Smag på det bedste fra Kroatien

5 regioner, 5 forskellige madoplevelser 

Novasol Lille

(Indlægget er sponsoreret i samarbejde med NOVASOL).

Der var overraskende mange spørgsmål på NOVASOLS Facebook site, der handlede om, hvordan madkulturen var i Kroatien. Kroatien består af fem regioner, og de adskiller sig en del fra hinanden, når det kommer til klima, natur og ikke mindst maden. Hver region gemmer på en særlig tradition, der gør netop dette område til noget ganske unikt, når det kommer til gastronomiske oplevelser.

 

Maden på Istrien 

Det spændende ved de fem forskellige regioner er, at det nogle gange kan føles som om, at det faktisk er fem forskellige lande, man besøger. Hvis vi starter på Istrien, så er vi mange, der har opdaget, at en af Istriens helt store delikatesser er trøfler, som du kan få på din pasta, i din fiskeret eller drysset på en hvid chokoladekage.

Det centrale del af Istrien bliver betegnet som “Den grønne del” af den hjerteformede halvø, og det er netop her, at du finder frodige naturområder, lavendelmarker, vinmarker og skovområder, hvor du kan gå på jagt efter trøfler. Det er særligt området nær Motovun, der gemmer på denne udsøgte delikatesse. Hvis du går glip af trøffeljagten med hunde i en af skovene, så bør du ikke fortvivle, for på hver restaurant på Istrien serveres retterne med trøfler.

tartufi-01v

Revet trøfel på cremet pasta smager himmelsk. Foto: Istria Tourist Board

 

På Istrien dominerer pastaretter som fx fuzi og pljukanci, som er tilberedt på mel og æg. Olivenolie på Istrien er i verdensklasse for sig, og den tilføjer noget helt unikt til de lette pastaretter. Foto: Croatiaweek.com

 

motovun-mad

Maden i hjerten af Motovun.

 

Maden på Kvarner bugten 

Jeg er simpelthen så vild med den verdensberømte ost, Paski Sir, der kommer fra øen Pag. Og det er ikke kun mig, der er vild med denne ost.

Paski Sir

Foto: Pag Tourist Board

For i 2017 blev fåreosten fra den familiedrevne virksomhed Paska Sirana vinderen af Global Cheese Awards in Britain. Den er lidt dyr, men til gengæld er smagen i en klasse for sig.  Når du er på øen Pag, må du heller ikke gå glip af lammekød, som flere af mine læsere har bemærket.  Årsagen til disse velsmagende speicaliteter skal findes i de klimatiske forhold, hvor Bora vinden er med til at drysse saltet over Pags skråninger, og de mange krydreurter på øen gør også sit for, at du får en helt unik madoplevelse.

Lammekød

Lammekød med kartofler, grøntsager og krydreurter bliver ofte tilberedt i en åben stenovn, som gør kødet både saftigt og mørt. Foto: Crogourmet365.hr

 

Boskinac

Lam på den fortryllende restaurant Boskinac, som befinder sig mellem Novalja og Stara Novalja.

 

Maden i Slavonien 

Det er ikke mange udenlandske turister, der er at finde i Slavonien. Denne region befinder sig i den østlige del af Kroatien, og her kan du opleve betagende naturområder, vinmarker og veltilberedte retter, som det Ungarske køkken har sat sit tydelige præg på. En af de retter der bedst kenderegner Slovonien er en paparika krydret pølse, som smager fremragende, fordi den bliver tilberdt og røget på en bestemt måde over en længere periode. Den kan ofte bestilles som forret på mange kroatiske restauranter.

 

Baranjski-kulen-1200x798

Foto: Belje.hr

En anden ret som alle kroater spiser om vinteren, til bryllupper og på restauranter er den krydrede cobanac, der bliver tilberedt over åben ild. Jeg kan anbefale, at du bestiller den på restaurant Josic.

Josic

Restaurant Josic i Baranja.

I Slavonien finder du denne skønne underjordiske restaurant, som er drevet af Josic, der er en af de helt store vinproducenter fra Kroatien.

Josic

Restaurant Josic.

 

Maden i Zagreb og den centrale del af Kroatien

Zagreb gennemgår i disse dage en gastronomisk udvikling, og det fantastiske er, at du kan spise på mange af byens bedste restauranter til fornuftige penge. Fælles for mange af Zagrebs restauranter er, at køkkenchefer henter deres varer tidligt om morgen på den kendte Dolac marked, som ofte bliver betegnet som “Byens mave”. Derfor kan menuen varierer fra dag til dag, men det gør ikke spor, for her venter dig sublime madoplevelser. Her er nogle af mine favoritter:

Den eksklusive: Zinfandel´s Restaurant 

Esplanade Zagreb Hotel Zinfandels Food 23

 

Den charmerende: Restaurant Agava

Restarant Agava

Du finder denne charmerende restaurant på Zagrebs hyggeligste gade, som hedder Tkalciceva.

Foto: Restaurant Agava 

Restaurant Agava 3

Foto: Restaurant Agava 

 

Den hyggelige og autentiske: Konoba Didov San

restoran_didov_san-151113-compressor

Foto: Konoba Didov San 

 

Maden i Dalmatien

På den sydligste spids af Kroatien finder du Dalmatien. På denne region dominerer fisk, skaldyr og solmodne grøntsager, og de smager som en drøm.

MAD 1

Denne hyggelige restaurant fandt vi sidste sommer i Zadar. Vi nød maden og den aflukkede lille gårdhave.

 

MAD 2

Restaurant Gostionica i Zadar.

 

Restaurant Zori Palmizana

Restaurant Zori, Hvar 

 

restaurant-zori-palmizana-03-1366639821_huge

Restaurant Zori, Hvar

 

Robert

Gør som @esterajher og bestil din fiskeret, uanset hvor du befinder dig i Dalmatien.

 

Bonustip

Hvis du er på Hvar, kan du for 150€ komme på en helt fantastisk madlavningskursus i landsbyen Velo Grablje. Du finder flere informationer her.

hvar-cooking-class-in-the-lavender-village-58ff6027330164-1.79778321_huge

Foto: Visit Hvar

 

Ekstra bonustip 

Bedste streetfood er:

Cevapcici 

Cavapcici

 

Pljeskavica

Pljeskavica

 

Burek 

Vir burek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.