Velkommen til Plitvice Nationalpark (Plitvicka Jezera)

Velkommen til Plitvice Nationalpark

 

Når man skal beskrive Plitvice Nationalpark virker ord som imponerende, smuk og fascinerende næsten slidte. Plitvice Nationalpark er umulig at beskrive med ord, for dette naturfænomen skal ganske enkelt opleves. Plitvice blev i 1949 erklæret som nationalpark, og først i 1979 kom Plitvice på UNESCO`s liste over verdens naturarv. Parken består af 16 små søer, som er forbundet med 1000 vandfald og højdeforskellen mellem den øverste sø og den nederste sø er 133m. Parken er helt enestående og skal opleves.

 

Velike kaskade na Donjim Jezerima

Jeg kørte med min familie fra Zagreb en tidlig morgen i juli, for vi vidste, at der vil blive trangt på de små gangstier, idet at sommeren er højsæson for tusindvis af turister. Det tog ca. to timer at køre fra Zagreb, og der var masser af skilte, som ledte os i den rigtige retning. Inden du skal køre, er det vigtigt, at du tjekker hjemmesiden, for der er flere forskellige indgange (info nederst på siden).

Gornja Jezera_Pevalekovi slapovi

Det var skønt at komme væk fra storbyens forurening til et sted, hvor lyde af biler, lyskryds og sirener blev erstattet af vand. Kun vand. Lige under ens fødder svømmede fisk i alle regnbuens farver og forsvandt hurtigt igen under de kun 120 cm brede gangstier. De smaragdgrønne søer havde det klareste vand. Foran os stod det ene smukke vandfald efter det andet, og det føles på en og samme tid ligeså fascinerende som skræmmende. Man følte sig så lille i forhold til den storslåede natur, og det i sig selv var en fantastisk oplevelse.

 1-Plitvička jezera_Mali prštavci-001

 

Hvad skal jeg vide, inden jeg tager afsted?  

Området er større end 300km2, og det er umuligt at udforske Plitvice på et døgn. Derfor kan du overnatte på et af de omkringliggende hoteller eller de to campingsteder Camping Korona og Borje Camping. På den måde kan du tilbringe flere dage i Plitvice og udforske huler, de smukke blomsterenge og det rige dyreliv. Man kan også cykle i området, prøve at køre i det elektroniske tog eller sejle en tur med båden. Der er masser af caféer og restauranter, hvor du kan spise og drikke. Hvis du ankommer med bussen, har du ca. 8 timer til at udforske parken.

Plitvice bliver årligt besøgt af ca. 1,2 millioner mennesker, og hvis du besøger Plitvice om sommeren, bør du bevæbne dig med tålmodighed, hvis du vil undgå en masse fremmede hoveder på dit yndlingsbillede.

Gangstierne er ikke egnet til barnevogne, og derfor vil det være en god idé at tage en bæresele med til de små. Du må gerne tage din hund med, men den skal holdes i snor.

 

Hvordan finder man Plitvice Nationalpark?

Plitvice befinder sig i Lika regionen tæt på grænsen til Bosnien.

Fra Plitvice – Zagreb er der ca. 130 km.

Fra Plitvice – Zadar er der ca. 120 km.

Fra Plitvice – Split er der ca. 245 km.

Plitvice er en kæmpe turistattraktion, og parken er derfor åben hele året. Busser fra Zagreb, Zadar og Split kører næsten dagligt. Du kommer nok ikke helt til at udgå køer på de små gangstier, men det hjælper en del at komme kl. 8 om morgen. Husk at der er flere forskellige indgange, som åbner på forskellige tidspunkter. Find flere informationer om priser og indgange her:

http://www.np-plitvicka-jezera.hr –> Plan your vist

Rigtig god fornøjelse!

Plitvička jezera_Davor Rostuhar_2012.

Photo credit: Davor Rostuhar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.