Zagreb er fabelagtig

Rejsetips til de bedste oplevelser i Zagreb 

 

Indlæget er udgivet i samarbejde med NOVASOL

Zagreb er for mig lig med blå sporvogne, masser af små grønne oaser, streetfood, klassiske museer og de to hyggelige bydele, som er den øvre og nedre bydel. Hovedstaden er rig på både kultur og historie og så emmer byen af en naturlig charme, hvor historien har sat sit præg by arkitekturen og gaderne. Den øvre og nedre bydel er anlagt op ad bjerget Medvednica, som skaber en fantastisk kulisse til byen og som på samme tid er en oplagt get-away for alle, der ønsker at udforske naturparken til fods eller på cykel. Hele området er fascinerede at opleve om efteråret, for det er på dette tidspunkt, at parken viser sig fra sin bedste side. Oplev det fascinerede gamle Medvedgrad fort og de rødklædte skove, mens du nyder efterårsnaturen.

Foto: J. Duval

 

Tågen der omgiver fortet på Medvedgrad. Foto: D. Rostuhar

 

Få mest ud af dine penge med Zagreb Card 

Husk Zagreb Card, som du kan købe hos de fleste hoteller eller kiosker. Kortet varer enten 24 eller 72 timer, og hermed er offentlig transport gratis, og så der masser penge at spare på 150 forskellige steder.

 

Godt tidspunkt at besøge Zagreb på?

Zagreb er perfekt at besøge om foråret, efteråret eller vinteren. De fleste lokale rejser i højsæsonen, som er mellem 15.7-15.8 og derfor er byen lidt mindre livlig end den ellers plejer at være. Lige nu er der mellem 18-22 grader, og flybilletterne er ret billige, så derfor er Zagreb ideel at udforske i efterårsferien. Zagreb oplever en stigende interesse efter at byen har fået prisen for at have Europas bedste julemarked i 2016, 2017 og 2018.  

 

Hele Zagrebs samlingsted – Trg Bana Jelacica

I centrum af Zagreb finder du pladsen Trg Bana Jelacica. Det herlige ved Zagreb er, at stort set alle oplevelser, museer og seværdigheder er samlet i gåafstand. Hvis du pludseligt farer vild, så kan du altid komme tilbage til udgangspunktet, og det er Trg Bana Jelacica. Pladsen bliver flittigt brugt til afholdelse af store koncerter, fejring af store begivenheder og nytårsaften. Pladsen har en helt særlig betydning for kroaterne, for i midten står rytterstatuen af nationalhelten, Josip Jelacic. Han var general i den østrigsk-ungarske hær og ledede landet fra 1848-1859, men under kommunismen blev hans statue fjernet, fordi man ikke ønskede at nationalfølelsen hos den enkelte kroater blev forstærket. I 1991 erklærede Kroatien sin selvstændighed, og det betød, at statuen skulle tilbage i centrum af pladsen. 

trg-bana-jelacica-compressor

 

Uhyggelig transport 

Verdens korteste og mest sikre transport system i verden finder vi tandhjulsbanen. Og nu tænker du måske “Aaa, hvad? Den blev bygget i 1891, og dine børn vil være ellevilde, men hvis du er lidt ligesom mig, vil du nok gyse ved synet af den stejle bakke. Turen er hurtigt overstået for bakken er kun 66 m lang, den er billig, og den forbinder Gornji grad (den øvre by – Gradec) med Donji Grad (den nedre by – Kaptol). Tør du? 

tandhjulsbanen-compressor

 

Dolac markedet 

De røde parasoller samler sig som de smukkeste forårstulipaner set fra oven, men under dem gemmer sig et charmerende marked, hvor de lokale udstiller deres varer med stor omhyggelighed, således at dit blik netop fanger deres lille stand. Markedet har eksisteret siden 1926 og de lokale sælger frisk fisk, hjemmelavet ost, fineste blomster og frisk frugt. Stemningsfyldt, hyggeligt og autentisk, og ikke underligt at stedet er kendt som hele Zagrebs mave. 

Dolac bliver også kaldt for hele Zagrebs mave. Foto: J. Duval

 

Skt. Stefan Katedral

Uanset hvor du befinder dig i Zagreb, kan du næsten altid få øje på Skt. Stefan Katedralen eller Katedrala Uznesenja Blazene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Katedralens to tvillingetårne måler imponerende 108m, og kirken kan rumme 500 mennesker. Sandstenene på katedralen blev ødelagt af bilos og kulrøg, og det ene tårn var ved at kollapse, derfor er katedralen i gang med at blive restaureret, men denne proces kommer til at vare omkring 30-40 år endnu. Siden sin fødsel i 1000-tallet har katedralen været genstand for plyndringer, krige og jordskælv, men den står her endnu. Med sine imponerende størrelse og sin smukke gotiske facade er den blevet et symbol for Zagreb og for de 87,8 procent katolikker i Kroatien. Mange lokale kommer her dagligt, tænder et lys, beder en bøn eller lader tankerne hvile i de smukke omgivelser. Træd indenfor og fornem atmosfæren. 

katedrala-zagreb-compressor

 

Kamenita vrata (Stenporten) 

Ved Kamenita vrata møder du mange lokale, som tænder lys og beder en bøn for Jomfru Maria og Jesubarnet. Legenden fortæller, at billedet af Jomfru Maria og Jesubarnet blev fundet i asken efter at den store brand i 1731 havde ødelagt store dele af byen.

kamenita-vrata-zagreb-compressor-2

 

Politisk og kunst interesseret?

På Markus-pladsen møder man ofte mænd iklædt jakkesæt, som sætter sig ind i den ene sorte bil efter den anden. Hvorfor? Her finder du den kroatiske parlament, Sabor, og i den modsatte side ses præsidentembedet, Banski Dvori. I et krydsfelt mellem disse står Sankt Marks kirke, som med sit unikke tag er dekoreret med våbenskjold fra Dalmatien, Slavonien og Zagreb som hele Kroatiens hovedstad. Kirken er oprindeligt fra 1300-tallet. Jeg kan klart anbefale at træde ind i kirken for at se værker fra landets mest kendte kunstner, Ivan Mestrovic. 

markovtrgduval-compressor

Zagreb Tourist Board – Photo credit: Julien Duval

 

La Struk 

På dette fine lille sted finder du forskellige versioner af en strudel. Nyd den til frokost eller prøv den søde version med æbler eller kirsebær. For 35kn bliver du mæt, og så kan du prale af at have prøvet en autetisk spise fra Zagreb. Du bliver desuden betjent af det sødeste personale. Dobro dosli (Velkommen). 

 

Den hyggeligste gade

Zagreb består egentlig af to dele, som efterfølgende er blevet til en hovedstad. Den øvre del, Gradec, og den nedre del, Kaptol, som mødes på Tkalciceva Ulica. Denne gade anses af mange lokale for at være den mest charmerende gade i Zagreb. Den består af farverige små huse på skråninger, som gennem årene også har fået lidt pænere facader, men som stadigvæk har bevaret den autentiske charme. Her bliver der grint, fortalt vittigheder, diskuteret politik og læst avis – et samlingssted for hele familien. Hvis du tør, så smag på rakija, som er en lokal brændevin som fås i forskellige smagsvarianter. Jeg lover, at den sætter din cirkulation i gang. 

image

The Museum of Contemporary Art 

Dette museum åbnede i  december 2009 og er en gave til byen. Mange af udstillingerne har fokus på kroatiske kunstnere samt forskellige gæstende udstillinger. Et af museets varetegn er Carsten Hollers rutsjebane, som man skal prøve, inden man forlader museet. Stedet befinder sig små 20 minutter med bussen fra hovedbanegården, men hvis vejret er til det, kan man gå til museet.

Shopping 

Som de fleste andre kvinder, så elsker jeg at fornye mine garderobe i ny og næ. Og det fede ved at shoppe i Kroatien er at komme hjem med noget, som ingen andre har. Noget af det bedste kroatiske design får du hos Leilou by Alex, A´marie og Hippy Garden

amarie-compressor

 

Tre bedste steder at spise 

#1 Restauranten Noel

Noel er både hip og trendy, men Michelin stjernen skyldes ikke blot omgivelserne, men også sublime madoplevelser. Det er uden tvivl her, at du kommer for en få en oplevelse ud over det sædvanlige. Betjeningen er god, rammerne kunne ikke være mere hippe og du er dermed sikret en endestående oplevelser.

 

#2 Konoba – Didov San 

Når alt i Zagreb forandres med hastige skridt, er det rart at finde et sted, som er tro mod de traditionelle specialiteter som stammer fra Bosnien, Herzegovina og Dalmatien. Du kan nyde din ret udenfor eller indenfor i Konoba. Maden kommer direkte fra stenovnen, og prøv endelig Didovu i babinu taciju (bedsteforældrenes fad). Husk at reservere bord i god tid. Find flere informationer på Konoba Didov San

restoran_didov_san-151113-compressor

Det er rift om pladserne, så du skal reservere i god tid.

 

didov_san2-111213-compressor

Konoba Didov San

 

#3 Nokturno Restoran 

På denne lille stejle sidegade sidder man tæt på hinanden og det er tydeligt at høre, hvad der optager de lokale. Det er stemningen, maden og den charmerende location, som jeg kommer efter. Pastaretterne smager lækkert og så er det her, at du få mest for pengene.

 

Zagrebs bedste vinbar 

Rund din aften på Basement Bar hvor du kan vælge mellem 70 kroatiske vine, og hertil kan du bestille kroatiske delikatesser fra forskellige regioner som fx gedeost fra Istrien, prosciutto fra Dalmatien og endda bestille glutenfrie sandwich. Som navnet indikere, er stedet indrettet som en vinkælder med en intim og afslappet atmosfære, hvor man bare har lyst til at blive hele natten. 

basement-bar-fest2-compressor-2

Basement Bar kan du bestille lækre delikatesser fra Dalmatien.

 

dalmatinska-plata-compressor

Basement Bar er i øvrigt blevet kåret til at være Zagrebs bedste vinbar af det velkendte kroatiske online magasin Croatianweek. 

 

Showet som du ikke må gå slip af 

Jep, du hørte rigtigt. Kom i god tid og find et godt sted at drikke din kaffe. Mens vi  tager flade sko på, når vi skal trave rundt på strøget, gør de kroatiske kvinder og mænd noget ekstra ud af sig selv lørdag morgen kl 10. De fleste tager deres flotteste outfit, høje stiletter og ligner modeller, mens fotograferne flokkes om de mest de mest trendy og hippe, så de kan komme med dagens udvalgte billede på Instagram. Showet varer fra 10-14 og ligger et øjekast fra Trg Bana Jelacica. Her samles man for at ses og for at blive set. Drik kaffen laaangsomt ligesom kroaterne og nyd fænomenet som kaldes for Spitze. (Cvjetni trg og området omkring Bogovieceva).

cvjetni-trg-compressor

 

Museum of Broken Relationships

Museum for brudte forhold er et lidt anderledes museum af slagsen. Konceptet stammer fra to kunstnere fra Zagreb, Olinka Vistica og Drazen Grubisic, som efter et endt forhold, besluttede sig for at lave en udstilling med udgangspunkt i private genstande fra eget forhold. Deres venner blev bedt om gøre kunsten efter, og således er ideen bag et knust forhold blevet gjort til et kæmpe succes. Parret har både udstillet i Stockholm, Bruxelles og London. Find alle informationerne her: https://brokenships.com Museet er desuden vinder af Kenneth Hudson Award for at være Europas mest innovative museum. 

Foto: D. Rostuhar

 

Besøg Jarun 

Zagreb skal både opleves med øjet og med hjertet. Netop derfor er det en god ide at tage bussen 20 km ud af byen og opleve den store sø, Jarun. Her møder man mange lokale, som nyder de stille omgivelser, hvor man kan løbe, ro, svømme eller cykle. Om aften bliver barerne forvandlet til små party steder, og stedet er oplagt, hvis du er til fest og farver. 

Hvis du er i nærheden af Jarun, og hvis du ønsker at spise godt, så kan jeg anbefale Jarunski Dvori. Her får du de bedste cevapcici i byen. Find flere informationer på restaurantens hjemmeside: http://www.jarunskidvori.hr

jarunski-dvori-compressor

 

En kage for livsnyderen 

Glem alt om kalorierne når du besøger Zagreb. De kan virkelig noget med kager, og Amélie er ingen undtagelse. Stedet åbnede i juni 2015, men er blevet til en kæmpe succes på ingen tid. Ejeren, Zakline Troskot, startede sin karriere med marketing, men så besluttede hun sig for at forfølge sin passion, og hermed blev Amélie født. Den kendte Amélie kage med nødder, vanille og vilde bær kan varmt anbefales, og de begynder at servere is fra foråret. What’s not to like?

amalie-zagreb-jpg-compressor

 

Nyd de grønne oaser midt inde i Zagrebs centrum 

Hvis vejret er til det, så kan du tage en gåtur gennem Den Grønne Hestesko, som ligger mellem Zagrebs hovedtorv og banegården. Hesteskoen blev udformet af ingenører i 1800-tallet og består i dag af idylliske parkindlæg, hvor mange lokale søger til i deres frokostpauser. Her er også at finde historiske bygninger som fx Kroatisk Nationaltearter, hvis gule farve skinner så smukt på en solskinsdag. Men det er ikke farven, som imponerer. Bygningen er en blanding af ny barok og rokoko, som stod færdigt i 1895. Imponerende smukt og så kan jeg i øvrigt anbefale at man hjemmefra tjekker, hvilke forestillinger der går.  For flere informationer se http://www.hnk.hr 

hnk-hr-compressor

Fra teaterbygningen kan man få øje på Kroatisk Statsarkiv og andre vigtige institutioner som fx Etnografisk Museum, Strossmayers Galleri og Akademiet. For enden af hesteskoen finder du den meget smukke botaniske have. Haven er lukket om vinteren, men åbner igen om foråret. Tag en sandwich med, slå dig ned på en bænk og nyd roen i denne fantastiske lille oase, som har omkring 10.000 plantearter – her er noget for alle sanserne. 

Det er også i denne park, at der bliver afhold adskillige koncerter.

Foto: J. Duval

 

Vidikovac Zagreb Eye – få en cocktail og nyd udsigten 

Når mørket falder på, kan du se Zagreb from above. på 16. etage, i 60 meters højde kan du opleve hovedstaden om morgenen, eftermiddagen, aftenen eller natten. Fra kl. 9-23.45 kan du se Zagreb for 30 kn. Gangbesværede, børn og dyr er også velkomne. En familie kan komme ind for 75 kn. På toppen finder du en café, hvor du har udsigt over hele byen. Perfekt sted at forevige jeres minder. Find flere informationer her: http://www.zagreb360.hr 

zagreb-by-night

 

Godt at bo

Denne moderne ferielejlighed, i den vestlige del af Zagreb, er et rigtig godt udgangspunkt for at udforske byen. Nær lejligheden er der både bus og sporvognsforbindelse ind til centrum, som nåes på 10 min. Læs mere om ferielejligheden i Zagreb her.

Denne fine lejlighed befinder sig kun 4 kilomter fra Zagrebs centrum.

 

Lejligeden er lys og moderne indrettet.

 

Der er mange charmerende detaljer.

 

Snyd ikke dig selv og din familie for at opleve en ferie i fantastiske Kroatien. På NOVASOLkan I vælge mellem mere end 10.000 ferieboliger spredt over hele landet. Find drømme-ferieboligen i Kroatien lige her 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.