på opdagelse på halvøen Peljesacs mange fine vingårde, opleve Hvars smukke landskab på cykel og tage et madkursus på Kroatiens bedste restaurant Pelegrini i Sibenik. Det kan virkelig mærkes på økonomien, at du rejsen udenfor sæsonen, og så kan du opleve landet som en af de lokale.

 • Gå i gang med at planlægge hvilke byer du vil opleve (Fx Zagreb, Plitvice, Zadar, Split, Dubrovnik)
 • Book dine busbilleter
 • Book hus, lejlighed eller hotel. Det er en fordel at vælge all-inclusive konceptet, for så ved du på forhånd, hvor meget du har af udgifter.
 • Udregn hvor meget du ca. vil bruge på mad, drikke og andre fornøjelser.

Rigtig god fornøjelse.

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL 

Du kan se et bredt udvalg af attraktive feriehuse og booke her

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

 

 

 

2 Kommentarer

 • Kroatien har stået på min bucketliste i mange år og nu tror jeg altså det skal være !

  Men. Hvis man nu ikke er en børnefamilie, men derimod 2 voksne uden børn, hvor skal man så bo ?

  Kroatien er jo stort og der er mange muligheder, men hvor er det mest ‘voksenvenligt’ når man gerne vil bo og spise ok og er lidt magelige ? 😉 Dvs at man ikke orker at der er en børne-panda-klub, der begynder underholdningen kl 7 om morgenen ? 😃

  Tak for en god blog !

  • Kristina Kristina siger:

   Hej Sif

   Du har helt ret i, at Kroatien er et forholdsvist stort land, men hvis jeg var jer, vil jeg helt klart flyve til Split (måske tilbringe 1 døgn, for byen er fantastisk at gå på opdagelse i for par. Der er alt – gode restauranter, barer, caféer, fede fester, lækre mennesker og masser af kulturelle skatte – dagen efter kan I sejle fra Split havn til øen Brac (du kan læse mere om øen under “øer og strande”, hvor jeg kun har beskrevet, hvad men kan gøre på den sydlige del af øen i byen Bol, der også et et kendt sted for at have Kroatiens bedste strand (Zlatni Rat). Der er masser at opleve på hele øen, og priserne er generalt ret gode. Der er også øen Hvar, som klart er et af de steder, I må se. Hold jer lidt væk fra Hvar By, fordi der vrimler med mennesker Hele sommeren, tilgengæld er stemning så fantastisk (Det var det fedeste sted at tage til, den gang jeg var ung og sjov:) Læs om Hvar under “Øer og strande”. Der er masser af familiedrevne vingårde, charmerende stenhuse, lækker mad og totalt god vin. Disse to øer egner sig ret godt for par. Hvis der er andet, så vil jeg meget gerne hjælpe dig videre med søgningen – tak for ros 🙂

   PS. Det er en ret fed blog, som du har:-)
   Håber I finder det helt rigtige sted – Mange hilsner,
   Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.