Opatija, en by ud over det sædvanlige

Opatija

Kroatien oplever et stort boom af turister, som vælger at rejse til landet uden for højsæsonen, for mange har ganske rigtigt spottet, at der er utrolige mange fordele ved at rejse om foråret, efteråret og vinteren, for Kroatien har meget mere at byde på end lækre strande. Først og fremmest er der en del penge at spare, klimaet er mildt om efteråret og foråret og du kan opleve dine yndlings seværdigheder i dit eget tempo. Klimaet er i den sydlige del af Kroatien helt fantastisk om efteråret og foråret. På nuværende tidspunkt er der omk. 21-24 grader i bl.a. Split, Dubrovnik, Bol, Hvar og Sibenik, mens det er lidt køligere i den nordlige del af Kroatien. I næste uge tager jeg udgangspunkt i fem skønne byer i Kroatien, som kan besøges året rundt, men i denne omgang kommer det til at handle om en helt unik perle, som du finder på Kvarner. Selv om at Opatija ligger i den nordlige del, så er der på nuværende tidspunkt i oktober omk. 22-24 grader, hvilket gør byen helt ideel at besøge om efteråret.

 

VillaMAdonna Petar Trinajstic

 

Jeg har skrevet kort om Opatija før, og jeg skriver gerne igen, at den mest glamourøse by i Kroatien er efter mening Opatija. Opatija er glamourøs uden at være det på den snobbede måde, for her er der noget for en hver smag. Mens du på den ene side kan finde 5-stjernede hoteller, så kan du på den anden side finde små boder med alverdens ting til billige penge. Jeg kan huske, at der i slutningen af 1990´erne var så mange mennesker på stranden Slatina, at vi skulle betale penge for at få lov til at ligge på stranden. Vi skulle virkelig tidligt op om morgen, hvis vi skulle have en chance for at få en plads, for der var helt fyldt op inden klokken var 10-11 om formiddagen. I dag skal vi heldigvis ikke betale længere, men Opatija er mere populær end nogensinde før, og i dette indlæg vil jeg fortælle, hvad det er, som tiltrækker de fleste af os til Opatija år efter år.

 

Villa Angionelina Renco Kosinozic

Foto: Renco Kosinozic

I 1844 byggede Iginio Scarpa en villa i Opatija ved navn Villa Angiolina til ære for sin afdøde hustru, som stadigvæk står der i dag, og som du ser på det ovenstående billede. Villa Angiolina er opkaldt Scarpas afdøde hustru, og den smukke park kan stadigvæk nydes, og enhver der kommer forbi, burde nyde denne smukke park. Opførelsen af denne pragtfulde villa samt udviklingen af jernbanen, der forbandt Wien med Trieste i 1873 anses i dag for at være startskuddet til, at store turiststrømme begyndte for alvor at få øjnene op for Opatija. Allerede i 1889 blev Opatija udråbt til at være en kurby, og er sidenhen blevet besøgt at Franz Joseph, James Joyce og senest af en del Hollywood stjerner.

 

Villa Angiolina Sinisa Gulic

Villa Angiolina om aften. Foto: Sinisa Gulic

Det er tydeligt at mærke, at Opatijas lange tradition for turisme kan mærkes på det høje serviceniveau, der er at finde på mange af byens restauranter, barer, hoteller og butikker. Jeg er personlig helt vild med de gamle aristokratiske villaer, der står spredt rundt omkring på de høje skråninger omkring i byen, den frodige natur der pryder gadebilledet og den 12 km lange promenade, som nok må være Kroatiens smukkeste promenade.

 

Mozart Hotel Renco Kosinozic

Jeg er så fascineret af byens mange smukke facader. Foto: Renco Kosinozic

 

Tips til oplevelser i Opatija

1. Tag en gåtur langs Lungomare 

Jeg vil starte med at gå en tur langs Lungomare, der er en 12 km lang promenade. Du kan nyde synet af havet på den ene side, mens du på den anden side kan opleve mange smukke parker, gamle hoteller, smuk arkitektur og stemmningsfulde caféer. Lunogmare er et helt fantastisk sted, uanset om du er til tidlige løbeture eller sene gåture. På den ene side af Lunogmare har du Lovran, mens du på vejen mod Rijeka støder ind i den lille by Volosko. Uanset hvor du ender, er der altid noget smukt at kigge på og noget særligt at opleve.

Lungomare Villa MadonnaPetar Trinajstic

Lunogmare med Villa Madonna i baggrunden. Foto: Petar Trinajstic

 

Lunogmare solskin Petar Tinajstic

Lungomare mens solen er ved at gå ned. Foto: Petar Trinajstic

 

2. Shopping 

Hvis du skal forny garederoben kan du tage en gåtur langs Ulica Marsala Tite, hvor du både kan shoppe smykker, tøj og supplerer op på strandudstyret. En butik som jeg særlig vil fremhæve er en lille kroatisk butik ved navn Aqua Maritime. De laver badedragter, badebukser, kjoler, håndklæder og diverse ting til hjemmet i deres kendte blå og hvide striber. Prisen er pebret, men kvaliteten er til gengæld helt i top.

Shopping Valter Stojsic

Der ligger mange fine butikker og restauranter langs gaden Ulica Marsala Tita. Foto: Valter Stojsic

3. Bedste restauranter 

En kort oversigt over de bedste kroatiske restauranter viser, at Bevanda restaurant i Optaija indtager en flot 7 plads. En 7- retters menu ligger omk. 76o kr, mens de fleste hovedretter kan fås mellem 150-250 kr. Servicen er i top, og det samme kan siges om den smukke panoramaudsigt til vandet.

Bevanda Res

Bevanda Restaurant
Persutto

Fra i sommers på den hyggelige lille restaurant.

Hvis du er på udkig efter et billigere alternativ, så er der en lille restaurant, der ligger langs Lungomare tæt ved Hotel Kristal, som er en af mine personlige favoritter. Her er de samme mennesker, der betjener os år efter år, stemningen er afslappet, hyggelige og low-key. Du kan spise virkelig lækkert grill kød eller få friske fiskeretter for under 100-150 kr. Der er åbent vindue ud til køkkenet, så du kan følge med i, hvordan unge kokke tilbereder dagens fangst. Jeg kan aldrig huske navnet på restauranten, men det er stedet, hvor du med tilladelse fra det søde personale kaste brød i vandet til fiskene (Til stor fornøjelse for de mindste).

 

4. Byens bedste kage

På det 5-stjernede Hotel Milenij kan du komme, uanset om du bor på hotellet eller ej og nyde byens bedste kage på den smukke terrasse, hvor du på den ene side har udsigt til den kroatiske version af Walk of Fame, mens du på den anden side kan nyde udsigten til havet. Lagkagerne, is og de små kager smager uimodståeligt lækkert, og derfor er det helt forståeligt, at der altid er rift om pladserne på terrassen.

Milenij teresse Valter Stojsic

Foto: Valter Stojsic

Milrnij teresse 2 Valter Stojsic

På terrassen kan der være en helt eventyrlig stemning. Foto: Valter Stojsic

 

5. Open Air Theater

Mellem parken Angiolina og havet gemmer sig “Open Air Theater”, hvor der er plads til 2500 mennesker, som kan nyde jazz, rock og pop koncerter. Desuden er der også musicals, ballet og mange andre sociale  begivenheder, som finder sted i løbet af hele året. Det er virkelig en skøn oplevelse, som du ikke må gå glip af. Du kan se programmet for resten af året her.

 

6. Byens bedste strande

Slatina er stranden som jeg indledningsvist fortalte om, hvor der altid være helt proppet i slutningen af 1990´erne. Denne del er stranden ligger lige ved siden af den kroatiske version af Walk of Fame, hvor mange kendte kroatiske stjerne har fået deres navn indgraveret i fliserne. Det er en betonstrand, hvor der er mulighed for at leje liggestole og parasoller. Der er små boder, restauranter og caféer.

Slatina strand Petar Trinajstic

Billedet giver en fantastisk fornemmelse af, hvor smuk Opatija by egentlig er. Foto: Petar Trinajstic

 

Lido Strand Petar Trinajstic

Stranden Lido er nok Opatijas bedste strand. Den befinder sig lige i nærheden af parken Angiolina og kan nydes af både store og små. Stranden er ikke så stor, og der er meget lidt skygge, men der er mulighed for, at du medbringer din egen parasol.

 

7. Nyd solnedgangen og se “Pigen med mågen”

Langs Lungomare finder du “Pigen med mågen”, der er symbolet på Opatija. Der er her, de lokale og rejsende mødes for at se solens sidste solstråler. Uanset hvor du er henne i Kroatien, er du garanteret en smuk solnedgang, og Opatija er ingen undtagelse.

Lungomare Sinisa Gulic

Foto: Sinisa Gulic.

 

8. Bo i et feriehus lidt udenfor Opatija

Hvis du elsker at bo tæt på den smukke natur, der danner rammen om Opatija, er dette et af de mange skønne feriehuse, du kan vælge i mellem. Dette hus befinder sig kun 8 km fra Opatija og lader til at være ret unikt på sin helt egen måde. Se huset her.

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL

Novasol CMYK_20x20cm_300dpi

 

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.