Alt hvad du skal vide, inden sommerferien 2024 går til Kroatien

Alt hvad du skal vide, inden din sommerferie 2024 går til Kroatien

 

Da Kroatien sidste år trådte ind i Schengen, betød det, at vi endelig kunne vinke farvel til endeløse køer ved grænsen til Kroatien, fordi grænsekontrollen blev ophævet til stor glæde for bilisterne. Men med Schengen medlemskabet fulgte også en overgang fra kuna til euro, hvilket betød at mange af os kunne konstatere, at pengepungen var en anelse tyndslidt, efter ferien var overstået.

Og ja, det er blevet dyrere – også for de lokale. Økonomien er for alvor blevet et tilbagevendende tema i de kroatiske nyheder, hvor man hører historier om en del mennesker, der har fået det sværere ved at få pengene til at række. På den anden side bliver der bygget som aldrig før, og i de større byer er priserne på fx lejligheder steget markant gennem det seneste år, og det eneste man kan konkludere er, at landet er i rivende udvikling i takt med at euroen er kommet. I dette indlæg svarer jer på de mest hypigge spørgsmål, som jeg får løbende af jer.

#1 De mest besøgte byer er de dyreste 

Sidste år besøgte vi øen Brac, og der var store prisforskelle mellem de mindre byer og øens største by, som er Bol. På Kroatiens måske mest kendte strand Zlatni Rat, koster en pizza slice 7-8 euro, mens man i en by lidt udenfor Bol kunne få en hel pizza til samme pris. Det meste er blevet dyrere, mens priserne i de mest besøgte byer har taget det største hop. Byerne som bl.a. Dubrovnik, Zagreb, Split, Rovinj, Porec, Zadar, Umag og Opatija blev de mest besøgte byer i 2023, Der er ingen grund til miste modet, for der er stadigvæk ret mange byer, hvor man kan få en del for pengene. I kan søge lidt væk fra de ovenstående byer og spare penge på den måde. I stedet for Split kan man med fordel vælge Omis, som byder på mange gode oplevelser og lækre strande. I stedet for Rovinj kan man besøge Bale eller Vrsar. Og i stedet for Opatija kan man vælge en by på Krk. Derfor er rådet, at du skal søge uden om de store byer, hvis pengepungen skal række længere, og jeg ser ingen grund til, hvorfor man ikke besøger de mange uimodståelige smukke byer, som ikke er overrendte og som har gode badestrande.

På øen Brac findes der mange gode steder, hvor man kan få en del for pengene. Det gælder bl.a. byerne Povlja, Milna, Sumartin, Pucisca og Postira. Brac er fantastisk for alle dem, der også ønsker at få masser af oplevelser.

 

Foto: Stranden Zora på øen Brac.

 

På halvøen Peljesac gemmer der sig en af de smukkeste sandstrande som fx Prapratno. Desuden må du ikke gå glip af byerne Ston, Orebic, Viganj og Loviste. Læs mere om Peljesac her.

 

Omis byder på gode strande, eventyr og et unikt landskab. Læs mere om Omis her.

 

# 2 Der er ikke de samme transportmuligheder på øerne, som der er på fastlandet

I Kroatien er vejene godt forbundet med hinanden, og der er mange gode bus- og togforbindelser mellem de forskellige byer på fastlandet, men dette gør sig ikke helt gældende på øerne. Her anbefales det enten at leje en bil, ringe efter en taxa eller snuppe en cykel. På de meget små øer er det ikke muligt at leje en bil, så I skal undersøge forinden turen, hvor I kan leje en bil fra.

 

# 3 Bestil mærkater online 

Endelig er tiden med at få de klistrede mærkater fra bilens forrude forbi. Nu kan mærkater til fx Østrig og Slovenien købes online ved at registrere din nummerplade. Husk at bestille gennem de officielle hjemmesider og i god tid. Vejafgift skal betales i Kroatien,  da den digitale udvikling lader vente på sig.

 

# 4 Færgebookninger

De fleste spørger om onlinebookning af færgebilletter. Jeg har aldrig booket en færgebillet online, og jeg ender altid med at komme med. Den bedste hjemmeside er uden tvivl Jadrolinija, hvor I kan booke billetter og tjekke færgeafgange. Der er også gode forbindelser mellem øerne, men tjek jeres GPS, inden I vælger en rute. Nogle ruter vil føre dig ret hurtigt til motorvejen, mens andre vil føre dig langs små snoede veje, hvor I kører på stejle bakker og bjerge. På øerne er der ingen motorveje, men de fleste øer har en fin infrastruktur og fine forbindelser, mens man andre steder skal holde tungen lige i munden.

Det er ret nemt at finde færgen fra centrum af Split. Det er en god ide at booke færgebilletter gennem Jadrolinija.

 

Her ses prisen for billetten fra Split til øen Brac for fem personer med bil.

 

# 5 Book i god tid

For hvert år der går, kommer der flere og flere turister til, og 2023 blev ingen undtagelse. Der blev lagt op til endnu et rekordår, hvor 20.6 millioner besøgte Kroatien. I år kommer der højst sandsynligt til at gå stærkt, og derfor er rådet, at du skal huske at booke en feriebolig i god tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.